Τεχνητή Νοημοσύνη: Επενδυτική ευκαιρία ή φούσκα;
Shutterstock
Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επενδυτική ευκαιρία ή φούσκα;

Στα μεγαλύτερα ύψη που έχουν καταγραφεί στα χρονικά συνεχίζει να αναρριχάται ο S&P 500, με τους αναλυτές να αναθεωρούν συνεχώς προς τα πάνω τις προβλέψεις για το πού θα βρίσκεται στο τέλος του 2024. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω περιθώρια ανόδου της τάξης του 6% έως τον Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι ο S&P 500 θα σπάσει και το φράγμα των 6.000 μονάδων. Ο κορυφαίος δείκτης σημειώνει άνοδο 17% φέτος και 45% από τις αρχές του 2023, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά «έπιασε» τις 5.000 μονάδες στις 9 Φεβρουαρίου 2024.

Επομένως, αν ανέλθει στις 6.000 φέτος θα έχει κερδίσει 1.000 μονάδες σε λιγότερο από 12 μήνες, όταν για να πάει από τις 4.000 στις 5.000 μονάδες πέρασαν 34 μήνες. 

Βλέπετε, η μανία για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει στείλει τη Wall Street στη… στρατόσφαιρα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου να έχει αποκοπεί από την πραγματική οικονομία των ΗΠΑ και να σημειώνει το πιο εντυπωσιακό bull run της ιστορίας του. 

Τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη; Είναι επενδυτική ευκαιρία ή φούσκα; 

Να διευκρινίσουμε ότι στην πλειονότητά τους οι αναλυτές συμφωνούν ότι η λέξη φούσκα δεν περιγράφει τις προοπτικές της τεχνολογικής επανάστασης που συντελείται αλλά την πιθανότητα να ξεφουσκώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που σήμερα οδηγεί σε μόνιμη σχεδόν άνοδο οποιαδήποτε μετοχή σχετίζεται με το σύμπαν του ΑΙ και όχι μόνο αυτές που εμφανίζουν ισχυρά θεμελιώδη ή σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι η ίδια η τεχνολογία δεν θα έχει τελικά τόσο μεγάλο αντίκτυπο, όμως είναι μειοψηφία.

Γίνεται λόγος για φούσκα διότι ζούμε σε μία εποχή που πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να ενσωματώσουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την Τεχνητή Νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους κι ας μην αφορά τα βασικά τους προϊόντα ή υπηρεσίες, αποκλειστικά και μόνο για να μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια. Οι επενδύσεις των venture capital σε νεοφυείς επιχειρήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης εκτινάχθηκαν στα 50 δισ. δολάρια το 2023, όταν οι συνολικές επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησαν σε χαμηλό 5 ετών και στα 285 δισ. δολάρια. 

Μία άλλη σημαντική παράμετρος της φούσκας αφορά στα κεφάλαια που χρειάζονται για την εξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Καν, της Sequoia Capital, οι εταιρείες ΑΙ θα πρέπει να κερδίζουν 600 δισ. δολάρια ετησίως για να καλύψουν το κόστος των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, όπως την κατασκευή datacenters. Το θέμα είναι πόσες από αυτές τις εταιρείες θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, αλλά και πόσες θα δουν τελικά τις επενδύσεις τους να αποφέρουν καρπούς που να καθιστούν τις επενδύσεις βιώσιμες. 

Αν έχει δίκιο ο Καν, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Ακόμη και αν υποθέσουμε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Apple και η Google, εμφανίζουν ετήσια κέρδη της τάξης των 10 δισ. δολαρίων από την ΑΙ και πιο εξειδικευμένες εταιρείες όπως η Oracle, η Tesla και η Tencent, εμφανίζουν αντίστοιχα περί τα 5 δισ. κέρδη, μένει να καλυφθεί «τρύπα» ύψους σχεδόν 500 δισ. δολαρίων. Επομένως, ο στόχος είναι ανέφικτος και η φούσκα αναπόφευκτα θα σκάσει.

Βέβαια, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι είναι υπαρκτή η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το πότε θα σκάσει. Στην περίπτωση που ο… άνεμος της Τεχνητής Νοημοσύνης «γυρίσει», είναι πολύ πιθανό να δούμε πολλές επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τις επενδύσεις τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές που έχουν ποντάρει στις μετοχές τους να χάσουν τα χρήματά τους. Η κατάσταση μπορεί να οξυνθεί αν ταυτόχρονα η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, όπως προβλέπεται ότι θα συμβεί από το δεύτερο μισό του 2024.

Ένα μαζικό sell-off θα οδηγούσε σε μεγάλη πτώση την αγορά και σε σημαντικές απώλειες τους επενδυτές, θυμίζοντας τη φούσκα των dot.com.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών. Μία άνοδος που έχει χαρίσει μεγάλα κέρδη σε όσους πίστεψαν από νωρίς στο αφήγημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2022, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το ChatGPT και άλλαξε τα πάντα. Αν τελικά η μανία για την ΑΙ δεν αποδειχθεί φούσκα, πολλοί επενδυτές θα χάσουν μία μοναδική ίσως στα χρονικά επενδυτική ευκαιρία, ακόμα και τώρα με τις αποτιμήσεις στα ύψη. 

Επειδή, όμως, δεν υπάρχει κάποιο όργανο που να μετράει το μέγεθος της φούσκας και την ανθεκτικότητά της, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους επενδυτές να τηρήσουν επιφυλακτική στάση, κυρίως όσους δεν έχουν ακόμη ανέβει στο… τρένο της ΑΙ. Καλύτερα να χάσουν την άνοδο, παρά να υποστούν τις συνέπειες της πτώσης…