Γιατί είναι αναγκαία η ένταξη των Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία
Διασώστες του ΕΚΑΒ στο Liberal

Γιατί είναι αναγκαία η ένταξη των Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία

Οι πρώτες βοήθειες παρέχουν προκαταρκτική φροντίδα σε ένα επείγον περιστατικό. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και για το λόγο αυτό, ο πρώτος ανταποκριτής είναι μείζονος σημασίας να είναι εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος σε αυτές. 

Τόσο η δική μας ασφάλεια, όσο και των συνανθρώπων μας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Έχει παρατηρηθεί πως τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι ανεξαρτήτως τον σωστό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Πώς θα γίνει αυτό; Με την εκπαίδευση Α' βοηθειών στα σχολεία.

Από τους περίπου 350.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, οι 100.000 θα μπορούσαν να σωθούν αν γινόταν ΚΑΡΠΑ μέσα στα πρώτα 2-4 λεπτά από τους παρευρισκόμενους.

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες της σωστής παροχής πρώτων βοηθειών από μάρτυρες ενός περιστατικού είναι ζωτικής σημασίας. Για το λόγο αυτό οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν αποκτήσει τη δεξιότητα της σωστής χρήσης παροχής πρώτων βοηθειών. Από την άλλη, οι πρώτες βοήθειες αποτελούν ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει να γνωρίζουν και τα παιδιά

Α' Βοήθειες: Γιατί είναι αναγκαία η γνώση

Πέντε ΕΚΑΒίτες που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή τοποθετούνται αποκλειστικά στο liberal.gr και στην Κέλλυ Σαουάχ - Μαραγκουδάκη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Α' Βοηθειών, η οποία συμπίπτει μαζί με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. 

O διασώστης που υπηρετεί στο Τμήμα των Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ κ. Χαράλαμπος Καπνόπουλος επιβεβαιώνει ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα των πρώτων βοηθειών. «Μεγάλος αριθμός θυμάτων θα μπορούσε να είχε αποφυγή τον θάνατο από μία αιτία η οποία είναι αναστρέψιμη εάν κάποιους παρευρισκόμενος γνώριζε να παρέχει τις πρώτες βοήθειες», αναφέρει ο κ. Καπνόπουλος. 

«Δεν χρειάζεται κανένα εργαλείο που δεν το διαθέτουμε παρά μόνο τα χέρια μας και η γνώση. Η γνώση αποκτάται μέσα από μία εκπαίδευση, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει με μια προσπάθεια ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του κοινού και κυρίως μέσα από τις δωρεάν εκπαίδευσης στα σχολεία. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι ο μύθος ή ο φόβος που κυριαρχεί είναι αβάσιμος», εξηγεί. 

Για λόγους ευκολίας στην απόκτηση των δεξιοτήτων, η εκπαίδευση βασίζεται σε λίγα και συγκεκριμένα βήματα ενός πρωτοκόλλου το οποίο μπορούν να το διδαχθούν όλοι, ακόμη και μαθητές 10 ετών. 

«Είναι υποχρέωση λοιπόν όλων των πολιτών να γνωρίζουν και εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες. Με τον τρόπο αυτό τα στατιστικά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη θα βελτιωθούν και θα κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει.»

Ενίσχυση των παιδικών συναισθημάτων 

Η μοναδική γυναίκα διασώστρια μοτοσικλετίστρια του ΕΚΑΒ κ. Νάσια Γκουβέρου αναφέρει ότι η γνώση των συγκεκριμένων δεξιοτήτων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι ένας πάροχος πρώτων βοηθειών μπορεί να επέμβει άμεσα και να παράσχει την ενδεδειγμένη βοήθεια μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. 

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα συμβάντων, από ένα απλό έγκαυμα μέχρι μια ανακοπή. Πιστεύω πως είναι επιτακτική ανάγκη να διδάσκονται στα σχολεία οι Α' Βοήθειες. Καταρχάς τα παιδιά ενισχύονται με αισθήματα ευαισθητοποίησης και αυτοπεποίθησης. Επιπλέον, τα παιδιά θα καταλάβουν μπορούν να σώσουν μια ζωή χωρίς να είναι υπεράνθρωποι. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να εφοδιαστούν με μέσα που θα βοηθήσουν τον συμμαθητή τους, τον συνάνθρωπό τους. Τέλος, οι εκπαιδευμένοι πολίτες διαπνέονται από την επιθυμία να είναι χρήσιμοι προς το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι υποχρέωση αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορεί πραγματικά να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή», καταλήγει. 

Πολλαπλά τα οφέλη της ένταξης των Α' Βοηθειών στα σχολεία 

Με το ίδιο σθένος τοποθετείται και ο Διασώστης Μοτοσικλετιστής του ΕΚΑΒ Αττικής κ. Σιδηρόπουλος Κυριάκος. Ο ίδιος με έναν τόνο αισιοδοξίας ενημερώνει ότι ολοένα και περισσότεροι ευσυνείδητοι πολίτες κατανοούν την ανάγκη εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες. Γεγονός που δεν αποτελεί μια ακόμη μόδα, αλλά μια πραγματική ανάγκη, η οποία προκύπτει από έναν σημαντικό αριθμό καθημερινών συμβάντων ανακοπών.

