Οι πολίτες ψήφισαν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία
Shutterstock
Shutterstock

Οι πολίτες ψήφισαν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές κι ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γίνεται μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας δείχνει την ξεκάθαρη εμπιστοσύνη των πολιτών στο κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο έργο που υλοποιήθηκε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε για την επόμενη τετραετία. 

Σίγουρα πάντως ήταν σαρωτική ψήφος εμπιστοσύνης στο μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε ακόμα και μέσα στην πανδημία και προχώρησε μέσα από μάχες που έδωσε με το αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό σύστημα υγείας της χώρας.

Γιατί ο πολύπαθος χώρος της υγείας ήταν και είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει να συνεχίσει η επόμενη.

Στην ανάγνωση του αποτελέσματος των εκλογών επιβραβεύτηκε η μεταρρυθμιστική κατεύθυνση του χώρου της υγείας. Η πρόθεση δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της υγείας με τα μέτρα εξυγίανσης που πήρε και τα μέτρα που ανακοίνωσε προεκλογικά υποστηρίζονται από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της χώρας μας.

Είναι εύκολος ο δρόμος; Η απάντηση είναι όχι. 

Μαζί με την αντιμετώπιση της πανδημίας όμως, ξεκίνησε και μια σειρά δράσεων που άρχισε ν΄ αλλάζει το υγειονομικό σύστημα της χώρας. 

Υλοποιήθηκε το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στο οποίο πραγματοποιήθηκαν 22.120.071 εμβολιασμοί. Με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που εφαρμόστηκαν στον γενικό πληθυσμό η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο και βγήκαμε από το καθεστώς των υποχρεωτικών μέτρων λίγο πριν τις εκλογές, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως καταγράφηκε πως η Ελλάδα ήταν από τις πιο αποτελεσματικές χώρες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Εδώ έγινε πραγματική επανάσταση στο κομμάτι της υγείας με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Χιλιάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τις επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων. Πρέπει όμως να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Ν' αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υποδομές στα νοσοκομεία και να γίνει επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών για διαφορετικές κατηγορίες νοσημάτων. 

Υλοποιήθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». Το πρώτο οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, το οποίο αποτελείται από προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.

Δόθηκαν 250 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100.000 δωρεάν μαστογραφίες που έσωσαν τη ζωή σε περισσότερες από 6.000 γυναίκες. Για πρώτη φορά η πρόληψη γίνεται πράξη και το σύνθημα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η πιο φθηνή, εφαρμόζεται. 

Θα πρέπει τα προγράμματα αυτά να συνεχίσουν να υλοποιούνται και να πραγματοποιηθούν τα σχεδιασμένα προγράμματα μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Πάρθηκαν αποφάσεις για το μεγάλο αγκάθι στο ΕΣΥ που είναι οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές. Πραγματοποιήθηκαν 7.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συνολικά αναμένεται να γίνουν 15.000 προσλήψεις. Το δύσκολο σ' αυτόν τον τομέα είναι τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι θέσεις στη νησιωτική χώρα όπου τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας λειτουργούν υποστελεχωμένα.

Πραγματοποιήθηκε αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 535 στις 1.300, που είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η δυσκολία είναι στη στελέχωσή τους με υγειονομικό προσωπικό και η διατήρησή τους όπου έχουν γίνει.

Αξιολόγηση: τόσο των διοικήσεων των νοσοκομείων και όσο και της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών. Μια πραγματικά καινοτόμα διαδικασία. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένη η επόμενη κυβέρνηση να φέρει μια πραγματική επανάσταση με θετικά αποτελέσματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Υπάρχουν πολλά που ξεκίνησαν να γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας συντονισμένα και με πρόγραμμα και με τη συνεργασία διαφορετικών υπουργείων. Πρέπει να υπάρξει η διασφάλιση ότι θα συνεχιστούν και θα βρεθούν λύσεις άμεσα και με σοβαρότητα. Με την πυγμή και το σθένος που αναζητάει το σύνολο των πολιτών από μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και ανεξάρτητη από συμβιβασμούς και παλιακές νοοτροπίες.