«Βουτιά» άνω του 2% για τον Nikkei - Μεικτά πρόσημα στην Ασία
(AP Photo/Eugene Hoshiko)
(AP Photo/Eugene Hoshiko)

«Βουτιά» άνω του 2% για τον Nikkei - Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Ο Nikkei μετά τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών σήμερα κατέγραψε απώλειες, ενώ το γεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου προκαλώντας υποψίες για παρέμβαση, με τις αγορές στην Ασία να καταγράφουν μεικτά πρόσημα μετά τα καλά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο ιαπωνικός δείκτης σημείωσε πτώση 2,45%, ηγούμενος των απωλειών στην Ασία έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες που σημείωσε νέα υψηλά ρεκόρ και έφθασε σε υψηλό όλων των εποχών την Πέμπτη. Ο Topix υποχώρησε επίσης, σημειώνοντας πτώση 1,18%.

Νωρίς την Παρασκευή, το γεν επίσης ενισχύθηκε ξαφνικά έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ωθώντας τους αναλυτές και τους traders να υποπτεύονται πιθανή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Το γεν διαπραγματεύτηκε στα 158,55 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ περίπου στις 12 π.μ. ώρα Τόκιο και υποχώρησε ξανά αργότερα την Παρασκευή έναντι του δολαρίου και επί του παρόντος διαμορφώνεται στα 159,1.

Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικώ της Ιαπωνίας, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, Μασάτο Κάντα,  δήλωσε ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα όπως απαιτείται στην αγορά συναλλάγματος.

Το Reuters ανέφερε επίσης ότι ο Kanda είπε ότι οι πρόσφατες κινήσεις γιεν ήταν κάπως γρήγορες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι αρχές είχαν παρέμβει στο νόμισμα.

Σε άλλους δείκτες, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,37%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κατέγραψε απώλειες 0,37%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε στο 2,49% και ο κινεζικός CSI 300 κατέγραψε ήπια κέρδη 0,2%.

Οι απώλειες έρχονται καθώς οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σημειώνοντας αύξηση 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο σε σύγκριση με την πρόβλεψη αύξησης 8% σε δημοσκόπηση του Reuters. Αυτό ήταν επίσης υψηλότερο από την άνοδο 7,6% που παρατηρήθηκε τον Μάιο. Ωστόσο, οι εισαγωγές διολίσθησαν 2,3% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο, εκπλήσσοντας τις προσδοκίες για άνοδο 2,8%.

Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε δολάρια ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 99,05 δισ.δολάρια, υψηλότερα από τα 82,62 δισ. δολάρια τον Μάιο και ξεπέρασε τα αναμενόμενα 85 δισ. δολάρια.

Απώλειες παρατηρήθηκαν επίσης στην Ταϊβάν, με τον σταθμισμένο δείκτη της Ταϊβάν να καταγράφει πτώση σχεδόν 2% καθώς τα «βαριά χαρτιά» των μετοχών της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company και Foxconn κατέγραψαν πτώση άνω του 3% και 4%, αντίστοιχα.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,8%, ξεπερνώντας το υψηλό κλεισίματος όλων των εποχών των 7.896,9 που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου.