Wall Street: Τι φοβάται η αγορά για την οικονομία των ΗΠΑ
shutterstock
shutterstock

Wall Street: Τι φοβάται η αγορά για την οικονομία των ΗΠΑ

Η αβεβαιότητα για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας είναι αισθητή στις αγορές, τροφοδοτώντας τη μεταβλητότητα, με τους επενδυτές να ζυγίζουν τη στροφή της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, τις ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών και τη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Την Παρασκευή η χρηματιστηριακή αγορά έπεσε καθώς τα στοιχεία στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση των προσλήψεων, εξέλιξη που στενεύει το μονοπάτι για την απαλή προσγείωση της οικονομίας, το λεγόμενο soft landing που επιδιώκει η Fed.

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στις 17-18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τα νέα στοιχεία αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι το υψηλό κόστος χρήματος έχει ήδη αρχίσει να πιέζει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Είναι κάτι που δεν είναι καλοδεχούμενο από τους επενδυτές.  Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων και οι αντοχές της οικονομίας των ΗΠΑ οδήγησαν τον δείκτη S&P 500 σε νέες κορυφές φέτος.

Η εικόνα σήμερα δείχνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά απαλής προσγείωσης, αλλά τα ρίσκα έχουν αυξηθεί και η Wall Street είναι ευαίσθητη στους κινδύνους αυτούς, κάτι που εξηγεί και την άνοδο της μεταβλητότητας.

Η μειωμένη όρεξη για ρίσκο ήταν εμφανής την εβδομάδα που πέρασε με τον S&P 500 να χάνει 4,5%. Η μετοχή της Nvidia που απεικόνισε τον ενθουσιασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη έπεσε σε χαμηλό ενός μήνα μαζί με τις μετοχές άλλων κολοσσών κεφαλαιοποίησης του κλάδου τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, το βαρόμετρο φόβου της Wall Street, o δείκτης μεταβλητότητας VIX, ανέβηκε σε υψηλό ενός μηνός την Παρασκευή. Μια από τις ανησυχίες είναι ότι η Fed δε θα αντιδράσει δραστικά ώστε να αποτραπούν επαρκώς οι κίνδυνοι για την οικονομία. 

Τα επιτοκιακά futures στην αγορά παραγώγων τιμολογούν πιθανότητα 70% ότι η Fed θα μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και δίνουν μόνο 30% πιθανότητα μιας μείωσης 50 μονάδων βάσης.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι σίγουρη αν τα στοιχεία Αυγούστου από την αγορά εργασίας δείχνουν ομαλοποίηση προς τα προ-πανδημίας επίπεδα ή μια οικονομία που χάνει δυναμική με επικίνδυνο ρυθμό.

Σύμφωνα με τη Citi, τα τελευταία στοιχεία δικαιολογούν μια μείωση 50 μονάδων βάσης από τη Fed. «To συμπέρασμα από τα στοιχεία της αγοράς εργασίας είναι ξεκάθαρο. Η αγορά αποθερμαίνεται με τον κλασσικό τρόπο που προηγείται μιας ύφεσης», αναφέρει σε έκθεσή της.

Έχουν επανέλθει και οι ανησυχίες για τα επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών. Ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του δείκτη S&P 500 που κερδίζει 13% φέτος βρίσκεται στις 21 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου, πάνω από το μέσο ιστορικό Ρ/Ε του 15.7.

Ο δε κλάδος τεχνολογίας του S&P 500 έχει Ρ/Ε 28 με τον μέσο ιστορικό πολλαπλασιαστή κερδών στο 21,2.

Η μάχη για τον Λευκό Οίκο επίσης προσελκύει την προσοχή των επενδυτών με την αγορά να αναμένει το πρώτο debate της υποψήφιας των Δημοκρατικών Kamala Harris με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Donald Trump την Τρίτη.

Μέχρι τώρα οι αναταράξεις της χρηματιστηριακής αγοράς επιβεβαιώνουν τη φήμη του Σεπτεμβρίου ως δύσκολου μήνα για τις μετοχές. Τα στατιστικά από το 1945 δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος κατά μέσο όρο χάνει 0,8% και ότι είναι ο χειρότερος μήνας για το χρηματιστήριο, σύμφωνα με την εταιρεία CFRA.

Ήδη ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 4% αυτόν τον μήνα.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η απαλή προσγείωση της οικονομίας θα επιτευχθεί αλλά με κάθε αδύναμη εικόνα από την αγορά εργασίας το βασικό αυτό σενάριο γίνεται όλο και πιο αμφίβολο.