Τι κάνει ο S&P 500 όταν οι Αμερικανοί πάνε στις κάλπες
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Τι κάνει ο S&P 500 όταν οι Αμερικανοί πάνε στις κάλπες

Οι εκλογικές χρονιές έχουν πάντα ενδιαφέρον από τα χρηματιστηριακά μοτίβα που δημιουργούν. Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται ισχυρές αποδόσεις με στατιστική συνέπεια εντάσσεται και η εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ. Η αλλαγή στην ηγεσία των Δημοκρατικών ανακάτεψε την τράπουλα και μια άνετη νίκη του Τραμπ όπως έδειχναν τα στατιστικά και οι δημοσκοπήσεις έχει αποκτήσει εκ νέου ενδιαφέρον.  

Τα δεδομένα λοιπόν άλλαξαν και το προβάδισμα νίκης με τις φρέσκιες δημοσκοπήσεις έχει περάσει στην Κάμαλα Χάρις, όμως όλα δείχνουν ντέρμπι για την προεδρία των ΗΠΑ.

Από το 1928 ως το 2024 οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν στην εξουσία για 47 χρόνια και οι Δημοκρατικοί για 51. Οι Δημοκρατικοί έχουν προβάδισμα αποδόσεων με μέση ετήσια απόδοση στον S&P-500 14,78% έναντι 9,32% των Ρεπουμπλικάνων. Και στη μεταπολεμική περίοδο οι Δημοκρατικοί τα πάνε καλύτερα έχοντας μέσο όρο απόδοσης στην τετραετία 9,8% ενώ με τους Ρεπουμπλικάνους η απόδοση είναι 6%. Μάλιστα επί Νίξον (1974-1977) και George W. Bush (2001-2009) έχουν καταγραφεί αρνητικές αποδόσεις.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει η εκλογική χρονιά που διανύουμε είναι μια θετική χρονιά για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Στις 24 εκλογικές αναμετρήσεις από το 1928 έως και το 2020 ο S&P -500 έκλεισε τη χρονιά κερδοφόρα στις 18. Πρόκειται για μια συντριπτική θετική απόδοση με μέσο όρο κερδών 7,5% (διάμεσος 10,7%). Σε αυτές τις 24 αναμετρήσεις η χειρότερη χρονιά ήταν το 2008 με απώλειες 38,5% (Lehman) και η καλύτερη το 1928 με κέρδη +37,9%.

Ο καλύτερος μήνας είναι ο Αύγουστος με μέση απόδοση 3,1% ενώ ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με την υψηλότερη πιθανότητα θετικού κλεισίματος (+83,3%). Μέχρι στιγμής το 2024 η συμπεριφορά της αμερικανικής Αγοράς δείχνει να πειθαρχεί στα ιστορικά δεδομένα έχοντας ως μοναδικές παραφωνίες το Φεβρουάριο και το Μάιο, μήνες κατά τους οποίους είχαμε θετικά κλεισίματα έναντι μιας αρνητικής ιστορικότητας. 

Αν και τα στατιστικά δεν εγγυώνται την επανάληψη των αποδόσεων του παρελθόντος είναι μια ένδειξη για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των δεικτών. Οι επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να σταθμίζουν περισσότερο άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το οικονομικό περιβάλλον και τα θεμελιώδη των εταιρειών. Μακροπρόθεσμα η εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της Αγοράς, σε βαθμό τουλάχιστον που να κάνει διακριτή μια αλλαγή της επενδυτικής στάσης.