Ήρθε το τέλος του ράλι στις Big Tech;
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Ήρθε το τέλος του ράλι στις Big Tech;

Με ισχυρές απώλειες κινήθηκαν χθες οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνοβαρή Nasdaq να ηγείται της πτωτικής κίνησης, με αφορμή τα αποτελέσματα της Tesla και της Alphabet, που δημιούργησαν σοβαρές ανησυχίες ότι το πρόσφατο τεχνολογικό ράλι  μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του. 

Η αλήθεια είναι ότι οι αποτιμήσεις πλέον του τεχνολογικού τομέα είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βάση στα εταιρικά αποτελέσματα, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι δικαιολογούνται οι υψηλοί πολλαπλασιαστές.

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, η Tesla σαφώς απογοήτευσε ανακοινώνοντας κέρδη δεύτερου τριμήνου κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς παρά τα καλύτερα έσοδα, καθώς το περιθώριο κέρδους της υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η εταιρεία μάλιστα απογοήτευσε εις διπλούν, καθώς  ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει η κυκλοφορία του Robotaxi.

Οι επενδυτές ήταν όμως αυστηροί και με τη μετοχή της Alphabet, παρότι η μητρική της Google ανακοίνωσε αύξηση εσόδων μεγαλύτερη των προσδοκιών, εστιάζοντας στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των διαφημιστικών εσόδων, κυρίως της πλατφόρμας YouTube. 

Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της Αlphabet, προκειμένου να κατανοήσουμε στη συνέχεια γιατί η χθεσινή πτώση εδράζεται πιθανότατα και σε άλλους παράγοντες.

Τα κέρδη ανά μετοχή και οι πωλήσεις δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων, με κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,89 δολαρίων έναντι εσόδων 84,7 δις δολαρίων, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,85 δολαρίων με έσοδα 84,3 δις δολαρίων. Αν συγκρίνουμε την ίδια περίοδο πέρυσι, πρόκειται για αύξηση κατά 31% και 14% αντίστοιχα!

Η άνοδος των κερδών οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τις διαφημίσεις - ξεπέρασαν τα 64,6 δις δολάρια έναντι προσδοκιών των αναλυτών για 64,5 δις δολάρια και από 58,1 δις  δολάρια πέρυσι- και στις  επιχειρήσεις cloud, οι οποίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο του 1 δις δολαρίων για λειτουργικά κέρδη. 

Πιο συγκεκριμένα, η Google είδε έσοδα cloud 10,35 δις δολαρίων και λειτουργικά έσοδα 1,17 δις δολαρίων, ήτοι καλύτερη επίδοση από τις προσδοκίες των αναλυτών για 10,1 δις δολάρια και λειτουργικά έσοδα 982,2 εκατομμυρίων δολαρίων και υψηλότερα από τα 8 δις δολάρια σε έσοδα και 395 εκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά έσοδα που ανέφερε η εταιρεία το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Η αγορά όμως προτίμησε να εστιάσει στα έσοδα από διαφημίσεις YouTube, τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών, με το τμήμα να φέρνει 8,66 δις δολάρια έναντι προσδοκιών 8,95 δις δολαρίων.

Προφανώς κάτι δεν «κολλάει», δεδομένου ότι η πτώση της Alphabet χθες ξεπέρασε το 5%. 

Μήπως υπάρχουν λεπτομέρειες που δικαιολογούν τη φαινομενικά υπερβολική αντίδραση της αγοράς;

Η μετάβαση από τον ενθουσιασμό στην απογοήτευση για την ΑΙ 

Πρόκειται για μια κουβέντα που έχει αρχίσει εδώ και καιρό στους κύκλους αναλυτών και διαχειριστών και οι επόμενες δύο εβδομάδες κατά τις οποίες θα ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα του τεχνολογικού τομέα, θα είναι κομβικές για την έκβαση της. 

Οι εταιρείες του τεχνολογικού τομέα επενδύουν τεράστια κεφάλαια για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων AI, ξοδεύοντας πλουσιοπάροχα σε κέντρα δεδομένων ικανά να τροφοδοτήσουν τα μοντέλα AI που προσφέρουν μέσω των πλατφορμών υπηρεσιών cloud.

Μιας και σήμερα εστιάζουμε στην Alphabet, να αναφέρουμε ότι η εταιρεία δαπάνησε 2,2 δις δολάρια για την κατασκευή μοντέλων AI στους οργανισμούς DeepMind και Google Research, έναντι 1,1 δις δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 

Όμως πότε ακριβώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αρχίσει να παράγει έσοδα για την επιχείρηση Cloud της Google και για το τμήμα διαφημίσεών της; H απάντηση αυτή είναι ακόμα στον αέρα.

Όπως σημείωσε το τμήμα ανάλυσης της Jefferies:«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βασιστούμε στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς οι περισσότερες εταιρείες παραμένουν σε πιλοτική λειτουργία και τα σημαντικά έσοδα από την ΑΙ είναι πιθανό να τα δούμε την περίοδο 2025-26».

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η Google εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει τη βάση της με το AI Overview, τη λειτουργία AI που εμφανίζεται στην κορυφή των σελίδων αποτελεσμάτων της Αναζήτησης Google. Παρότι η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία τον Μάιο, εντούτοις οι χρήστες ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι απαντήσεις που έπαιρναν δεν ήταν πάντα ακριβείς, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποσύρει προς το παρόν ορισμένες από τις παραγωγικές λειτουργίες AI.

