Δύσκαμπτες αρθρώσεις: Τι μπορεί να σημαίνει
Shutterstock
Shutterstock

Δύσκαμπτες αρθρώσεις: Τι μπορεί να σημαίνει

Καθώς τα χρόνια περνούν, ο χόνδρος, το σπογγώδες υλικό που προστατεύει τα άκρα των οστών, αρχίζει να στεγνώνει και να σκληραίνει. Το σώμα παράγει επίσης λιγότερο αρθρικό υγρό, το υλικό που λειτουργεί σαν λάδι για να κρατά τις αρθρώσεις έτσι ώστε να κινούνται ομαλά. Το αποτέλεσμα: Οι αρθρώσεις μπορεί να μην κινούνται τόσο ελεύθερα όσο παλιά. Το αρθρικό υγρό όμως απαιτεί κίνηση για να κρατήσει τις αρθρώσεις χαλαρές.

Τι συμβαίνει το πρωί

Κατά τη διάρκεια του ύπνου και της ακινησίας για αρκετές ώρες, το υγρό που βοηθά τις αρθρώσεις να κινούνται εύκολα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Γι' αυτό οι άνθρωποι ξυπνάνε με γόνατα ή χέρια δύσκαμπτα και πρησμένα. Για να βελτιωθεί αυτό, θα πρέπει να περπατάνε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οστεοαρθρίτιδα

Η άρθρωση είναι το μέρος όπου συναντώνται δύο οστά. Το άκρο κάθε οστού καλύπτεται από ένα στρώμα από ελαστικό υλικό που ονομάζεται χόνδρος. Αυτό τα εμποδίζει να τρίβονται μεταξύ τους. Αλλά ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου ή μετά από τραυματισμό. Όταν φύγει, τα κόκαλα χτυπούν το ένα το άλλο και μερικές φορές, μικροσκοπικά κομμάτια σπάνε. Το αποτέλεσμα είναι μια δύσκαμπτη, πρησμένη, επώδυνη άρθρωση.

Αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Η πρώτη κίνηση των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι να κάνουν λιγότερα πράγματα που ενοχλούν την εν λόγω άρθρωση. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο και το πρήξιμο. Εάν δεν το κάνουν, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ισχυρότερες θεραπείες απευθείας σε προβληματικές περιοχές. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι σπάνιο. Ο γιατρός θα συζητήσει αυτές τις θεραπείες και άλλες, όπως η φυσικοθεραπεία και η απώλεια βάρους.

 Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Το ανοσοποιητικό σύστημα υποτίθεται ότι προστατεύει από εξωτερικά μικρόβια. Μερικές φορές, επιτίθεται στην επένδυση των αρθρώσεων (ο γιατρός θα το ονομάσει αρθρικό υμένα). Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις αρθρώσεις του καρπού ή των δακτύλων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Συχνά προκαλεί συνεχή πόνο και δυσκαμψία. Μερικές φορές, παραμένει στο παρασκήνιο και φουντώνει μόνο που και που.

Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα με φάρμακα που επιβραδύνουν ή σταματούν τη διαδικασία της νόσου. Ο στόχος είναι να μην υπάρχουν σημάδια φλεγμονής στο σώμα. Ο γιατρός θα το αναφέρει αυτό ως ύφεση. Μαζί με τα φάρμακα, οι πάσχοντες πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, να τρώνε καλά, να ξεκουράζονται όταν χρειάζεται, αλλά να συνεχίζουν να κινούνται και να φροντίζουν καλά τις αρθρώσεις τους.

Ένας άλλος τύπος αρθρίτιδας

Η Οστεοαρθρίτιδα και η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι οι πιο γνωστές, αλλά άλλοι τύποι επηρεάζουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγούν σε δύσκαμπτες αρθρώσεις:

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Αυτός ο τύπος επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, αλλά μπορεί να κάνει τους γοφούς, τα χέρια ή τα πόδια να αισθάνονται δύσκαμπτα.

Ουρική αρθρίτιδα: Το πρώτο σημάδι αυτής της συσσώρευσης ουρικού οξέος στο σώμα είναι συχνά ένας έντονος πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Λοιμώδης αρθρίτιδα: Συχνά ξεκινά με μια μόλυνση κάπου αλλού στο σώμα που ταξιδεύει σε μια μεγάλη άρθρωση, όπως το ισχίο. Ο γιατρός μπορεί να το ονομάσει σηπτική αρθρίτιδα.

Ψωριασική Αρθρίτιδα 

Τα άτομα με ψωρίαση ή που έχουν μέλη της οικογένειάς τους είναι πιο πιθανό να πάθουν ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία συχνά συνδυάζει μια δερματική διαταραχή (ψωρίαση) με φλεγμονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα). Τα σημάδια περιλαμβάνουν πρησμένα δάχτυλα και νύχια με «κουκούτσια». Οι αρθρώσεις των χεριών, των δακτύλων, των ποδιών, των γονάτων και άλλων σημείων μπορεί να αισθάνονται δύσκαμπτες. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά του σώματος ή μπορεί να είναι συμμετρικός και στις δύο πλευρές.

