Αλαμπάμα: Η απόφαση για τα έμβρυα και οι καταστροφικές συνέπειες για τους καρκινοπαθείς
Washington Post

Αλαμπάμα: Η απόφαση για τα έμβρυα και οι καταστροφικές συνέπειες για τους καρκινοπαθείς

Η διάγνωση του καρκίνου συχνά συνοδεύεται από μια σειρά δύσκολων αποφάσεων και επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων, η υπογονιμότητα του ατόμου.

Πολλά άτομα που παλεύουν με αυτό το διπλό βάρος στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ως τρόπο διατήρησης των αναπαραγωγικών τους επιλογών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καρκινοπαθείς και οι ογκολόγοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται παιδιά βάσει του νόμου.

Σύμφωνα με την Washington Post, η ανησυχία αυξάνεται στη σκέψη ότι στο μέλλον και άλλες πολιτείες θα υιοθετήσουν παρόμοιους νόμους, οι οποίοι θα εμποδίζουν τη γονιμότητα στους ανθρώπους μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

Οι ασθενείς με καρκίνο αναφέρουν ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να γίνουν γονείς, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκτήσουν οικογένεια μετά τις θεραπείες.

«Αφήνουμε πολλούς νέους άνδρες και γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των θεραπειών για τον καρκίνο, όπως είναι η υπογονιμότητα και η πρόωρη εμμηνόπαυση», δήλωσε η Ντιάνα Γκέρμπερ, γυναικολόγος-ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του NYU Langone, η οποία είναι επιζών από καρκίνο του μαστού.

«Είναι ευθύνη του ογκολόγου να σκεφτεί ... όχι μόνο να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά να σκεφτεί τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι θεραπείες στη ζωή της ασθενούς και στην ποιότητα ζωής της.»

Η Μαντλίν B., 33 ετών, δήλωσε ότι έκλαψε μόλις άκουσε την είδηση της απόφασης του δικαστηρίου της Αλαμπάμα. Περιγράφει ότι αισθάνθηκε συγκλονισμένη και αναστατωμένη, αλλά δήλωσε ότι η απόφαση δεν την εξέπληξε.

Η κάτοικος του Τέξας, η οποία ζήτησε να αναφέρεται μόνο με το μικρό της όνομα για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, υποβλήθηκε σε θεραπείες γονιμότητας μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού το 2019 και έχει αποθηκεύσει ένα κατεψυγμένο έμβρυο σε περίπτωση που αποφασίσει να ακολουθήσει εξωσωματική γονιμοποίηση. 

«Μεγάλωσα σε καθολικό σχολείο και η μητέρα μου είναι καθολική ακτιβίστρια, οπότε είμαι πολύ εξοικειωμένη με αυτό το είδος του κινήματος της εμβρυϊκής προσωπικότητας εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε. 

Πώς οι θεραπείες του καρκίνου επηρεάζουν τη γονιμότητα

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες, και στις περιπτώσεις που αφορούν στο παχύ έντερο και τον μαστό. Ενώ τα ποσοστά καρκίνου έχουν μειωθεί για τα άτομα άνω των 65 ετών, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο JAMA Network Open.

Οι θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να ''σκοτώνουν'' ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν τα υγιή κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στις αναπαραγωγικές λειτουργίες.

Στις γυναίκες, η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες και να μειώσει τον αριθμό των βιώσιμων ωαρίων, οδηγώντας σε υπογονιμότητα ή πρόωρη εμμηνόπαυση. Ομοίως, η ακτινοθεραπεία που κατευθύνεται στην περιοχή της πυέλου μπορεί να βλάψει τα αναπαραγωγικά όργανα, προκαλώντας στειρότητα ή επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στους άνδρες, οι αντικαρκινικές θεραπείες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γονιμότητα καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα στους όρχεις. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, να υποβαθμίσουν την ποιότητα του σπέρματος ή ακόμη και να προκαλέσουν προσωρινή ή μόνιμη υπογονιμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος.

Πολλοί γιατροί σήμερα λένε ότι η κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «δίχτυ ασφαλείας» για τα άτομα με καρκίνο σε περίπτωση που αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια στο μέλλον.