Τράπεζες: Αναζητώντας το επόμενο αφήγημα

Τράπεζες: Αναζητώντας το επόμενο αφήγημα

Οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν, έγιναν κερδοφόρες και μοίρασαν μέρισμα φθάνοντας φέτος στην κανονικότητα. Η τελευταία πράξη του έργου είναι η πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ με σημείο αναφοράς το 18% της Εθνικής Τράπεζας που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Από την ολοκλήρωση του PSI και ως εδώ η πορεία ήταν επιεικώς δύσβατη και γεμάτη παγίδες, ωστόσο, οι τράπεζες είχαν αρκετό υλικό με επιμέρους βελτιώσεις για να επικοινωνήσουν στους επενδυτές. Η συνέχεια είναι λίγο αμήχανη ή μάλλον λιγότερο ορατή ως προς το περιεχόμενο της επόμενης ημέρας. Και όταν αναφερόμαστε στο περιεχόμενο δεν εννοούμε την κερδοφορία αλλά το αναπτυξιακό πλάνο που θα δώσει ένα επενδυτικό πλεονέκτημα υπεραξιών.

Για να είμαστε δίκαιοι, η μόνη συστημική τράπεζα που έχει ένα διαφοροποιημένο και υπαρκτό αφήγημα για το κοντινό μέλλον είναι η Eurobank. Το γεγονός ότι ξεκίνησε νωρίτερα τη διαδικασία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της με την απορρόφηση της Grivalia της έδωσε τη δυνατότητα να μπει σε χαμηλή αποτίμηση σε Βουλγαρία και Κύπρο επιτυγχάνοντας έτσι να αυξήσει το αποτύπωμα των εσόδων της από το εξωτερικό στο 30%.

Υπό αυτό το πρίσμα η Eurobank αποτελεί για έναν ξένο επενδυτή μια εξαιρετική ιδέα απόκτησης έκθεσης στα υψηλά beta απόδοσης του τραπεζικού συστήματος της ΝΑ Ευρώπης. Επίσης, έχει ήδη έναν βασικό μέτοχο που αν και έχει χαρακτηριστικά επενδυτικού κεφαλαίου δεν βιάζεται ιδιαίτερα να πουλήσει. 

Από την άλλη πλευρά οι τρεις συστημικές τράπεζες έχουν μεν εδραιώσει διψήφια ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αλλά το επιχειρηματικό τους πλάνο περιορίζεται εντός της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν προσθήκες ή εκ των έσω ανάπτυξη από άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες χωρίς ωστόσο να αλλάζουν θεαματικά το αφήγημα.

Συγχωνεύσεις δεν μπορούν να γίνουν αφού τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα και θα έβρισκαν πιθανότατα απέναντί τους την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και σίγουρα το άνοιγμα σε μια νέα αγορά δεν είναι εύκολο καθώς αν γίνει σε λάθος τιμή μπορεί να καταστρέψει αξία για τον μέτοχο.

Εκεί που μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση είναι να δούμε ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα έρθουν να αποκτήσουν στρατηγική σχέση με κάποια από τις τρεις συστημικές τράπεζες. Η διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας δεν δημιούργησε νέο βασικό μέτοχο, ενώ και στις τρεις τράπεζες η ελεύθερη διασπορά είναι ικανή να δώσει ποσοστό ελέγχου και να αλλάξει τις μετοχικές ισορροπίες.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν είναι απαγορευτικές για κάτι τέτοιο, η ορατότητα στην κερδοφορία είναι η καλύτερη των τελευταίων 15 ετών, η χώρα πατάει στην επενδυτική βαθμίδα και οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους. Πεδίο φαίνεται να υπάρχει για να υποστηρίξει το νέο αφήγημα. Ενδιαφερόμενοι όμως;

Διαβάστε Περισσότερα