Χοληστερόλη: Τι σημαίνουν τα επίπεδά της και ποιες λύσεις υπάρχουν για τη βελτίωσή της
Shutterstock
Shutterstock

Χοληστερόλη: Τι σημαίνουν τα επίπεδά της και ποιες λύσεις υπάρχουν για τη βελτίωσή της

Μπορεί να συνδέεται η χοληστερόλη με τα λιπαρά τρόφιμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της κηρώδους ουσίας παράγεται από το σώμα. Το συκώτι παράγει το 75% της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα. Το άλλο 25% προέρχεται από τα τρόφιμα.

Σε φυσιολογικά επίπεδα, η χοληστερόλη παίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο βοηθώντας τα κύτταρα να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά τα επίπεδα χοληστερόλης είναι επισφαλώς υψηλά σε σχεδόν 94 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Συμπτώματα Υψηλής Χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Αλλά προκαλεί βλάβη βαθιά μέσα στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας μέσα στις αρτηρίες.

Γνωστή ως αθηροσκλήρωση, αυτή η κατάσταση περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο για τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο. Τα καλά νέα είναι ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι εύκολο να εντοπιστεί και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθεί.

Έλεγχος Χοληστερόλης

Στα άτομα άνω των 20 ετών θα πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα χοληστερόλης τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια. Αυτό γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος γνωστή ως λιπιδικό προφίλ νηστείας.

Μετρά τις διάφορες μορφές χοληστερόλης που κυκλοφορούν στο αίμα αφού αποφευχθεί το φαγητό για 9 έως 12 ώρες. Τα αποτελέσματα δείχνουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, «καλής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Οι οδηγίες για τη χοληστερόλη έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας δεν μετριέται απαραίτητα με έναν αριθμό, αλλά με τον συνολικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο και/ή εγκεφαλικό.

«Κακή» χοληστερόλη

Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο αίμα μεταφέρεται από πρωτεΐνες που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή LDL. Αυτό είναι γνωστό ως κακή χοληστερόλη επειδή συνδυάζεται με άλλες ουσίες για να φράξει τις αρτηρίες.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά τείνει να αυξάνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια βαθμολογία LDL κάτω από 100 είναι υγιής, αλλά τα άτομα με καρδιακή νόσο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν φάρμακα για να μειώσουν την LDL τους.

Καλή χοληστερόλη

Έως και το ένα τρίτο της χοληστερόλης του αίματος μεταφέρεται από λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας ή HDL. Αυτή ονομάζεται καλή χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης, εμποδίζοντάς τη να συσσωρευτεί μέσα στις αρτηρίες.

Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της HDL χοληστερόλης, τόσο το καλύτερο. Στην αντίθετη περίπτωση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της HDL χοληστερόλης.

Τριγλυκερίδια

Το σώμα μετατρέπει τις υπερβολικές θερμίδες, τη ζάχαρη και το αλκοόλ σε τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους που μεταφέρεται στο αίμα και αποθηκεύεται στα λιπώδη κύτταρα σε όλο το σώμα. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα, ανενεργά, καπνιστές ή υπερβολικά πότες τείνουν να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια, όπως και εκείνοι που ακολουθούν δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Μια βαθμολογία τριγλυκεριδίων 150 ή υψηλότερη θέτει σε κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ολική χοληστερόλη

Η ολική χοληστερόλη μετρά τον συνδυασμό LDL, HDL και VLDL (λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας) στην κυκλοφορία του αίματος.

Η VLDL είναι πρόδρομος της LDL, της κακής χοληστερόλης. Ο συνολικός αριθμός χοληστερόλης θα πρέπει να εξεταστεί μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Χοληστερίνη στα τρόφιμα

Οι τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά, οι γαρίδες και ο αστακός δεν είναι πλέον εντελώς απαγορευμένες. Η έρευνα δείχνει ότι η χοληστερόλη που τρώμε έχει μόνο μια μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Μερικοί άνθρωποι είναι «ανταποκριτές», δηλαδή τα επίπεδά τους στο αίμα αυξάνονται μετά την κατανάλωση αυγών. Αλλά για τους περισσότερους, τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες. Τα ημερήσια όρια χοληστερόλης είναι 300 mg για υγιή άτομα και 200 mg για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Ένα αυγό έχει 186 mg χοληστερόλης.

Χοληστερίνη και Οικογενειακό Ιστορικό

Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές -- το σώμα και τα τρόφιμα -- και η μία μπορεί να συμβάλει στην υψηλή χοληστερόλη. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν γονίδια που προκαλούν υπερβολική παραγωγή χοληστερόλης. Για άλλους, η διατροφή είναι ο κύριος ένοχος.

Τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη εμφανίζονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται με γάλα. Σε πολλές περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη προέρχεται από συνδυασμό διατροφής και γενετικής.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να κάνουν πιο πιθανή την ανάπτυξη υψηλής χοληστερόλης: Μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, η παχυσαρκία και η ηλικία.

Χοληστερίνη και Φύλο

Μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης, το καλό είδος. Ένας λόγος είναι τα οιστρογόνα: Η γυναικεία ορμόνη του φύλου αυξάνει το επίπεδο της HDL χοληστερόλης.

Η παραγωγή οιστρογόνων κορυφώνεται κατά την αναπαραγωγική ηλικία και πέφτει κατά την εμμηνόπαυση. Μετά την ηλικία των 55 ετών, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει υψηλή χοληστερόλη αρχίζει να αυξάνεται.

Χοληστερίνη και παιδιά

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χοληστερόλη μπορεί να αρχίσει να φράζει τις αρτηρίες κατά την παιδική ηλικία, οδηγώντας σε αθηροσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ενήλικη ζωή.