 Θεραπεία Ψωριασικής Αρθρίτιδας

Οι θεραπείες για την Ψωριασική Αρθρίτιδα μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί το πρήξιμο και η φλεγμονή στις αρθρώσεις. Μπορεί οι πάσχοντες να πάρουν το φάρμακό τους από το στόμα ή να κάνουν εγχύσεις. Είναι καλύτερο να απευθύνονται σε ρευματολόγους που γνωρίζουν καλύτερα την Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Μια αλλαγή στον καιρό

Η γιαγιά και ο παππούς έλεγαν ότι ήξεραν πότε ερχόταν μια καταιγίδα επειδή πονούσαν οι αρθρώσεις τους; Είχαν δίκιο. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά ο πόνος στις αρθρώσεις φαίνεται να επιδεινώνεται όταν αλλάζει ο καιρός. Είναι πιο συνηθισμένο όταν η πίεση του αέρα (ο μετεωρολόγος θα την ονομάσει βαρομετρική πίεση) πέφτει. Αυτό συμβαίνει συνήθως λίγο πριν από μια καταιγίδα.

Ινομυαλγία

Αυτή η χρόνια πάθηση προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, μαζί με προβλήματα ύπνου, διάθεσης και μνήμης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλός λαμβάνει φυσιολογικά σήματα πόνου και τα κάνει χειρότερα. Δεν είναι σίγουροι τι το προκαλεί, αλλά συχνά ακολουθεί μια ασθένεια, χειρουργική επέμβαση ή έντονο στρες. Ωστόσο, δεν καταστρέφει τις αρθρώσεις όπως κάνει η αρθρίτιδα.

Θεραπεία ινομυαλγίας

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά τα παυσίπονα θα πρέπει να απαλύνουν τον πόνο. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να διδάξει ειδικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν. Μπορεί επίσης να δοκιμαστεί μια τεχνική χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή ή μια ήπια άσκηση όπως γιόγκα ή τάι τσι. Θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών και των τενόντων.

Τραυματισμός της άρθρωσης

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι και οι δύο μορφές φλεγμονής. Συνήθως προκύπτουν από υπερβολική ή κακή χρήση μιας άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου:

Η θυλακίτιδα περιλαμβάνει τους θυλάκους, τους γεμάτους με υγρό σάκους που λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των οστών και άλλων κινούμενων μερών.

Η τενοντίτιδα επηρεάζει τους τένοντες που συνδέουν τους μύες στα οστά.

Αντιμετώπιση ενός τραυματισμού της άρθρωσης

Αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται εύκολα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ξεκουραστεί αυτή η άρθρωση και λήψη ενός παυσίπονου. Ο γιατρός πιθανότατα θα δώσει έναν νάρθηκα και θα πει να μπει στην πονεμένη άρθρωση πάγος. Μπορεί να δείξει και κάποιες ασκήσεις. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, θα μπορούσαν να εγχύσουν ένα ισχυρότερο φάρμακο κατευθείαν στην άρθρωση ή τον τένοντα για να διαχειριστούν τον πόνο και το πρήξιμο.

Άσκηση

Όσο περισσότερο κινούνται οι αρθρώσεις, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να σκληρύνουν. Μια μικρή απογευματινή κηπουρική ή μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να βοηθήσει. Θα ενισχυθούν οι μύες που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις, θα διατηρηθούν τα οστά δυνατά, θα βελτιωθεί η ισορροπία και θα καούν θερμίδες. Η επικοινωνία πρώτα με το γιατρό, εάν ακόμη και η ήπια άσκηση κάνει τη δυσκαμψία χειρότερη, είναι απαραίτητη.

Θερμοθεραπεία

Εάν οι αρθρώσεις είναι πολύ δύσκαμπτες το πρωί, ένα ζεστό ντους ή μπάνιο θα βοηθήσει. Θα ρέει αίμα στην περιοχή, κάτι που χαλαρώνει τα πράγματα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν επιθέματα υγρής θερμότητας από το φαρμακείο.

Ψυχρή θεραπεία

Πάγος κάτω από μια πονεμένη άρθρωση. Περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που επιβραδύνει τη ροή του αίματος στην περιοχή και διευκολύνει το πρήξιμο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια παγοκύστη από κατάστημα ή μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά. Τοποθετείται στην περιοχή, αλλά με τη βοήθεια μιας πετσέτας για την προστασία του δέρματος. Δεν πρέπει να γίνεται όμως για περισσότερο από 20 λεπτά τη φορά.

Άμεση επίσκεψη σε γιατρό εάν…

Ο πόνος είναι υπερβολικός, υπάρχει τραυματισμός, η άρθρωση φαίνεται παραμορφωμένη ή πρήζεται ξαφνικά.

Ραντεβού με γιατρό εάν…

Οι αρθρώσεις είναι τρυφερές ή δύσκολα κινούνται, το δέρμα είναι κόκκινο ή ζεστό στην αφή, τα συμπτώματα των αρθρώσεων διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες ή εμφανίζονται πολλές φορές το μήνα.