Το αλτσχάιμερ δεν επιδρά μόνο στην μνήμη αλλά σε όλο τον εγκέφαλο σύμφωνα με νέα μελέτη
Shutterstock
Shutterstock

Το αλτσχάιμερ δεν επιδρά μόνο στην μνήμη αλλά σε όλο τον εγκέφαλο σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ έχει ευρύτερο αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου από ό,τι αρχικά πίστευαν.

Μέσα από μια ανάλυση της λειτουργικής συνδεσιμότητας διαφορετικών δικτύων εγκεφάλου, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ έχει ευρύτερη επίδραση στον εγκέφαλο από ό,τι ήταν αρχικά γνωστό.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο αντίκτυπός της ξεπερνά τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, με συγκεκριμένες τροποποιήσεις σε κυκλώματα που συνδέονται με την αισθητηριακή και κινητική επεξεργασία.

«Κάποια εγκεφαλική δυσλειτουργία που συνοδεύεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ που υπερβαίνει τη μνήμη και την προσοχή, μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα στάδια, ακόμη και κατά τη διάρκεια ήπιας γνωστικής εξασθένησης πριν από τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Dr. Gagan Wig, συγγραφέας της μελέτης.

Διαταραχή των εγκεφαλικών δικτύων

Τα δίκτυα του εγκεφάλου αποτελούνται από διασυνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου που μοιράζονται παρόμοιες λειτουργίες.

Παρατήρησαν ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ στα δίκτυα του εγκεφάλου ήταν διαφορετικές και δεν συνδέονταν άμεσα με αυξημένες αμυλοειδείς πλάκες.

Οι πλάκες αυτές δημιουργούνται από αυξημένες ποσότητες της φυσικώς απαντώμενης πρωτεΐνης αμυλοειδούς στους εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αυτές οι πλάκες συσσωρεύονται μεταξύ των νευρώνων, παρεμποδίζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η υγιής γήρανση εμφάνισαν μοναδικά πρότυπα διαταραχής στα δίκτυα του εγκεφάλου. 

Το Αλτσχάιμερ επηρέασε τη συνδεσιμότητα τόσο των δικτύων συσχέτισης όσο και των αισθητηριοκινητικών δικτύων, ενώ η γήρανση είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των γνωστικών δικτύων.

«Στην υγιή γήρανση, οι αλλαγές φαίνονται να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα συστήματα συσχέτισης. Τα αισθητήρια και κινητικά συστήματα είναι γενικά σταθερά. 

Με τα δεδομένα σάρωσης εγκεφάλου που έχουμε τώρα διαθέσιμα, μπορούμε να εξηγήσουμε τις εγκεφαλικές διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία και να παρατηρήσουμε αλλαγές μοναδικές στη σοβαρότητα της άνοιας. 

Εξερευνώντας αυτό, διαπιστώσαμε ότι η επιδείνωση της άνοιας σχετίζεται όχι μόνο με αλλαγές στα συστήματα συσχέτισης αλλά και στα αισθητήρια και κινητικά συστήματα», εξήγησε ο Dr. Wig.

Ο αντίκτυπος του Αλτσχάιμερ πέρα από τη μνήμη, μελέτη διαπιστώνει ευρύτερες επιδράσεις στον εγκέφαλο. Η νόσος του Αλτσχάιμερ και η γήρανση σχετίζονται με διαφορετικά μοτίβα διακοπής του εγκεφαλικού δικτύου.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 500 άτομα

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να προσφέρουν μια νέα κατανόηση για την περιγραφή της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και για την εύρεση ενός πιθανού στόχου για θεραπεία.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι οι στόχοι στους οποίους εστιάζουμε μπορεί να μην είναι επαρκείς, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι το αμυλοειδές είναι ο κύριος ένοχος της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Dr. Wig. 

«Αναζητούμε άλλους τρόπους ποσοτικοποίησης της δυσλειτουργίας του Αλτσχάιμερ και σε αυτή τη μελέτη, δείχνουμε ότι ακόμη και όταν υπολογίζεται το φορτίο αμυλοειδούς, η δυσλειτουργία του κυκλώματος εξακολουθεί να υπάρχει».

Τα ευρήματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης και της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 326 γνωστικά υγιείς ανθρώπους και 275 άτομα με γνωστική έκπτωση.

Αυτοί οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σάρωση ως μέρος της Πρωτοβουλίας Νευροαπεικόνισης για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ (ADNI), μια συλλογική προσπάθεια που χρηματοδοτείται εν μέρει από τα Αμερικάνικα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Neuroscience.