Αφρικανική σκόνη: Ποια φλεγμονή επιτείνει
Eurokinissi
Eurokinissi

Αφρικανική σκόνη: Ποια φλεγμονή επιτείνει

Για πολλοστή φορά φέτος η αφρικανική σκόνη σκέπασε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους έχουν την προδιάθεση για αναπνευστικά θέματα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, φέτος τα επεισόδια είναι πολύ περισσότερα από προηγούμενες χρονιές, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επιτείνει μια φλεγμονή που προκαλείται στο αναπνευστικό μας σύστημα. «Βιβλιογραφικές αναφορές δείχνουν ότι άτομα που έχουν για παράδειγμα άσθμα, μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο, αν εκτεθούν επανειλημμένα στη σκόνη, αυτό μπορεί να επιτείνει τη φλεγμονή, αποσταθεροποιώντας τα συμπτώματα, κάτι που είδαμε και στην κλινική πράξη φέτος, λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης.

H αφρικανική σκόνη επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς περιέχει διάφορα μικρά σωματίδια σε μεγάλες ποσότητες. Η σκόνη που μετακινείται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα (συχνά φτάνει στην Αμερική) περιέχει ανόργανες ενώσεις, όπως πυρίτιο και μέταλλα αλλά και ενόργανες ενώσεις, όπως καπνό και υπολείμματα στάχτης. Τα σωματίδια αυτά προκαλούν ερεθισμό στα μάτια, στη μύτη και στους πνεύμονες. Μπορεί να  δημιουργήσουν ακόμη και καρδιολογικά προβλήματα.

Τα άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο, οι συστάσεις είναι να φορούν μάσκα υψηλή προστασίας, η οποία θα τους προστατεύσει μερικώς από το φαινόμενο. «Το σημαντικότερο βέβαια που πρέπει να κάνουν αυτά τα άτομα είναι να αναγνωρίζουν την αποσταθεροποίηση των συμπτωμάτων και να απευθύνονται στον γιατρό τους για τις κατάλληλες συμβουλές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό γιατί είναι και μια εποχή εποχικής αλλεργίας, όπου υπάρχει συσσώρευση εξωτερικών παραγόντων που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της νόσου.

Για τα άτομα που δεν έχουν προηγούμενο πρόβλημα, αυτό που βλέπουμε εμείς οι γιατροί είναι ότι καθώς εκτίθενται όλο και περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες αρχίζουν και παρουσιάζουν προβλήματα, όπως τσούξιμο στα μάτια, δυσφορία στην αναπνοή, ρινίτιδα κ.ά.», συμπληρώνει ο κ. Λουκίδης.

Τις ημέρες που η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης είναι υψηλή και το φαινόμενο διαρκεί για αρκετά 24ωρα, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Με βάση τις μελέτες, το CDC συστήνει να αποφεύγουμε στο μέτρο του δυνατού την έκθεση. Άρα να μειώνουμε τις εξόδους ή να βγαίνουμε έξω με μάσκα, ιδιαίτερα οι ασθενείς που έχουν ιστορικό πνευμονικής ή καρδιολογικής νόσου. Οι νεότεροι και υγιείς άνθρωποι καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όπως το τρέξιμο, καθώς αυξάνει την ποσότητα αέρα που εισπνέουμε και μας κάνει πιο ευάλωτους. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξουν προβλήματα ή αμφιβολίες, είναι ασφαλές να επικοινωνούμε με το γιατρό για συγκεκριμένες απαντήσεις και οδηγίες.

Από την άλλη, οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις της έκθεσης στην ακραία ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς όλο αυτό προστίθεται σε χρόνιες παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης ή χρόνια πνευμονοπάθεια.