Μάσκες: Πού και πότε είναι απαραίτητες
Πανδημία

Μάσκες: Πού και πότε είναι απαραίτητες

Αναζωπυρώνεται, διεθνώς, η συζήτηση για τη μάσκα που μας συνόδευε παντού και πάντα μέχρι πέρυσι αλλά πλέον γίνεται όλο και πιο σπάνιο να φοράει κανείς μάσκα σε δημόσιο χώρο… 

Η χρήση μάσκας έχει πάψει να είναι υποχρεωτική – με ελάχιστες εξαιρέσεις – σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Όμως με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες (βλέπε Κίνα) και την εμφάνιση του στελέχους Κράκεν, φαίνεται να γίνεται και πάλι απαραίτητη. 

Η μάσκα συνεχίζει να αποτελεί βασικό εργαλείο κατά της πανδημίας, παρ’ ότι κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη ότι η ευρεία χρήση της τα τρία προηγούμενα χρόνια συνέβαλε σημαντικά στη φετινή μεγάλη έξαρση της γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι η μάσκα συνέβαλε την «ανοσολογική αμνησία» του πληθυσμού, στο να «ξεχάσει» δηλαδή ο οργανισμός μας την άμυνά του απέναντι σε κοινούς ιούς. 

Όμως ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι απρόβλεπτος να μεταλλάσσεται και να προκαλεί κύματα όπως αυτό που βιώνει η Κίνα. 

Οριζόντια σύσταση 

Με πάνω από 2 εκατομμύρια νέα κρούσματα και τουλάχιστον 10.000 θανάτους την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) επικαιροποιεί τις συστάσεις του σχετικά με τη χρήση μάσκας και πλέον τη διαχωρίζει από την εκάστοτε τοπική επιδημιολογική κατάσταση. 

Με άλλα λόγια, οι συστάσεις είναι πλέον οριζόντιες, ανεξαρτήτως των επιδημιολογικών δεδομένων. Προηγουμένως, οι συστάσεις του ΠΟΥ βασίζονταν στην επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας ή περιοχής.

Πλέον, σε όλες τις χώρες, συνιστάται να φοράει μάσκα όποιος έχει ή υποπτεύεται ότι έχει Covid-19, όταν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο νόσησης από κορονοϊό και όποιος βρίσκεται σε πολυσύχναστο, κλειστό ή ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο. 

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει, ακόμη, τις εθνικές αρχές να αξιολογούν και άλλους παράγοντες όπως το επίπεδο των κρουσμάτων, τις νοσηλείες, την εμβολιαστική κάλυψη και άλλους και αναλόγως να διατυπώνουν επιμέρους συστάσεις για τη μάσκα. 

«Συστήνω, δεν υποχρεώνω»

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση κανένας οργανισμός και καμία αρμόδια αρχή δεν αναφέρεται σε υποχρεωτική χρήση μάσκας. Μόνο μερικοί επιστήμονες κατά καιρούς προτείνουν επαναφορά της υποχρεωτικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ σχολεία), όμως μέχρι ώρας σενάριο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν συζητείται πουθενά. 

Η μάσκα επέστρεψε μόνον στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν τα αεροπορικά ταξίδια από και προς την Κίνα. 

Στη χώρα μας η υποχρέωση χρήσης μάσκας έχει καταργηθεί από το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί ποτέ στο τραπέζι της αρμόδιας επιτροπής ειδικών. Παραμένει υποχρεωτική στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (περιλαμβανομένων των φαρμακείων) και στα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συνιστάται σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό. 

Μπροστά στην «έκρηξη» των ιογενών λοιμώξεων, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) προτείνει να χρησιμοποιούν μάσκα όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους γιατρού.

Τι ισχύει για την καραντίνα των ασθενών 

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες συστάσεις του ΠΟΥ, για τους ασθενείς με κορονοϊό προτείνονται 10 ημέρες απομόνωσης από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Οι προηγούμενες συστάσεις προέβλεπαν 3 ακόμη ημέρες καραντίνας, μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ο ΠΟΥ αφήνει, ωστόσο, παράθυρο για μείωση της καραντίνας. Συγκεκριμένα, όσοι νοσούν από κορονοϊό μπορούν να βγουν νωρίτερα από την απομόνωση εφόσον έχουν αρνητικό rapid τεστ. 

Για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό αλλά δεν έχουν συμπτώματα, ο ΠΟΥ προτείνει τώρα μόνο 5 ημέρες (η προηγούμενη σύσταση ήταν για 10 ημέρες).