Το βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο πνευμονίας στο νοσοκομείο
Shutterstock
Shutterstock
Μελέτη

Το βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο πνευμονίας στο νοσοκομείο

Μερικές φορές, η παραμονή στο νοσοκομείο οδηγεί στην ανάπτυξη ενός νέου προβλήματος υγείας. Περίπου 1 στους 100 ανθρώπους αναπτύσσουν πνευμονία ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά μια νέα μελέτη αναφέρει ότι το βούρτσισμα των δοντιών κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο μείωσε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της δυνητικά απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν μόνοι τους και έλαβαν θεραπεία μηχανικού αερισμού ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν πνευμονία με το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα. Το βούρτσισμα των δοντιών συσχετίστηκε επίσης με μειωμένη πιθανότητα θανάτου στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μικρότερες παραμονές στη ΜΕΘ και μειωμένο χρόνο που χρειαζόταν ένα άτομο να βρίσκεται σε αναπνευστήρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 2.800 νοσηλευόμενους, συγκρίνοντας αυτούς που παρέμειναν στη ΜΕΘ και αυτούς που δεν παρέμειναν. Δεν υπήρξε σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης πνευμονίας στο νοσοκομείο μεταξύ των ασθενών που δεν ήταν σε ΜΕΘ. Επίσης, δεν υπήρξε περαιτέρω μείωση του κινδύνου όταν το βούρτσισμα των δοντιών γινόταν περισσότερες από δύο φορές την ημέρα.

Η πνευμονία που αποκτάται στο νοσοκομείο συνήθως προκαλείται από στοματικούς μικροοργανισμούς που εισέρχονται στους πνεύμονες μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αναρρόφηση, όπως όταν το σάλιο εισέρχεται κατά λάθος στον αεραγωγό αντί να καταποθεί.

«Το μήνυμα που βλέπουμε σ΄ αυτή τη μελέτη για χαμηλότερη θνησιμότητα είναι εντυπωσιακό. Υποδηλώνει ότι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών στο νοσοκομείο μπορεί να σώσει ζωές», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Michael Klompas, MD, MPH, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Brigham and Women's Hospital.

«Είναι σπάνιο στον κόσμο της νοσοκομειακής προληπτικής ιατρικής να βρεις κάτι τέτοιο που να είναι και αποτελεσματικό και φθηνό», είπε ο Dr. Klompas. «Αντί για μια νέα συσκευή ή φάρμακο, η μελέτη μας δείχνει ότι κάτι τόσο απλό όπως το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά».