Πού μπορεί να φτάσει η εντυπωσιακή bull market της Wall Street
shutterstock
shutterstock

Πού μπορεί να φτάσει η εντυπωσιακή bull market της Wall Street

Την ώρα που η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί σεισμό στις ευρωπαϊκές αγορές, η Wall Street ανακαλύπτει συνεχώς νέες κορυφές, με τη μανία για την Τεχνητή Νοημοσύνη να συντηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ. Το κλίμα ευφορίας στην Αμερική ενισχύεται και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ η επενδυτική ευφορία έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Μέσα στον Μάιο 14 από τα 20 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη κατέγραψαν ιστορικά υψηλά, με τη Wall να τρέχει ένα ράλι 12 τρισ. δολαρίων και τους επενδυτές να μη βλέπουν μπροστά τους κάποιο εμπόδιο ικανό να φρενάρει την bull market.

Μπορούν, όμως, τα χρηματιστήρια να κινούνται ανοδικά για πάντα;

Ο S&P 500 προέρχεται από 8 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 10 και αν δεν ήταν η χθεσινή οριακή πτώση κατά 0,04%, θα έκλεινε την εβδομάδα σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο κορυφαίος χρηματιστηριακός δείκτης έχει πλέον να επιδείξει 29 ρεκόρ μέσα στο 2024, σε ένα από τα καλύτερα πρώτα εξάμηνα στα χρονικά. Η συμβολή της «AI mania» είναι καθοριστική, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος έκλεισε την εβδομάδα στις 17.693 μονάδες που είναι ιστορικό υψηλό.

Σύμφωνα με το MarketWatch, το οποίο επικαλείται αναλυτές της Bespoke Investment Group, αν δεν υπήρχε το hype για την τεχνητή νοημοσύνη, τότε ο S&P 500 θα βρισκόταν σήμερα έως και 20% χαμηλότερα. Η Bespoke διαθέτει ένα καλάθι 50 μετοχών του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες εμφανίζουν συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 20,7 τρισ. δολαρίων. Οι 30 από αυτές ανήκουν στον S&P 500, ενώ στο καλάθι περιλαμβάνονται φυσικά και οι 6 μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη.

Η κεφαλαιοποίηση των 30 αυτών μετοχών έχει αυξηθεί κατά 101% από τον Νοέμβριο του 2022, όταν κυκλοφόρησε το ChatGPT, αύξηση που αντιστοιχεί σε περίπου 1.050 μονάδες του S&P 500. Επομένως, οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο δείκτης θα βρισκόταν γύρω στις 4.370 μονάδες χωρίς την AI mania ή 19% χαμηλότερα.

Τα… χαμόγελα των επενδυτών αντανακλώνται και στην αγορά ομολόγων όπου οι αμερικανικοί τίτλοι σημείωσαν ράλι στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας γιατί οι traders πιστεύουν ότι καταγράφεται αλλαγή σκηνικού. Από την απόλυτη επιμονή του πληθωρισμού και τις προσδοκίες για μία – το πολύ – μείωση επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2024, οι αγορές βλέπουν πιθανότερο το σενάριο να πραγματοποιηθούν δύο μειώσεις από τον Τζερόμ Πάουελ έως τον Δεκέμβριο.

Όμως θα επαναλάβουμε το αρχικό ερώτημα: Μπορούν τα χρηματιστήρια να ανεβαίνουν για πάντα; Είναι ξεκάθαρο ότι η τεχνολογική επανάσταση που συντελείται είναι ιστορικών διαστάσεων, ωστόσο έχουμε ξαναπεί ότι κάτι ανάλογο συνέβη και το 2000. Το διαδίκτυο έφερε επανάσταση στον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία, παρ’ όλα αυτά, οι αποτιμήσεις των εταιρειών που σχετίζονταν με το διαδίκτυο φούσκωσαν και σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητα. Από το 1995 έως τον Μάρτιο του 2000 που έσκασε η φούσκα, οι επενδύσεις στον Nasdaq αυξήθηκαν κατά 800%. Στη συνέχεια, ο τεχνολογικός δείκτης κατέρρευσε κατά 78% έως τον Οκτώβριο του 2002, χάνοντας όλα τα κέρδη σε μία περίοδο που έμεινε στην ιστορία ως η φούσκα των «dot.com».

Ο S&P 500 ενισχύθηκε τον Μάιο, ανακάμπτοντας από την πτώση του Απριλίου, ωστόσο τα νέα υψηλά επιτεύχθηκαν εν τω μέσω σημαντικής μεταβλητότητας καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ως αποτέλεσμα αυτών, οι προσδοκίες για τα επιτόκια, έμοιαζαν με σκωτσέζικο ντους. Το καλό για το τρέχον ράλι είναι ότι ενώ στη θέση του οδηγού βρίσκεται ο τεχνολογικός κλάδος, όπως και το 2023, υπάρχουν περισσότεροι κλάδοι φέτος που συμμετέχουν στην bull market.

Ένας λόγος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία σοβαρή διόρθωση είναι η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και ένας δεύτερος η πορεία των καταναλωτικών δαπανών, καθώς αυτές είναι που συντηρούν την ανάπτυξη. Η αμερικανική οικονομία δείχνει να αποφεύγει την ανώμαλη προσγείωση, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι κάποια στιγμή θα γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της διετίας των υψηλών επιτοκίων.

Τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο σε γενικές γραμμές είτε ξεπέρασαν τις προσδοκίες, είτε εμφανίστηκαν ικανοποιητικά, συντηρώντας το καλό κλίμα, και τα επόμενα τρίμηνα θα είναι κρίσιμα. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ράλι θα τελειώσει όταν τα εταιρικά κέρδη θα περιοριστούν. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλησιάζει η εκλογική μάχη μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ σε μία συγκυρία που η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει τις αγορές στην Ευρώπη.