Γιατί οι 60+ κινδυνεύουν περισσότερο
Shutterstock
Shutterstock
Έξαρση Γρίπης

Γιατί οι 60+ κινδυνεύουν περισσότερο

Σε φάση έξαρσης της εποχικής γρίπης βρίσκεται η χώρα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται συρροή κρουσμάτων και να επισημαίνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η Ευρώπη έχει συστήσει σε όλα τα κράτη – μέλη να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο πίεσης στις υγειονομικές δομές.

Ήδη 33 χώρες αναφέρουν μέτρια έως υψηλή δραστηριότητα της γρίπης, με έως και 40% των δειγμάτων που αναλύονται να προκύπτουν θετικά στη γρίπη.  

Η ηλικία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις όπως αυτή που προκαλεί η εποχική γρίπη. Γι’ αυτό και τα άτομα άνω των 65 ετών θεωρούνται ευπαθή στις επιπλοκές της γρίπης.  

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή (αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πυρετό, καταβολή ή κεφαλαλγία, μυαλγίες και βήχα, πονόλαιμο ή δύσπνοια) στην ομάδα 65+ ήταν 50 ανά 1000, ενώ καμιά από τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές δεν ξεπέρασαν τις 20 ανά 1000.

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα τέσσερις ασθενείς χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα 60 έως 81 ετών.  

Τα άτομα άνω των 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης σε σύγκριση με τους νεότερους υγιείς ενήλικες. Όσο περνούν τα χρόνια, συμβαίνουν αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, που έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστολή της άμυνας.

Αυτό κάνει τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους σε ασθένειες, λοιμώξεις και στις επιπλοκές αυτών. Οι Αμερικανοί έχουν υπολογίσει ότι 70% έως και 85% των θανάτων που σχετίζονται με εποχική γρίπη αφορούν άτομα 65 ετών και άνω. Επιπλέον, έως και 7 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με γρίπη είναι άνω των 65. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αυτοί πάσχουν και από χρόνια νοσήματα, γεγονός που τους καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη νόσο Covid-19: Στη χώρα μας, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι αυτή τη στιγμή τα 77 έτη, ενώ το 98% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έτσι, ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για τους ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες. Συνήθως το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται να χορηγείται από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη και τώρα μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Προσοχή στα συμπτώματα

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ηλικιωμένοι και οι φροντιστές τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναζητούν ιατρική συμβουλή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ιογενούς λοίμωξης. Αυτό γιατί, στην περίπτωση της γρίπης, είναι απαραίτητη η άμεση θεραπευτική παρέμβαση με τα ειδικά αντιιικά φάρμακα τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Μάλιστα τα αντιικά μπορούν να χορηγηθούν και ως προφυλακτική αγωγή σε ευπαθή άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έμετο και διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους ή τους χρονίως πάσχοντες ακόμη και αν τα συμπτώματα θεωρηθούν ήπιας μορφής. Θα πρέπει όμως να ζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιαστεί έστω και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Δύσπνοια

Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος ή την κοιλιά

Ζάλη, σύγχυση, αδυναμία διέγερσης

Επιληπτικές κρίσεις

Μη ούρηση

Έντονος μυϊκός πόνος

Σοβαρή αδυναμία ή αστάθεια

Ξαφνική επιδείνωση της προϋπάρχουσας χρόνιας πάθησης

 

Πηγές: ΕΟΔΥ, CDC