Ενώ λοιπόν η εταιρεία αυτή τη στιγμή επενδύει με μεγάλη ένταση στην ΑΙ, προς το παρόν ο τομέας δεν είναι έτοιμος να αποδώσει τα αναμενόμενα. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει το 2025-2026, όμως αυτή τη στιγμή διανύουμε το τρίτο τρίμηνο του 2024.

H υψηλή συγκέντρωση της αγοράς αποτελεί πρόβλημα

Η κατάρρευση των υπολογιστών σε όλον τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα από μια προβληματική αναβάθμιση λογισμικού της CrowdStrike, ανέδειξε την υπερβολική εξάρτηση βασικών υποδομών για σημαντικές υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, λογισμικού και εργαλεία μοντελοποίησης κινδύνου από έναν περιορισμένο αριθμό τρίτων μερών. 

Μήπως λοιπόν τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής πυροδοτήσουν ένα νέο μοίρασμα της πίτας;

Όπως ανέφερε χθες η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, το χάος προκλήθηκε από ένα σφάλμα στον μηχανισμό εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου, που επέτρεψε σε προβληματικά δεδομένα να εισδύσουν στους ελέγχους ασφαλείας της ίδιας της εταιρίας.

Για την ακρίβεια, ο αισθητήρας Falcon της CrowdStrike, μια προηγμένη πλατφόρμα που προστατεύει τα συστήματα από κακόβουλο λογισμικό και χάκερς, περιείχε ένα λάθος που οδήγησε στην κατάρρευση των υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft. (σ.σ:Λόγω ενός σφάλματος στον Ελεγκτή Περιεχομένου, ένα από τα δύο Template Instances- πρόκειται για δέσμες οδηγιών που καθοδηγούν το λογισμικό ποιες απειλές να ψάξει και πώς να απαντήσει- πέρασε την επαλήθευση παρά το ότι περιείχε προβληματικά δεδομένα περιεχομένου). 

Η CrowdStrike ανακοίνωσε χθες πως πρόσθεσε έναν νέο έλεγχο στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου της, προκειμένου  να αποτρέψει μια επανάληψη του συμβάντος στο μέλλον. Παρά ταύτα, η μετοχή της συνεχίζει την κάθοδο, απέχοντας μόλις ένα 4% από το να διαγράψει εξ’ολοκλήρου τα φετινά κέρδη της στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Κάτι απόλυτα φυσικό αν αναλογιστούμε ότι η  έκταση της βλάβης που προκλήθηκε από την ελαττωματική αναβάθμιση εξακολουθεί να είναι υπό αξιολόγηση και πιθανότατα θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην εταιρεία από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε. 

Βλέπετε, όλα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τις αποζημιώσεις που θα ζητηθούν, αλλά και από τις εκπτώσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου οι πελάτες της CrowdStrike να ανανεώσουν τα συμβόλαια τους. Όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στα μετρητά της εταιρείας και φυσικά στην τελική γραμμή αποτελεσμάτων των επόμενων τριμήνων.

Υπόψιν δε ότι η Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτζ, ζητώντας του να καταθέσει στην Επιτροπή. Αυτό και μόνο αναδεικνύει τη βαρύτητα των γεγονότων. 

Για την ακρίβεια, όπως παρατηρεί και εξαιρετικά εύστοχα το Bloomberg, πρόκειται για το είδος της κρίσης για το οποίο οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας ανά καιρούς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από λίγους κυρίαρχους τρίτους που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες σε βασικούς κλάδους. 

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, μήπως η χθεσινή πτώση του τεχνολογικού τομέα οφείλεται και στο γεγονός ότι τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα, προκειμένου να μετριάσουν παρεμφερή  προβλήματα στο μέλλον;

Ειδικά όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, προβλήματα σε έναν ή περισσότερους από τους κορυφαίους παρόχους υπολογιστικού νέφους μπορεί να μεταφραστούν σε σοβαρή αδυναμία διαχείρισης κινδύνου.

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο οι εποπτικές αρχές στο άμεσο μέλλον να εστιάσουν στην υπερβολική εξάρτηση των τραπεζών και των αγορών από έναν περιορισμένο αριθμό τρίτων μερών για σημαντικές υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, λογισμικού και εργαλείων μοντελοποίησης κινδύνου. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, διαπίστωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βloomberg ότι το 65% των βρετανικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν τους ίδιους τέσσερις παρόχους cloud. 

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης στην ετήσια έκθεση του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αναφέρεται εκτεταμένα  στους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες συστημικά σημαντικές τράπεζες του κόσμου εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από συγκεκριμένους  παρόχους τεχνολογίας πληροφοριών. 

Μήπως λοιπόν είναι θέμα χρόνου οι ρυθμιστικές αρχές να απαιτήσουν από  τις τράπεζες και όχι μόνο να διαφοροποιήσουν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν για υπηρεσίες cloud κ.ο.κ;

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι πάροχοι όπως η Microsoft, η Alphabet και η Amazon, διαθέτουν πολλά διαφορετικά κέντρα δεδομένων διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, κάτι που καθιστά εξαιρετικά απίθανο να καταστραφούν όλα τα κέντρα ταυτόχρονα από μια φυσική καταστροφή ή επίθεση στον κυβερνοχώρο, εντούτοις  τα προβλήματα που προέκυψαν από την αναβάθμιση λογισμικού της Παρασκευής  αποκάλυψαν τους κινδύνους της συγκέντρωσης των υπηρεσιών σε λίγους μεγάλους παίκτες.