Νοσοκομεία: Σχέδιο για αναδιάταξη τμημάτων ανάλογα με την παραγωγικότητά τους
shutterstock
shutterstock

Νοσοκομεία: Σχέδιο για αναδιάταξη τμημάτων ανάλογα με την παραγωγικότητά τους

Συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας με τον ιδιωτικό τομέα, στήριξη της καινοτομίας και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οι λέξεις-κλειδιά που θα οδηγήσουν την Υγεία στην επόμενη μέρα. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στη διάρκεια του Συνεδρίου HealthWorld που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), του PhARMA Innovation Forum (PIF), της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) και της MedTech Europe.

Στη συζήτηση με θέμα «Συμφωνία πλαίσιο και υγειονομική περίθαλψη με βάση την αξία στην Ελλάδα», ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα παρακάτω σημεία:

·    Η Ελλάδα ανέβηκε 10 θέσεις στην απορρόφηση πόρων για την καινοτομία μέσα σε τέσσερα χρόνια. 

·    Το υπουργείο έχει ανοίξει το διάλογο με τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τους τελευταίους μήνες υλοποιούμε συνεχώς μέτρα που προέκυψαν από τη συζήτηση με τους φορείς αυτούς. 

·    Η δημογραφική κρίση δεν είναι μόνο ζήτημα στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για την Ελλάδα να γίνει η Φλώριδα της Ευρώπης. Στην επίτευξη αυτού του στόχου ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα υγείας παίζει καθοριστικό ρόλο.

Σε συνέχεια, η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πρόεδρος, PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) τόνισε ότι «Μας ενδιαφέρει να βεβαιωθούμε ότι ένας ασθενής που χρειάζεται ένα συγκεκριμένο φάρμακο, μία συγκεκριμένη θεραπευτική λύση, θα μπορεί να το βρει στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δε μας ενδιαφέρει μία απλή δέσμη μέτρων. Μιλάμε για τη σύναψη ενός συμφώνου συνεργασίας με την πολιτεία, που καλύπτει από κίνητρα μέχρι χρηματοδότηση, για να εξασφαλίσουμε την προβλεψιμότητα του συστήματος.  Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στοχεύουμε περαιτέρω στο brain regain. Πρέπει να αναζητήσουμε τον τρόπο να βάλουμε την Ελλάδα στο χάρτη της καινοτομίας.»

Τι γίνεται με τα νοσοκομεία

Αναδιάταξη τμημάτων στα νοσοκομεία, ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας μέχρι τέλους του έτους.

Το σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, καθώς νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων παρά μόνο στα σώματα ασφαλείας, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με το όλο εγχείρημα να αναμένεται να τελειώσει πριν την έλευση του νέου έτους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας σε ενότητα για την «ένταξη νέων νοσοκομείων και μονάδων υγείας στο ευρύτερο σύστημα υγείας» στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είπε ότι «ένα τμήμα θα μπορεί να παραμείνει αν εκτελεί από έναν αριθμό ιατρικών πράξεων και πάνω» και ότι «με την αναδιάταξη αυτή θα είναι καλύτερα για τον ασθενή και τον πολίτη», για λόγους ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα έφερε τα νοσοκομεία Θήβας – Λειβαδιάς και Άργους – Ναυπλίου.

Στην ίδια συζήτηση, ο κ. Πάνος Παπούλιας, εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναφέρθηκε στην κατασκευή των 3 νοσοκομείων που χρηματοδοτούνται από το σχετικό πρόγραμμα του ιδρύματος, λέγοντας πως σε 2,5 χρόνια από τώρα θα γίνει η παράδοσή τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Επιμελητηρίου Σπ. Γκίκας, τόνισε την ανάγκη για μετρήσεις των δεδομένων με πλατφόρμες και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί μόνο έτσι, θα μπορέσει να αναπτυχθεί κουλτούρα βιωσιμότητας του συστήματος, ενώ πρόβαλε την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός που πραγματοποιεί πολλές επεμβάσεις να έχει την ίδια αμοιβή με κάποιον που κάνει λίγες επεμβάσεις, γι΄αυτό το σύστημα πρέπει να είναι δυναμικό. Παρατήρησε επίσης ότι κάποια νοσοκομεία επιφορτίζονται με υπερβολικές νοσηλείες οι οποίες οδηγούν και σε αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ σε άλλα η πληρότητα είναι χαμηλή. Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι δε χρειάζεται να κλείσει κάποιο νοσοκομείο, όμως μπορούν να γίνουν εξειδικευμένες μονάδες όπως βραχείας νοσηλείας ή αιμοκάθαρσης και τόνισε ότι «όλα τα νοσοκομεία δεν είναι ίδια και δε θα κάνουν την ίδια δουλειά».

Νέα νοσήλια

Στην εισαγωγή του νέου συστήματος νοσηλίων στα νοσοκομεία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) Παντελής Μεσσαρόπουλος σε συζήτηση με θέμα την «υγειονομική περίθαλψη με βάση την αξία». Ο κ. Μεσσαρόπουλος επεσήμανε ότι το νέο σύστημα νοσηλίων DRG’s οδηγεί στην αξιολόγηση της αξίας των διαγνώσεων και νοσηλειών, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πορεία του ασθενούς στο σύστημα και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Ανέφερε ότι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των DRG’s εκδίδονται μηνιαίες εκθέσεις που στέλνονται στα νοσοκομεία, από τις διοικήσεις μέχρι τους διευθυντές των κλινικών. Καθώς όμως οι εκθέσεις αυτές αξιολογούν τα δεδομένα των νοσηλειών, αξιολογούν την κοστολόγηση και αποζημίωση των υπηρεσιών. Ανά δίμηνο, οι εκθέσεις αυτές κοινοποιούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών.

Τόνισε ότι υπό επεξεργασία βρίσκεται σχέδιο εισαγωγής κινήτρων ανά κλινική ανάλογα με το παραγόμενο έργο και υπογράμμισε ότι «περισσότερα χρήματα δε σημαίνει απαραίτητα ποιοτικότερες υπηρεσίες. Υπάρχουν νοσοκομεία που είναι προβληματικά και αυτό φαίνεται από τους θανάτους και τη μέση νοσηλεία και άλλα που υποχρηματοδοτούνται σε σύγκριση με το μέσο κόστος ανά ασθενή, και παρόλα αυτά, είναι πάρα πολύ καλά και πρέπει να ενισχυθούν. Όσο για τα προβληματικά νοσοκομεία, πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους που δεν προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες».