Μ. Παγώνη για αφρικανική σκόνη: Οι ευάλωτες ομάδες να μην βγαίνουν από το σπίτι, αν δεν είναι ανάγκη

Μ. Παγώνη για αφρικανική σκόνη: Οι ευάλωτες ομάδες να μην βγαίνουν από το σπίτι, αν δεν είναι ανάγκη

Στην έλευση της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως «οι ομάδες υψηλού κινδύνου δεν βγαίνουν έξω από το σπίτι, εκτός αν υπάρχει ανάγκη».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Αν χρειαστεί να βγουν, θα πρέπει να φορέσουν μάσκα, δεν πρέπει να βγουν χωρίς μάσκα από το σπίτι τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να κάνουν γυμναστική τις μέρες αυτές, δεν περπατάνε, αλλά όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες και οι υπόλοιποι οι άνθρωποι που δεν έχουμε προβλήματα, δεν βγαίνουμε το απόγευμα και το βράδυ για περπάτημα. Ό,τι είναι να κάνουμε, το κάνουμε στο σπίτι μας με κλειστά παράθυρα και πόρτες».

Επίσης, μιλώντας στα Παραπολιτικά, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και τα μικρά παιδιά, αν δουν ότι έχουν έντονο βήχα, δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, μήπως χρειαστεί να αλλαχθεί η φαρμακευτική τους αγωγή».

Τέλος, συμπλήρωσε: «Δεν αφήνουμε τα παιδιά να βγούνε στα πάρκα να παίξουν έξω τις μέρες αυτές. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ επιβαρυμένη με τη σκόνη, τα παιδιά θα παίξουν στα δωμάτιά τους».

Αναφερόμενη στη συζήτηση της κυβέρνησης για καθημερινές εφημερίες στα νοσοκομεία, καθώς και τις εικόνες από τις εφημερίες του νοσοκομείου Γεννηματά, δήλωσε:

Οι εφημερίες είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει για έναν υπουργό Υγείας, αν λύσει το θέμα των εφημεριών, τα ράντζα και τις αναμονές θα είναι επιτυχημένος υπουργός Υγείας. Μέχρι τώρα, δεν το πέτυχε κανείς, άρα δεν ήταν κανένας επιτυχημένος. Πρέπει να γίνει από την αρχή η κατανομή των εφημεριών σε νοσοκομεία ομάδες ανάλογα με τα κρεβάτια, τις δυνατότητες και τις κλινικές.

Δεν μπορεί να εφημερεύει νοσοκομείο που δεν έχει πχ πνευμονολογική κλινική και να υπάρχει άλλο νοσοκομείο που να έχει 8 πνευμονολογικές και να μην εφημερεύει εκείνη την ημέρα. Τα έχουμε επισημάνει αυτά στον υπουργό.

Εμείς κάναμε τις εισηγήσεις μας, εντοπίσαμε τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως και από εκεί και πέρα νομίζω ότι μπορούν να τα βελτιώσουν και να κάνουν το καλύτερο για τους ασθενείς».