Τι είδαμε στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου
Shutterstock
Shutterstock

Τι είδαμε στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου

Οι τράπεζες φάνηκαν συνεπείς με τις υποσχέσεις τους και απ' ό,τι φαίνεται θα φέρουν περισσότερα απ' όσα υποσχέθηκαν στην αρχή της χρονιάς στους μετόχους τους, σε επίπεδο επιδόσεων τουλάχιστον.

Οι βελτιώσεις στις βασικές γραμμές της οργανικής κερδοφορίας συνεχίστηκαν ενώ τα ζητήματα που έχουν μπροστά τους (MREL, πλειστηριασμοί) αντιμετωπίζονται χωρίς μεγάλη δυσκολία. Τα συμπεράσματα αυτά είναι καθολικά και ακόμα και αν το πρόσφατο παρελθόν έχει «πληγώσει» με αστοχίες και απρόβλεπτα γεγονότα αυτήν τη φορά φαίνεται ότι το πλάνο εκτελείται χωρίς αποκλίσεις προς τα κάτω. Παρόλα αυτά εντοπίσαμε και κάποιες λεπτομέρειες που λογικό είναι μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών να χρήζουν βελτιώσεων. 

Ισχυρά επαναλαμβανόμενα έσοδα: Στο τρίτο τρίμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έφεραν 956 εκατ. ευρώ οργανικών κερδών, την καλύτερη επίδοση από το β’ τρίμηνο του 2017. Με τη διαφορά ότι τα έσοδα των τόκων έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα από τότε αφού η συνεισφορά των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (δάνεια δηλαδή που είναι σε καθυστέρηση) έχει πέσει κάτω από 10%.

Η αύξηση στα επαναλαμβανόμενα έσοδα έρχεται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και όπως δείχνουν τα πράγματα στο δ’ τρίμηνο θα δούμε τα έσοδα να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Η ωρίμανση της φετινής πιστωτικής επέκτασης για την οποία οι τράπεζες φαίνεται ότι θα υπερκαλύψουν το στόχο, τα έσοδα από ομόλογα, η αύξηση των επιτοκίων και η συγκράτηση του κόστους θα επιτρέψει τη βελτίωση του αποτελέσματος στα επόμενα τρίμηνα παρά την μικρή αύξηση του κόστους των καταθέσεων. Οι εκτιμήσεις της αγοράς ήταν αισθητά χαμηλότερες από τα δημοσιευμένα οργανικά αποτελέσματα σε όλες τις τράπεζες.

Πώς εξελίσσονται τα επαναλαμβανόμενα έσοδα

 

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Βελτίωση ποιότητας ενεργητικού, χαμηλότερες απομειώσεις: Επιτέλους είδαμε τα ΜΕΔ (NPEs) να κινούνται σε μονοψήφια νούμερα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε όλες τις τράπεζες. Το σύστημα έχει πλέον δείκτη ΜΕΔ 6,9% ή 10,9 δις ευρώ με ποσοστό κάλυψης 56,9% ή 6,2 δις ευρώ. Στο γ’ τρίμηνο δεν σημειώθηκαν αξιόλογες εισροές, επιμέρους οι κινήσεις ήταν οριακές ή αρνητικές επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Το κόστος των απομειώσεων (CoR) έπεσε για πρώτη φορά σε όλο το σύστημα μετά το 2010 (!) κάτω από τις 100 μονάδες βάσης με τις τράπεζες να επισημαίνουν την ανθεκτικότητα των χαρτοφυλακίων τους στις αυξήσεις των επιτοκίων. Η αξία των καλυμμάτων υπερκαλύπτει μαζί με τις προβλέψεις με άνεση το σύνολο της αξίας των ΜΕΔ.

Παράλληλα οι δείκτες φερεγγυότητας (CET-1) πήραν βαθιά ανάσα επιστρέφοντας στο 14,2% ή στο 13,1% προσμετρώντας όλες τις επιδράσεις προσαρμογής που επιβάλλονται από τους κανόνες της Βασιλείας 3. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σοβαρά υπομοχλευμένες με λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 69%. 

H εξέλιξη των NPEs και του κόστους απομειώσεων

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Τι δεν άρεσε: Παρά το γεγονός ότι η ψαλίδα έχει κλείσει στα ΜΕΔ ο βαθμός κάλυψης μεταξύ των τραπεζών εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις και πρακτικά να μιλάμε για καλύψεις δύο ταχυτήτων. Tο γεγονός αυτό αποδίδεται στο μίγμα του δανειακού χαρτοφυλακίου που έχουν οι τράπεζες.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις τραπεζών που δεν έχουν αξιοποιήσει μέρος από την πλεονάζουσα ρευστότητα του ισολογισμού τους, είτε σε νέα δάνεια, είτε σε χρεόγραφα υψηλής απόδοσης. Οι διοικήσεις ανέφεραν πάντως ότι διατηρούν την επιλογή να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των χρεογράφων με υψηλότερες αποδόσεις αναμένοντας ενδεχομένως την κορύφωση της πιστωτικής συρρίκνωσης. 

Συμπερασματικά, το τρίτο τρίμηνο ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς τα εμπρός χωρίς την υποστήριξη σημαντικών εκτάκτων. Οι τράπεζες εμφάνισαν 508 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας που εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων τους (25 δισ. ευρώ) βοηθά στη σταδιακή μείωση των αναβαλλόμενων στοιχείων του παθητικού.

Η λεπτομέρεια αυτή δεν είναι αμελητέα. Στην ποιότητα των κεφαλαίων θα κριθεί το ύψος των μερισμάτων που κάποια στιγμή όχι πολύ μακριά από σήμερα θα επανεκκινήσουν να μοιράζουν οι τράπεζες. 

Στο δεύτερο μέρος αύριο: Οι ανανεωμένες προβλέψεις για την συνέχεια και φυσικά οι αποτιμήσεις και τα περιθώρια ανόδου.