Η American Heart Association συνιστά στα παιδιά και τους εφήβους με υψηλή χοληστερόλη να λαμβάνουν μέτρα για να την μειώσουν. Στην ιδανική περίπτωση, η ολική χοληστερόλη θα πρέπει να είναι κάτω από 170 σε άτομα ηλικίας 2 έως 19 ετών.

Γιατί η Υψηλή Χοληστερόλη έχει σημασία

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Φαίνεται επίσης ότι ενισχύει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Όπως είδαμε νωρίτερα, η υψηλή χοληστερόλη οδηγεί σε συσσώρευση πλάκας που στενεύει τις αρτηρίες.

Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος. Εάν η παροχή αίματος σε ένα μέρος της καρδιάς ή του εγκεφάλου διακοπεί εντελώς, το αποτέλεσμα είναι καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Χοληστερόλη: Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών

Οι αλλαγές στη διατροφή προσφέρουν έναν ισχυρό τρόπο καταπολέμησης της υψηλής χοληστερόλης. Ορισμένα δημητριακά θεωρείται ότι είναι υγιεινά για την καρδιά. Αυτές είναι οι φυτικές ίνες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα βοηθούν στη μείωση της LDL, της κακής χοληστερόλης. Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών περιλαμβάνουν ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά και όσπρια όπως τα φασόλια.

Επίπεδα χοληστερόλης 

Δεν πρέπει να προέρχεται περισσότερο από το 35% των ημερήσιων θερμίδων από λίπος. Δεν είναι όμως όλα τα λιπαρά ίσα. Τα κορεσμένα λίπη (από ζωικά προϊόντα και τροπικά έλαια) αυξάνουν την LDL χοληστερόλη. Τα τρανς λιπαρά δημιουργούν διπλά προβλήματα, ενισχύοντας την κακή χοληστερόλη, ενώ μειώνουν την καλή.

Αυτά τα δύο κακά λιπαρά βρίσκονται σε πολλά αρτοσκευάσματα, τηγανητά τρόφιμα (ντόνατς, πατάτες, πατατάκια), μαργαρίνη και μπισκότα. Τα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να μειώσουν την LDL όταν συνδυάζονται με άλλες υγιεινές αλλαγές διατροφής. Βρίσκονται στο αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το φυστικέλαιο.

«Έξυπνη» πρωτεΐνη

Το κρέας και το πλήρες γάλα προσφέρουν άφθονη πρωτεΐνη, αλλά είναι επίσης σημαντικές πηγές χοληστερόλης. Ίσως μπορεί να μειωθεί η LDL χοληστερόλη αλλάζοντας σε πρωτεΐνη σόγιας, όπως το τόφου, σε ορισμένα γεύματα.

Τα ψάρια είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή. Ορισμένες ποικιλίες, όπως ο σολομός, είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι καλύτερες από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Σε μια διετή μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, τα άτομα που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα χαμηλών υδατανθράκων είχαν σημαντικά καλύτερα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης) από εκείνους που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μείωση βάρους

Για άτομα υπέρβαρα, συνιστάται η συνεργασία με γιατρό για την έναρξη ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της LDL και της ολικής χοληστερόλης. Η απώλεια έστω και λίγων κιλών μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (τείνει να αυξάνεται κατά ένα βαθμό για κάθε 6 κιλά που χάνονται).

Όχι στο κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη, αλλά εδώ είναι ένας ακόμη λόγος για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Με την διακοπή του καπνίσματος, η καλή χοληστερόλη είναι πιθανό να βελτιωθεί έως και 10%.

Άσκηση

Η έναρξη ενός προγράμματος αερόβιας άσκησης θα μπορούσε να αυξήσει την καλή χοληστερόλη κατά 5% τους πρώτους δύο μήνες. Η τακτική άσκηση μειώνει επίσης την κακή χοληστερόλη.

Η επιλογή μιας δραστηριότητας που ενισχύει τον καρδιακό ρυθμό, όπως τρέξιμο, κολύμπι ή γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν ευεργετικό χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται να είναι 30 συνεχόμενα λεπτά. Δύο 15 λεπτά περπάτημα λειτουργούν εξίσου καλά.

Θεραπεία: Φάρμακα

Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό με υψηλή χοληστερίνη, η διατροφή και η άσκηση μπορεί να μην είναι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να δώσει στα επίπεδα χοληστερόλης μια επιπλέον ώθηση.

Οι στατίνες είναι συνήθως η πρώτη επιλογή. Μπλοκάρουν την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης και ρητίνες χολικού οξέος. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει έναν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων.

Θεραπεία: Συμπληρώματα

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτά περιλαμβάνουν φυτικές στερόλες, κριθάρι και βρώμη, φυτικές ίνες και πράσινο τσάι.

Πόσο χαμηλές πρέπει να είναι οι τιμές;

Πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης μέσω ενός συνδυασμού φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Αλλά πόσο αυτό είναι αρκετά χαμηλό; Οι πρόσφατες οδηγίες δεν έχουν αριθμό-στόχο.

Εάν προϋπάρχει διαβήτης, διατρέχεται υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου και τότε πιθανότατα θα χορηγήσουν ένα φάρμακο που ονομάζεται στατίνη για να μειωθεί η χοληστερόλη.

Μπορεί να αναιρεθεί η ζημιά;

Χρειάζονται χρόνια για να φράξει η υψηλή χοληστερόλη τις αρτηρίες με πλάκα. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η αθηροσκλήρωση μπορεί να αντιστραφεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Ο Dean Ornish, MD, έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι μια χορτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά, η διαχείριση του στρες και η μέτρια άσκηση μπορούν να απομακρύνουν τη συσσώρευση στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών.