Γιατί Goldman Sachs και Citi «βλέπουν» ευκαιρίες στο κινεζικό γουάν

Γιατί Goldman Sachs και Citi «βλέπουν» ευκαιρίες στο κινεζικό γουάν

Για τους κερδοσκόπους στην αγορά ισοτιμιών η τακτική εδώ και χρόνια ήταν να δανείζονται σε γιέν λόγω των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία και να παρκάρουν τα χρήματα εκεί όπου οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες, εξασφαλίζοντας έτσι καλά κέρδη από τη διαφορά. 

Σήμερα όμως έχει εμφανιστεί μια εναλλακτική επιλογή για χαμηλού κόστους δανεισμό, το κινεζικό γουάν. Τους τελευταίους μήνες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Citigroup και άλλοι οίκοι συστήνουν το κινεζικό νόμισμα ως ελκυστική επιλογή για τα λεγόμενα carry trades, καθώς υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά.

Παρόλο που το κόστος δανεισμού σε γουάν σε αγορές εκτός Κίνας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της προσπάθειας του Πεκίνου να το στηρίξει, οι οπαδοί του carry trade με γουάν δεν πτοούνται. Εστιάζουν στην αποκλίνουσα πορεία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία μπορεί να ήταν σε «χειμερία νάρκη» για δεκαετίες, όμως το πρόσφατο ξύπνημά του και τα σημάδια ότι η ανάπτυξη ζωντανεύει έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα βάλει τέλος στην επταετή πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.

Για την Κίνα, το carry trade αντικατοπτρίζει το πόσο το κάποτε ισχυρό γουάν έχει πέσει. Τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και οι φόβοι αποπληθωρισμού έχουν ωθήσει την κεντρική τράπεζα της Κίνας σε δύο μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο στο 1,8% με πολλούς να αναμένουν και νέες μειώσεις που θα κάνουν το νόμισμα ακόμη φθηνότερο για δανεισμό.

Στη Citigroup προτείνουν πωλήσεις στο γουάν έναντι καλαθιού νομισμάτων που περιλαμβάνει το δολάριο και το ευρώ.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το carry trade με γιέν έχει πεθάνει ή ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί τελείως το ιαπωνικό νόμισμα για το γουάν.

Μέχρι στιγμής φέτος, τα carry trades που βασίστηκαν σε δανεισμό σε γιέν και τοποθετήθηκαν στη Λατινική Αμερική όπου τα επιτόκια φθάνουν έως και το επίπεδο του 13,25%, υπήρξαν ιδιαίτερα επικερδή.

Ένα καλάθι δανεισμένο σε γιέν που τοποθετήθηκε σε πέσο του Μεξικού, της Κολομβίας και σε ρεάλ της Βραζιλίας, με ίση κατανομή ανάμεσα στα τρία νομίσματα, απέδωσε 42%. Πρόκειται για απόδοση μεγαλύτερη και από το ράλι του δείκτη Nasdaq.

Το γουάν από την άλλη δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο στοίχημα ως νόμισμα χρηματοδότης για carry trades. H Κίνα έχει παρέμβει επιθετικά για να το στηρίξει σε ξένες αγορές και οι κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Χιλή έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκιά τους, συρρικνώνοντας το λεγόμενο carry όπως λέγεται στην «αργκό» της αγοράς η διαφορά.

Ωστόσο, παρά τα ρίσκα, ένας διογκούμενος αριθμός κερδοσκόπων βλέπει τη χρησιμότητα του γουάν σαν όχημα για να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο χρηματοδότησης στα carry trades που επιχειρούν.

Τα δύο τελευταία χρόνια τα carry trades σε γιέν είδαν μεγάλη άνθηση καθώς σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες με εξαίρεση την ιαπωνική αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια. Η ανησυχία σήμερα είναι ότι θα το κάνει πλέον και η Τράπεζα της Ιαπωνίας καθώς ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο του 2% εδώ και ένα χρόνο.

Επίσης, η μεταβλητότητα της ισοτιμίας του γιέν έχει αυξηθεί με τις ιαπωνικές αρχές να παρεμβαίνουν προφορικά όταν βλέπουν ακραία αδυναμία του νομίσματος, κάτι που οι κερδοσκόποι απεύχονται στο νόμισμα-χρηματοδότη των carry trades.

Oι απότομες αυξομειώσεις του γιέν κάνουν τους κερδοσκόπους πιο επιφυλακτικούς στο να στήνουν carry trades με βάση το γιέν. Αντί να χρησιμοποιούν το γιέν, η Goldman Sachs συστήνει αγορές σε ρεάλ Βραζιλίας και πέσο Κολομβίας που να χρηματοδοτούνται από δανεισμό σε γουάν. 

Στον επενδυτικό οίκο TD Securities προτείνουν στους πελάτες να δανείζονται σε γουάν και να τοποθετούνται σε ρουπίες Ινδίας, πέσο Μεξικού και σε ρεάλ.

Το σκεπτικό είναι απλό. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να τονώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα εξασθενήσει την ισοτιμία του γουάν. Το συμπέρασμα; Θα μεγαλώσουν τα κέρδη των carry trades που χρηματοδοτούνται από δανεισμό σε κινεζικό νόμισμα.