«Την αναγκαιότητα την κατανοεί και η ίδια η Πολιτεία βλέποντας τις αδυναμίες της στον τομέα αυτό, ή τα αποτελέσματα άλλων προηγμένων Χωρών που έχουν περάσει και οργανώσει τις πρώτες βοήθειες ως καθημερινότητα στους πολίτες τους», τονίζει. 

«Η εισαγωγή της εκπαίδευσης στα σχολεία και μάλιστα από τις πρώτες τάξεις, δεν έχει αρνητικά, δεν κοστίζει, αντίθετα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Τα παιδιά δεν το αντιμετωπίζουν ως άλλο ένα μάθημα, αλλά ως παιχνίδι, έχουν καλύτερες επιδόσεις μάθησης από τους ενήλικες και αισθάνονται υπερήφανα όταν κατακτήσουν την δεξιότητα. Μάλιστα, δεν διστάζουν ποτέ να εμπλακούν σε πραγματικό συμβάν μετά την εκπαίδευσή τους.

Υπάρχουν και παράπλευρα οφέλη, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Μακροπρόθεσμα αυξάνεται η κοινωνική συνοχή, ο αλτρουισμός, η διάθεση προσφοράς στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Είναι καιρός λοιπόν, να φύγουμε από το στάδιο κατά το οποίο ‘πρέπει’ να μάθουμε πρώτες βοήθειες και να περάσουμε σε εκείνο στο οποίο θα θεωρούμε ‘απόλυτα φυσιολογικό’ να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση από το σχολείο», συμπληρώνει. 

Αδιανόητο οι μαθητές του δημοτικού να μη διδάσκονται Α' Βοήθειες

«Τραγική και αδιανόητη» χαρακτηρίζει την απουσία του μαθήματος Πρώτων Βοηθειών ο Διασωστης στο τμήμα Μηχανών Ταχείας Ανταπόκρισης, κ. Φωτακόπουλος Χρύσανθος, επισημαίνοντας την επιβεβλημένη ανάγκη. 

«Εν έτει 2023 είναι τραγικό να μην υπάρχει εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες από το δημοτικό. Ο εγκέφαλος των μικρών μαθητών είναι ένα μεγάλο ''σφουγγάρι'' που μπορεί να συλλέξει πολλές πληροφορίες και να τις κάνει βίωμα για την ζωή του. Είναι υποχρέωση μας να δώσουμε τις σωστές βάσεις στη νέα γενιά για το πώς να ανταποκριθούν σε ένα δύσκολο συμβάν. Το ΕΚΑΒ έχει την τεχνογνωσία και την καλή διάθεση να βοηθήσει το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε με σωστό τρόπο να ξεκινήσουν τα μαθήματα.» σημειώνει.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της Δανίας, που θέσπισε από το 2005 την υποχρεωτική εκμάθηση της ΚΑΡΠΑ σε μαθητές σχολείων από τους δασκάλους τους, όπου τα ποσοστά επιβίωσης από εξωνοσοκομειακή ανακοπή τριπλασιάστηκαν.

«Δεν μπορεί εμείς που δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού και της ΥΓΕΙΑΣ να έχουμε μείνει τόσο πίσω σε σχέση με άλλες ξένες- ευρωπαϊκές χώρες. Ας πάρουμε παράδειγμα τις σκανδιναβικές χώρες. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ανεξαρτήτως (γονείς- δάσκαλοι-καθηγητές) ότι η ζωή δεν είναι ένα παραμύθι. Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να ενταχθούν οι πρώτες βοήθειες στα σχολεία», καταλήγει. 

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για  τις Α' Βοήθειες 

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για τα οφέλη των Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία για να μη θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές», τονίζει ο διασώστης του ΕΚΑΒ - ιερέας κ. Απόστολος Δάμκαλης.  

«Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες στην απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών, διότι οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν… Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του επειδή κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει μια αιμορραγία, ένα παιδάκι κατέληξε, διότι κανείς δεν μπόρεσε να απελευθερώσει τον αεραγωγό του από ρώγες σταφυλιών...

Αν μην τι άλλο, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά πλέον, για την εκπαίδευση των παιδιών μας στις Πρώτες Βοήθειες… Η εκπαίδευση αυτή στα σχολεία έχει πολλά οφέλη. Καταρχάς, δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και τραυματισμών. Δεν πρέπει να λησμονούμε άλλωστε πως η κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά είναι το τραύμα. Εξάλλου τα παιδιά συχνά βρίσκονται σε καταστάσεις όπου μπορεί να χρειαστεί να παράσχουν πρώτες βοήθειες, όπως στο σχολείο, στο γήπεδο ή στο σπίτι. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εκπαίδευση αυξάνει την αυτοπεποίθηση των μαθητών και την ικανότητά τους να παραμένουν ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι σε κρίσιμες καταστάσεις και να τις αντιμετωπίζουν με ηρεμία και αποτελεσματικότητα.

Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών στα σχολεία μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Είναι μια δεξιότητα που θα ωφελήσει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή!»