Mε απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές - Πτώση 1,72% στον Dax
Shutterstock
Shutterstock

Mε απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές - Πτώση 1,72% στον Dax

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις ανακοινώσεις των εταιρειών για τα κέρδη τους.

Ο Dax ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,72%, ο FTSE 0,37%, o CAC 1,78% και ο Stoxx 600 0,87%.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η προηγούμενη έκτακτη εκτίμηση έδειχνε μείωση 0,2%.

Σύμφωνα με έρευνα, οι Βρετανοί καταναλωτές έγιναν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τα προσωπικά τους οικονομικά και τις οικονομικές προοπτικές, ενώ αναμένονται επίσης στοιχεία για τη γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται ανακοινώσεις που θα περιλαμβάνουν στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα, τις πωλήσεις νέων κατοικιών και τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αφομοιώνουν μια πληθώρα εταιρικών κερδών, καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφατες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού δεν αντισταθμίζουν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Την Πέμπτη, η Rolls-Royce ξεπέρασε κατά πολύ τα κέρδη της, ωθώντας τις μετοχές της βρετανικής εταιρείας κατασκευής κινητήρων 22% υψηλότερα. Υπήρχαν επίσης θετικά σημάδια από εταιρείες όπως ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor, o oποίος χαιρέτισε την επιστροφή των ταξιδιών στις περισσότερες αγορές της στα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες έδωσαν επίσης μια νότα προσοχής για την αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέλλον.

Οι φόβοι για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς περικοπές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ελλοχεύουν, χάρη στον επίμονο πληθωρισμό και τις ενδείξεις ότι οι οικονομίες αποδεικνύονται ανθεκτικές, καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν νευρικές.

Μια δημοσκόπηση αναλυτών μετοχών που δημοσιεύθηκε από το Reuters την Πέμπτη υποδεικνύει ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες, καθώς η τιμολόγηση των επιτοκίων της αγοράς κινείται υψηλότερα.