«Βουτιά» στη Wall καθώς εντείνεται το sell-off
Shutterstock
Shutterstock

«Βουτιά» στη Wall καθώς εντείνεται το sell-off

«Βουτιά» σημείωσαν οι αγορές της Wall Street την Τρίτη, με τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται σε υψηλά 16 ετών και ενώ τα νέα προβλήματα στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη νευρικότητα των επενδυτών. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 400 μονάδες και έκανε το χειρότερο κλείσιμο από τον Μάρτιο καταγράφοντας πτώση 1,14% στις 33.618 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 1,47% στις 13.063 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,47% στις 4.273 μονάδες.

Η μετοχή της Amazon υποχώρησε κατά 4% - τη μεγαλύτερη πτώση από τις τεχνολογικές μετοχές μεγαλοκεφαλαιοποίησης - αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατέθεσε αντιμονοπωλιακή αγωγή, λέγοντας ότι ο διαδικτυακός λιανοπωλητής διατηρεί τις τιμές τεχνητά υψηλές και πλήττει τους ανταγωνιστές.

Μιλώντας στο CNBC TV-18 την Τρίτη, ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί για υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, υψηλότερα επιτόκια». Παρά την πίεση των τιμών, εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτές τις αναταραχές.

Δεν είναι το ίδιος αισιόδοξος όμως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του στον κόσμο. Ο πόλεμος έχει πολώσει τις παγκόσμιες δυνάμεις, χωρίς να διακρίνονται σημάδια υποχώρησης. «Νομίζω ότι η γεωπολιτική κατάσταση είναι αυτό που με απασχολεί περισσότερο και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτού στην οικονομία», ανέφερε.

«Νομίζω ότι το ανθρωπιστικό κομμάτι είναι πολύ πιο σημαντικό. Νομίζω ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό για το μέλλον του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου. Ίσως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για τον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο», πρόσθεσε.

Έτσι στην ερώτηση εάν η γεωπολιτική είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, απάντησε «απολύτως». «Έχουμε αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει  ελλείμματα στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει υφέσεις στο παρελθόν και δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι τέτοιο σχεδόν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον πιθανό αντίκτυπο από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας- που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά ακινήτων- στις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία, ο Ντάιμον υποστήριξε ότι η Ανατολική Ευρώπη συνιστά το πραγματικό επίκεντρο του κινδύνου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των οικονομικών υπερδυνάμεων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο των δράσεων της για επαναφορά του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία στον στόχο του 2%. Οι αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται να έχουν επιφέρει την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με την Fed να έχει «παγώσει» τις αυξήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις της νομισματικής της επιτροπής (FOMC). Το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται σήμερα στο 5,5%, με μερίδα των αγορών να ελπίζει ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις.

Μιλώντας στους Times της Ινδίας, ο Ντίμον είπε πως τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προσθέτοντας πως η διαφορά μεταξύ του 5% και του 7% θα είναι περισσότερο επίπονη για την οικονομία από τη διαφορά μεταξύ του 3% και του 5%.

«Το να πάμε από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν καμία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% αιφνιδίασε ορισμένους ανθρώπους, αλλά κανείς δεν θα έβγαζε το 5% από το πεδίο του πιθανού. Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%» υπογράμμισε ο Ντίμον.