Γυροειδής Αλωπεκία: Με σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα τους οι γιατροί για την αντιμετώπιση της νόσου

Γυροειδής Αλωπεκία: Με σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα τους οι γιατροί για την αντιμετώπιση της νόσου

Για την Γυροειδή Αλωπεκία, το αυτοάνοσο νόσημα που επιτίθεται στις τρίχες, κυρίως, της κεφαλής αλλά και τη διαχείρισή του, μιλάει, στη Μάριον Κοντογιάννη και το Liberal.gr, η Αρετή Ελευθεριάδη, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Associate  Medical  Advisor  ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Γυροειδούς Αλωπεκίας;

Η Γυροειδής Αλωπεκία (ΓΑ) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στις τρίχες του ίδιου του σώματος. Η πάθηση αυτή προκαλεί την απώλεια τριχών από διάφορες περιοχές, με πιο συχνή το τριχωτό της κεφαλής. Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε περιοχή με τριχοφυΐα θα μπορούσε να προσβληθεί, όπως για παράδειγμα, τα φρύδια, οι βλεφαρίδες αλλά και τα άνω ή τα κάτω άκρα και ο κορμός.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της πάθησης;

Οι ακριβείς αιτίες της Γυροειδούς Αλωπεκίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Πιστεύεται ότι εμπλέκονται τόσο γενετικοί όσο και επίκτητοι και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Σταδιακά και όσο η επιστήμη κατανοεί καλύτερα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είμαστε σε θέση να περιγράψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το παθοφυσιολογικό μονοπάτι, τα κύτταρα αλλά και τις φλεγμονώδεις εκείνες ουσίες που εμπλέκονται κυρίαρχα στο νόσημα. Αυτή η κατανόηση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς όπως θα συζητήσουμε παρακάτω συμβάλλει στην ανακάλυψη στοχευμένων θεραπειών με θετικά αποτελέσματα για νοσήματα που μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε λύσεις.

Ποιο είναι το «μονοπάτι» που ακολουθεί η Γυροειδής Αλωπεκία;

Η πορεία της Γυροειδούς Αλωπεκίας είναι αρκετά απρόβλεπτη. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί μία μικρή στρογγυλή περιοχή απώλειας τριχών στο κεφάλι, η οποία είναι και η πιο συχνή μορφή εμφάνισης και καλύπτει το 90% των περιπτώσεων. Η πλειοψηφία αυτών των ασθενών θα παρουσιάσει αυτόματη επανέκφυση μέσα σε χρονικό διάστημα ενός(1) έτους, δηλαδή οι τρίχες θα ξαναβγούν ακόμη και αν ο ασθενής δεν πάρει καμία θεραπεία. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις όμως το νόσημα επεκτείνεται και παρουσιάζονται πολλαπλές βλάβες στο τριχωτό αλλά και σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να σημειωθεί απώλεια όλων των τριχών της κεφαλής, οπότε έχουμε την ολική αλωπεκία (alopecia totalis) ή όλων των τριχών της κεφαλής και όλων των φρυδιών και βλεφαρίδων αλλά και προσβολή του υπόλοιπου σώματος, οπότε έχουμε την καθολική αλωπεκία (alopecia universalis).

Ποια είναι τα «όπλα» που έχουν οι γιατροί για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πάθηση αυτή;

Μέχρι πρόσφατα οι διαθέσιμες θεραπείες ήταν μη στοχευμένες, με μικρή αποτελεσματικότητα και πολλές παρενέργειες, ενώ συχνά ήταν και επίπονες για τους ασθενείς. Με τη σύγχρονη εξέλιξη όμως της ιατρικής επιστήμης κατορθώσαμε να απομονώσουμε τις κύριες φλεγμονώδεις κυτοκίνες, όπως η IFN-γ και η IL-15, oι οποίες είναι υπεύθυνες για τη φλεγμονή και στη συνέχεια με τα νέα διαθέσιμα φάρμακα να τις στοχεύσουμε επιλεκτικά και με ασφάλεια εξασφαλίζοντας πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς που πάσχουν από Γυροειδή Αλωπεκία. Για το λόγο αυτό, εάν έχετε προβλήματα τριχόπτωσης που σας προβληματίζουν, εάν είστε ασθενής με Γυροειδή Αλωπεκία ή αν έχετε κάποιον δικό σας άνθρωπο που ταλαιπωρείται από το νόσημα αυτό, απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας για σωστή ενημέρωση!