Όχι στο ψήσιμο σε μικροκύματα με πλαστικά δοχεία παιδικών τροφών λένε οι ειδικοί
Shutterstock
Shutterstock

Όχι στο ψήσιμο σε μικροκύματα με πλαστικά δοχεία παιδικών τροφών λένε οι ειδικοί

Αποτελέσματα από πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το ψήσιμο σε μικροκύματα ροφημάτων με βάση το νερό και το γάλα σε κοινά δοχεία παιδικών τροφών απελευθερώνει επίπεδα μικροπλαστικών και νανοπλαστικών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι τοξικά με την πάροδο του χρόνου.

Τα πειράματα δεν έγιναν σε ανθρώπους. Αντίθετα, περιελάμβαναν την έκθεση ανθρώπινων κυττάρων σε ένα εργαστήριο, στα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που απελευθερώθηκαν σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν της Νεμπράσκα πραγματοποίησαν πειράματα σε τρεις τύπους συσκευασιών παιδικών τροφών που πωλούνται συνήθως: δύο διαφορετικά δοχεία παιδικών τροφών από πολυπροπυλένιο και μια επαναχρησιμοποιήσιμη θήκη παιδικής τροφής από πολυαιθυλένιο. Οι τύποι δοχείων είναι εγκεκριμένοι από τον FDA, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Ένα σετ δοχείων ήταν γεμάτο με νερό και ένα άλλο σετ δοχείων με όξινο υγρό για να μιμηθεί τις ιδιότητες κοινών βρεφικών τροφών και ποτών όπως φρούτα, λαχανικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα γεμάτα δοχεία ψήθηκαν σε μικροκύματα σε πλήρη ισχύ για τρία λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων 1.000 watt. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα υγρά για να δουν αν περιείχαν μικρο- ή νανοπλαστικά σωματίδια.

Τα μικροπλαστικά σωματίδια είναι αυτά είναι σε μέγεθος τουλάχιστον 1/1000 του χιλιοστού και τα νανοπλαστικά σωματίδια είναι μικρότερα από αυτό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιο συμπυκνωμένη κατανάλωση των μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων θα εμφανιζόταν όταν τα βρέφη έπιναν προϊόντα με νερό από φούρνο μικροκυμάτων ή όταν τα νήπια κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα από φούρνο μικροκυμάτων.

 Ο συγγραφέας της μελέτης Kazi Albab Hussain, διδακτορικός φοιτητής στην πολιτική και περιβαλλοντική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν της Νεμπράσκα, έγινε πρόσφατα πατέρας, γεγονός που του ενέπνευσε την έρευνα.

«Για το μωρό μου, δεν μπόρεσα να αποφύγω εντελώς τη χρήση πλαστικού», είπε ο Hussain σε μια δήλωση. «Αλλά κατάφερα να αποφύγω εκείνα που προκαλούσαν περισσότερη απελευθέρωση μικρο- και νανοπλαστικών. Οι άνθρωποι αξίζουν επίσης να τα γνωρίζουν και θα πρέπει να επιλέξουν με σύνεση».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πρόσθετο εργαστηριακό πείραμα που εξέθεσε ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρικά κύτταρα σε μικροπλαστικά και νανοπλαστικά που ανιχνεύθηκαν μετά την έκθεση των δοχείων παιδικής τροφής σε μικροκύματα.

Εξέθεσαν τα κύτταρα των νεφρών σε πολλά περισσότερα σωματίδια από αυτά που θα απελευθερώνονταν σε ένα και μόνο ζέσταμα ροφήματος σε φούρνο μικροκυμάτων. Η ποσότητα των σωματιδίων που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα ισοδυναμούσε με αυτό που οι ερευνητές υπολόγισαν ότι θα αθροιζόταν με τις συγκεντρώσεις σωματιδίων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ημερών.

Μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες, περίπου το 75% των νεφρικών κυττάρων στο εργαστηριακό πείραμα πέθαναν, υποδηλώνοντας δυνητικά υψηλό επίπεδο τοξικότητας.

«Όταν τρώμε συγκεκριμένα τρόφιμα, γενικά ενημερωνόμαστε ή έχουμε μια ιδέα για το θερμιδικό τους περιεχόμενο, τα επίπεδα σακχάρου και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε τον αριθμό των πλαστικών σωματιδίων που υπάρχουν στο φαγητό μας», είπε ο Hussain. «Ακριβώς όπως κατανοούμε τον αντίκτυπο των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών στην υγεία μας, η γνώση της έκτασης της κατάποσης πλαστικών σωματιδίων είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν. Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, καταδεικνύουν ότι η τοξικότητα των μικροπλαστικών και των νανοπλαστικών συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το επίπεδο έκθεσης».