Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές μετά το μαζικό sell-off της Δευτέρας: Πάνω από 10% ο Nikkei

Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές μετά το μαζικό sell-off της Δευτέρας: Πάνω από 10% ο Nikkei

Οι μετοχές στην Ιαπωνία κατέγραψαν δυναμική ανάκαμψη την Τρίτη μετά την ισχυρή πτώση του Nikkei και του Topix άνω του 12% στην προηγούμενη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ και οι δείκτες στις υπόλοιπες αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινούνται ανοδικά.

Υπό το κλίμα αυτό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225, ο οποίος σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια από το  1987 κατά τη διάρκεια του χρηματιστηριακού κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» καθώς και το Topix ευρείας βάσης, κέρδισαν πάνω από 10% στις 34.675,46 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008 και την υψηλότερη άνοδο όλων των δεικτών. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανέβασε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 στις 30 Ιουλίου, προκαλώντας την ενίσχυση του γεν σε υψηλό επτά μηνών, πιέζοντας τις μετοχές.

Οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο φάνηκαν να τρομάζουν επίσης υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ, που πυροδοτήθηκε από μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και από τη χαλάρωση του «carry trade» του γιεν.

Οι εμπορικοί οίκοι βαρέων βαρών της Ιαπωνίας ανέκαμψαν περισσότερο από 8%, με την Marubeni να σημειώνει άνοδο άνω του 12%. Η Softbank Group  βλέπει τη μετοχή της να εκτινάσσεται κατά 10%.

Άλλοι τομείς που σημείωσαν κέρδη περιελάμβαναν επίσης ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές ημιαγωγών, όπως η Honda και Renesas Electronics, που κερδίζουν πάνω από 13% και 17% αντίστοιχα.

Το γεν υποχώρησε 0,83% και διαπραγματεύτηκε στα 145,37 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άλμα 3,30% στις 2.522.15 μονάδες, ενώ η μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύθηκε περισσότερο από 5%. 

Η Νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics σημείωσε άνοδο 2,1%, ενώ η κατασκευάστρια chip SK Hynix κινήθηκε ανοδικά κατά 4,5%.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας διαπραγματεύτηκε σταθερά, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ
κατέγραψε πτώση 0,18% στις 16.668,05 μονάδες. Ο δείκτης Shanghai ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη κατά 0,23% στις 2.867,28 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας  σημείωσε άνοδο 0,41%, στις 7,680,60 μονάδες.

Στην Ιαπωνία οι αριθμοί των δαπανών των νοικοκυριών του Ιουνίου παρουσίασαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σε ετήσια βάση, κατά 1,4% σε πραγματικούς όρους. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 3,1% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πραγματικοί μισθοί στην Ιαπωνία αυξήθηκαν επίσης 1,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, στην πρώτη φορά που οι μισθοί αυξήθηκαν σε 26 μήνες.  Η ισχυρή αύξηση των μισθών προσφέρει περισσότερο περιθώριο στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να συσφίξει ακόμα περισσότερο τη νομισματική πολιτική της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο μετρητών στο 4,35% την Τρίτη, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το μέσο του στόχου της για 11 συνεχόμενα τρίμηνα και ότι οι οικονομικές προοπτικές για την Αυστραλία παρέμειναν αβέβαιες.