Οι επιπτώσεις του Covid στον ανθρώπινο οργανισμό
Shutterstock
Shutterstock

Οι επιπτώσεις του Covid στον ανθρώπινο οργανισμό

Η μόλυνση από τον COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει ήδη περίπου τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για δυνητικά θανατηφόρα προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό. Οι ερευνητές εξέφρασαν ανησυχία για τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που ανέπτυξαν πρόσφατα την πάθηση, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει σοβαρά τις αρτηρίες, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματος ενός ατόμου.

Μεταξύ των ατόμων στη μελέτη που είχαν COVID αλλά δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης:

Ένας στους πέντε που είχαν νοσηλευτεί με COVID εμφάνισε υψηλή αρτηριακή πίεση μέσα σε 6 μήνες.

Ένας στους 10 που είχαν COVID αλλά δεν νοσηλεύτηκαν εμφάνισαν υψηλή αρτηριακή πίεση μέσα σε 6 μήνες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Hypertension, ένα περιοδικό που δημοσιεύεται από την American Heart Association. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 45.000 άτομα που είχαν COVID από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2022. Τα άτομα δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία μερικές φορές ονομάζεται επίσης υπέρταση. Όλοι οι άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο Σύστημα Υγείας Montefiore στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και είχαν επιστρέψει στο νοσοκομειακό σύστημα για οποιοδήποτε ιατρικό λόγο μέσα σε 6 μήνες κατά μέσο όρο.

Η υπέρταση ορίζεται ως «έχοντας πάνω και κάτω αριθμούς μεγαλύτερους ή ίσους με 130/80 mm Hg», ανέφερε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Σε μια ανάλυση για την αξιολόγηση του αντίκτυπου του COVID, οι ερευνητές συνέκριναν την πιθανότητα νέας υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα που είχαν γρίπη με τα άτομα που είχαν COVID. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη. Τα άτομα που είχαν COVID αλλά δεν νοσηλεύτηκαν είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με τους μη νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη.

Τα άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν ηλικίας 40 ετών και άνω, άνδρες ή είχαν παθήσεις όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι τα άτομα στη μελέτη ζούσαν ως επί το πλείστον σε μια χαμηλή κοινωνικοοικονομική περιοχή, η οποία μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλες πτυχές της πανδημίας εκτός από τον ίδιο τον ιό θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως η απομόνωση, τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, η κακή διατροφή και το ψυχολογικό στρες. Οι ερευνητές είπαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της έρευνάς τους, ιδιαίτερα επειδή περιελάμβανε μόνο άτομα που αλληλεπιδρούσαν με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ότι δεν ήξεραν αν κάποια άτομα είχαν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν είχε διαγνωστεί.

«Δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που επηρεάζονται από τον COVID-19 σε σύγκριση με τη γρίπη, αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά και υποδηλώνουν ότι πολλοί περισσότεροι ασθενείς πιθανότατα θα αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο ερευνητής Tim Q. Ο Duong, PhD, καθηγητής ακτινολογίας στο Albert Einstein College of Medicine and Montefiore Health System, είπε σε μια δήλωση. «Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τον έλεγχο των ασθενών σε κίνδυνο για υπέρταση μετά την ασθένεια COVID-19 για να επιτρέψουν την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία για επιπλοκές που σχετίζονται με την υπέρταση, όπως καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο».