Το να αγοράζεις τον S&P500 έπειτα από πτώση 5%, συνήθως δίνει κέρδη
Shutterstock
Shutterstock
Goldman Sachs

Το να αγοράζεις τον S&P500 έπειτα από πτώση 5%, συνήθως δίνει κέρδη

Οι τοποθετήσεις σε αμερικανικές μετοχές έπειτα από πτώση της τάξης του 5% που είδαμε τις τελευταίες 30 ημέρες, συνιστά συνήθως μια κερδοφόρα τακτική, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων της τελευταίας 40ετίας της Goldman Sachs.

Από το 1980, ο δείκτης αναφοράς S&P500 έδωσε μέση απόδοση 6% στο τρίμηνο που ακολούθησε πτώση 5% από πρόσφατη κορυφή του, σύμφωνα με την έρευνα της επενδυτικής τράπεζας. Ο S&P500 έχει πέσει 8,5% από την κορυφή του στα μέσα Ιουλίου.

Διορθώσεις της τάξης του 10% υπήρξαν επίσης ελκυστικές αγοραστικές ευκαιρίες στις περισσότερες περιπτώσεις, παρόλο που το ιστορικό δεν είναι τόσο ισχυρό όσο μετά από μικρότερη πτώση, αναφέρει σε έκθεση της η Goldman Sachs. Η απόδοση μετά από πτώση 5% ήταν θετική στο 84% των περιπτώσεων, έδειξε η έρευνα της.

Την Τρίτη υπήρξε επιστροφή σε πιο ήρεμες συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές καθώς μερικοί από τους περισσότερο χτυπημένους δείκτες ανέκαμψαν από το ξεπούλημα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους strategist της JPMorgan, οι θεσμικοί επενδυτές βγήκαν και αγόρασαν στην πτώση της Δευτέρας, γύρω στα $14 δις στη διάρκεια της συνεδρίασης και πούλησαν $6,7 δις στο κλείσιμο.

Η Goldman Sachs δεν προβαίνει σε προτάσεις με βάση του τι έδειξε η έρευνα. Τονίζει, ωστόσο, ότι οι προοπτικές για τον δείκτη S&P500 μετά από πτώση της τάξης του 10% είναι σημαντικά διαφορετικές, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει σε περιβάλλον ανθεκτικής ανάπτυξης αντί όταν συμβαίνει σε περιπτώσεις διόρθωσης πριν από μια ύφεση.

Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι οι αμερικανικές μετοχές δεν τιμολογούν ακόμη μια συρρίκνωση της οικονομίας παρόλο που οι κυκλικές μετοχές έμειναν πίσω από τις αμυντικές στο πρόσφατο ταρακούνημα.

Σε άλλη έκθεση οι strategist της επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν περαιτέρω διόρθωση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, όχι όμως ένα bear market, δηλαδή πτώση της τάξης του 20% από πρόσφατη κορυφή.

Δεν συμπίπτουν όλες οι απόψεις. Στο trading desk της JPMorgan η εκτίμηση είναι ότι οι μετοχές δεν πάτωσαν ακόμη και θεωρούν ότι μια διόρθωση γύρω στο 10% είναι πιθανή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στη Citigroup, η ομάδα στρατηγικής προειδοποιεί ότι σενάρια ύφεσης δεν έχουν τιμολογηθεί στη χρηματιστηριακή αγορά σε καμία περίπτωση. Ενώ προτείνει αγορές μετοχών σε φάσεις αδυναμίας, επισημαίνει ότι "θα αισθανόμασταν πιο άνετα να βγούμε αγοραστές εφόσον δούμε ένα πιο ολοκληρωμένο ξεμπέρδεμα των προηγούμενων trades.'

Στο private banking της HSBC η άποψη είναι ότι το ξεπούλημα στις μετοχές τεχνολογίας προσφέρει ευκαιρίες για αγορές κερδοφόρων επιχειρήσεων σε φτηνότερες τιμές. Ο δείκτης Nasdaq 100 έπεσε 3% τη Δευτέρα και έχει χάσει 12% από την κορυφή του τον Ιούλιο.

"Ο αφρός αφαιρέθηκε από τις αποτιμήσεις στις μετοχές τεχνολογίας. Πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πιο ευρύτερα η τεχνολογική καινοτομία θα συνεχίσουν αν δημιουργούν κέρδη παραγωγικότητας. Δεν βλέπουμε λόγους φυγής, υπάρχουν ευκαιρίες στην τεχνολογία και τεχνολογία δεν είναι μόνο οι 'υπέροχες7' μετοχές," σύμφωνα με την HSBC.

Στο μεταξύ, το βαρόμετρο φόβου στη Wall Street, ο δείκτης VIX, έπεσε μετά την εκτόξευση του στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, όπως επίσης και ο δείκτης VVIX που μετρά την μεταβλητότητα του ίδιου του VIX.

Τα hedge funds που παίρνουν θέσεις αγοραστή και πωλητή σε μετοχές, ψάρεψαν στα χαμηλά στο selloff της Δευτέρας. Το ότι οι επεγγελματίες trader διάλεξαν τη χειρότερη μέρα της χρονιάς για να αγοράσουν μετοχές ενισχύει το επιχείρημα ότι το ταρακούνημα ήταν μια υπεραντίδραση στα οικονομικά στοιχεία τα οποία, παρά την εξασθένηση, δεν επιβεβαιώνουν καμία ύφεση.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Franklin Templeton, "είναι σαν να βλέπεις μια designer τσάντα που ήθελες σε έκπτωση 10%. Παραμένει ακριβή αλλά μπορεί να πεις στον εαυτό σου ότι είναι ευκαιρία."