Διατροφικές αλλαγές βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας
Shutterstock
Shutterstock

Διατροφικές αλλαγές βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας

Η ελκώδης κολίτιδα, είναι μια χρόνια πάθηση με φλεγμονή που προκαλεί την ανάπτυξη πληγών στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) και πολλοί άνθρωποι με αυτό το συγκεκριμένο είδος IBD πρέπει να τροποποιήσουν αυτό που τρώνε για να βοηθήσουν στη διαχείριση των παρενεργειών τους.

Πρωτεΐνη

Μεταξύ των εξάρσεων, πρέπει να επαναφέρεται η πρωτεΐνη στο σώμα. Κάθε μέρα, θα πρέπει να καταναλώνεται αριθμός γραμμαρίων ίσο με το βάρος σε κιλά. Για παράδειγμα, εάν κάποιο άτομο ζυγίζει 54,5 κιλά, θα πρέπει να τρώει 54,5 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Θα χρειαστεί να τρώει περισσότερο εάν προσπαθεί να αποκαταστήσει το χαμένο βάρος ή να πάρει κορτικοστεροειδή.

Υγρά και Ηλεκτρολύτες

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πρέπει να ενυδατώνονται επαρκώς. Γενικά, θα πρέπει να λαμβάνεται ποσοστό του βάρος του σώματος σε λίτρα και να καταναλώνεται πολύ νερό κάθε μέρα. Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 120 κιλά θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 6 λίτρα νερό κάθε μέρα. Μετά από εξάρσεις και με άσκηση θα πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη νερού. Οι ηλεκτρολύτες, που βρίσκονται συχνά στα αθλητικά ποτά, πρέπει να αντικαθίστανται μετά από περιόδους διάρροιας.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα πρέπει να λαμβάνουν μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα. Η επικοινωνία με το γιατρό σχετικά με τον κίνδυνο ανεπάρκειας ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα σιδήρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, ασβεστίου και καλίου, είναι σημαντική.

Προβληματικές τροφές

Αν και δεν υπάρχει μια καθορισμένη δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των συμπτωμάτων ή τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, ορισμένα είδη τροφών μπορούν να βοηθήσουν ή να βλάψουν. Ο προσδιορισμός γίνεται με την καταγραφή των τροφών που καταναλώνονται και τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθούν μοτίβα που οδηγούν στο να ανακαλυφθεί ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται.

Συστάσεις διατροφής κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης

Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης ελκώδους κολίτιδας, θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα που ενθαρρύνουν τις κινήσεις του εντέρου, όπως φρούτα, λαχανικά, δαμάσκηνα και καφεΐνη. Πρέπει ν΄ αποφεύγεται το αλκοόλ και τα συμπυκνωμένα γλυκά όπως χυμοί, καραμέλες και σόδα. Θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο στόχος της αλλαγής της διατροφής κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης είναι να διευκολυνθεί το πεπτικό σύστημα.

Συστάσεις διατροφής μετά από έξαρση

Όταν η ελκώδης κολίτιδα βρίσκεται σε ύφεση, θα πρέπει να ακολουθείται μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Νέες τροφές, μία κάθε φορά για να αποφεύγεται η καταπόνηση του σώματος και είναι σημαντική η επικοινωνία με τον αρμόδιο γιατρό προτού γίνουν μεγάλες αλλαγές στη διατροφή. Είναι απαραίτητη η διατροφή που περιλαμβάνει πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και τροφές με προβιοτικά.

Φαγητό μετά από χειρουργική επέμβαση

Οι τροφές που πυροδοτούν εξάρσεις μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, φούσκωμα και διάρροια που μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες μετά από επέμβαση. Η εστίαση σε τροφές που είναι πιο εύκολο να αφομοιώσει το σώμα, ενώ παράλληλα του δίνονται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητη.

Συμβουλές για φαγητό και ποτό

Πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να καταναλώνονται τέσσερα έως έξι μικρά γεύματα την ημέρα. Μπορεί να ετοιμάζονται τα γεύματα εκ των προτέρων και να υπάρχουν πρόχειρα τρόφιμα φιλικά προς την ελκώδη κολίτιδα για να διευκολύνεται η αποφυγή έξαρσης. Για την παραμονή σε ικανοποιητική ενυδάτωση, πρέπει να γίνει αλλαγή της κατανάλωσης όπως νερό, ζωμό, χυμό ντομάτας και διαλύματα επανυδάτωσης. Μην καταναλώνονται πολύ γρήγορα και είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται ένα καλαμάκι για την αποφυγή της εισόδου αέρα και την πρόκληση αερίων.

Θεραπείες και Διατροφή

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των εξάρσεων μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες στη διατροφή. Εάν χρησιμοποιούνται φάρμακα, η επικοινωνία με το γιατρό για συμβουλές είναι επίσης απαραίτητη. Μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί η πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων για να καταπολεμηθούν οι επιπτώσεις του φαρμάκου.

Συμπερασματικά

Αν και δεν θα θεραπευτεί πλήρως η ελκώδςη κολίτιδα αλλάζοντας τη διατροφή, μπορεί σίγουρα να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Πριν γίνουν οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το γιατρό για να υπάρξει η βεβαίωση ότι γίνονται οι καλύτερες επιλογές για τη συγκεκριμένη κατάσταση.