Αυξημένη η κατανάλωση αλκοόλ στους επιζώντες από καρκίνο

Αυξημένη η κατανάλωση αλκοόλ στους επιζώντες από καρκίνο

Πολλοί Αμερικανοί που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συνεχίζουν να πίνουν αλκοόλ τακτικά, άλλοτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας και άλλοτε μετά, δείχνει μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, σε περισσότερους από 15.000 επιζήσαντες καρκίνου στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 78% έγιναν πότες. Τα ίδια μοτίβα παρατηρήθηκαν ακόμη και σε άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, εν μέρει επειδή το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών ή να αυξήσει τις πιθανότητες παρενεργειών.

«Υπήρχαν πολλές επικίνδυνες συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ σε αυτή τη μελέτη, κάτι που προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Yin Cao, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Είναι αλήθεια, είπε ο Cao, ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για το πώς το ποτό, συμπεριλαμβανομένης της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ, επηρεάζει την υγεία των επιζώντων από καρκίνο σε μακροπρόθεσμη βάση. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες, για παράδειγμα, σχετικά με το εάν η κατανάλωση αλκοόλ μετά από διάγνωση καρκίνου αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει γνωστούς κινδύνους για την υγεία. Και υπάρχουν ήδη «σαφείς κατευθυντήριες γραμμές» που ενθαρρύνουν όλους, επιζώντες από καρκίνο ή όχι, να περιορίσουν το ποτό τους, για πολλούς λόγους υγείας, είπε ο Cao.

Αυτές περιλαμβάνουν οδηγίες από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), οι οποίες λένε ότι η χρήση αλκοόλ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να μην πίνετε καθόλου, είπε ο Δρ Farhad Islami, ανώτερος επιστημονικός διευθυντής της έρευνας για την ανισότητα του καρκίνου στο ACS.

«Αλλά αν επιλέξετε να πίνετε», είπε ο Islami, «θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψή σας σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο την ημέρα για τους άνδρες».

Ο Islami, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, είπε ότι υπογραμμίζει ένα βασικό γεγονός που πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων από καρκίνο, δεν γνωρίζουν.

«Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο», είπε. «Αλλά δεν γνωρίζουν πολλοί ότι η χρήση αλκοόλ είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου».

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με τουλάχιστον επτά καρκίνους, σημείωσε ο Islami. Αυτά περιλαμβάνουν καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του ήπατος, καθώς και όγκους του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Ο Islami είπε ότι όσοι επιζούν από καρκίνο, όπως όλοι οι άλλοι, θα πρέπει να περιορίσουν το ποτό τους, ανεξάρτητα από τον τύπο καρκίνου που είχαν. Αυτό είναι εν μέρει για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Όσον αφορά το αλκοόλ που τροφοδοτεί την επανεμφάνιση του αρχικού καρκίνου, υπάρχει μόνο περιορισμένη διαθέσιμη έρευνα. Σύμφωνα με το ACS, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των ανθρώπων που επιβιώνουν από καρκίνο του ήπατος, του στόματος ή του λαιμού. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να πούμε εάν αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής για άλλους τύπους καρκίνου.

Για την τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 10 Αυγούστου στο JAMA Network Open, η ομάδα του Cao χρησιμοποίησε δεδομένα από μια συνεχιζόμενη ομοσπονδιακή μελέτη υγείας σε ενήλικες των Η.Π.Α. Ανάμεσα σε περισσότερους από 142.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές βρήκαν λίγο λιγότερους από 15.300 που ανέφεραν διάγνωση καρκίνου.

Από αυτή την ομάδα, το 78% είπε ότι ήταν πότες. Και ανάμεσα σε αυτούς τους πότες, σχεδόν το ένα τέταρτο είπε ότι είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ τον περασμένο χρόνο (έχοντας πιεί έξι ή περισσότερα ποτά) και το 13% υπερέβαινε τακτικά τη «μέτρια» κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από δύο ποτά σε μια τυπική ημέρα).

Εν τω μεταξύ, το 38% ανέφερε «επικίνδυνη» κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό βασίστηκε σε ένα τυπικό ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να ελέγξουν για πρόβλημα με το ποτό. Ρωτούσαν τους ανθρώπους πόσο πίνουν και πόσο συχνά πίνουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ενεργή θεραπεία του καρκίνου δεν φαινόταν να αλλάζει τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ: Πάνω από 1.800 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου τον περασμένο χρόνο και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν σχεδόν ίδιες με άλλους επιζώντες από καρκίνο.

Και πάλι, είπε ο Cao, δεν είναι απολύτως σαφές πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με πρόβλημα κατανάλωσης αλκοόλ τα πηγαίνουν χειρότερα μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου.

Επιπλέον, λέει το ACS, πολλά αντικαρκινικά φάρμακα διασπώνται στο ήπαρ και η χρήση αλκοόλ θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, αυξάνοντας τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ο Islami πρότεινε στα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο να ρωτήσουν τους γιατρούς τους εάν πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ.