Από τη Ν. Υόρκη μέχρι το Τόκιο: Οι «ταύροι» παίρνουν τα ηνία των χρηματιστηριών
shutterstock
shutterstock

Από τη Ν. Υόρκη μέχρι το Τόκιο: Οι «ταύροι» παίρνουν τα ηνία των χρηματιστηριών

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο και το Τόκιο, αν υπάρχει κάτι κοινό στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου δεν είναι άλλο από τα νέα ιστορικά υψηλά που σημειώνουν.

Από τις 20 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου οι 14 σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά πρόσφατα και ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI (All Country World Index) που περιλαμβάνει αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές σημειώνει νέες κορυφές.

Στη Wall Street o S&P 500 και ο Nasdaq 100 σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά την εβδομάδα που πέρασε, ενώ ο δείκτης Dow Jones διέσπασε ανοδικά το επίπεδο των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά.

Αλλά και τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον Καναδά, στη Βραζιλία, στην Ινδία, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία βρίσκονται πολύ κοντά στις ιστορικές κορυφές τους.

Οδηγοί της παγκόσμιας κούρσας είναι οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων και η κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων. Το ράλι μπορεί να έχει συνέχεια αν οι μετοχές προσελκύσουν μέρος των €5.51 τρισ. ρευστότητας που είναι παρκαρισμένη σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων.

Η διόρθωση στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά τον Απρίλιο δεν είχε μεγάλη διάρκεια, καθώς η πτώση των τιμών προσέλκυσε νέους αγοραστές που «ψάρευαν» στα χαμηλά. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street δεν έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 2% για 311 συνεχείς μέρες, που είναι το μεγαλύτερο σερί από το 2017-18, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμη και οι κινεζικές μετοχές που ταλαιπωρούνταν μετά το υψηλό που σημείωσαν το 2021 έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Το 2024 ο S&P 500 σημείωσε 24 νέα ιστορικά υψηλά  με την κούρσα του από τον Οκτώβριο να προσθέτει $12 τρισ. κεφαλαιοποίησης στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.  Την κούρσα τροφοδοτούν οι ελπίδες για μία ήπια προσγείωση με την οικονομία να παραμένει δυνατή και τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται, εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Fed να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Υπάρχει και ο ενθουσιασμός με την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Από μόνη της η κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών Nvidia είναι ο λόγος για το ένα τέταρτο της ανόδου του S&P 500. Aν συμπεριλάβουμε τις Microsoft, Amazon, Meta Platforms και Alphabet, γύρω στο 53% της ανόδου του δείκτη αναφοράς οφείλεται στις πέντε αυτές μετοχές.

Αν η ιστορία είναι οδηγός, η ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς θα έχει συνέχεια, εκτιμούν οι διαχειριστές στην Truist Advissory. Τα στατιστικά δείχνουν πως οι μετοχές έχουν την τάση να ενισχύουν τη δυναμική τους σε φάσεις ανάκαμψης μετά από διορθώσεις. Συνήθως συνεχίζουν την κούρσα τους ακόμη και μετά την κάλυψη των απωλειών της διόρθωσης.

Αν το τρέχον ριμπάουντ της αγοράς μείνει πιστό στην τάση αυτή, μάλλον θα δώσει περισσότερα κέρδη. Στο παρελθόν, ριμπάουντ του S&P 500 μετά από διορθώσεις της τάξης του 5% κατέγραψαν άνοδο 17,4% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στατιστικά από το 2009. Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, ο δείκτης κερδίζει σχεδόν 7% από τα χαμηλά του Απριλίου.

Tεστ για τη δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς θα είναι τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο CFRA, οι κλάδοι του S&P 500 που ηγούνται στις ανακάμψεις της αγοράς μετά από διόρθωση τείνουν να υπεραποδίσουν σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά στο 68% των περιπτώσεων όταν οι μετοχές συνεχίζουν το ράλι τους με βάση τα ιστορικά στοιχεία από 35 ριμπάουντ από το 1990. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι στην ανάκαμψη από μία διόρθωση, αφήνεις τις μετοχές που κερδίζουν να τρέξουν.