Oropouche: Ποιος είναι ο μυστηριώδης τροπικός ιός που εισήλθε στην Ευρώπη

Oropouche: Ποιος είναι ο μυστηριώδης τροπικός ιός που εισήλθε στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες σε περιοχές στη Νότια, Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική που έχουν πληγεί από την τρέχουσα επιδημία του ιού Oropouche (OROV). Το ECDC ανέφερε ότι έχουν επισημανθεί περισσότερα από 8.000 κρούσματα σε αυτές τις περιοχές από τον Ιανουάριο, ενώ 19 εισαγόμενα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ευρώπη για πρώτη φορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από αυτά, 12 ήταν στην Ισπανία, πέντε στην Ιταλία και δύο στη Γερμανία.

Το ECDC την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ένας από τους πληγέντες ταξίδεψε στη Βραζιλία και οι άλλοι 18 στην Κούβα. Ωστόσο, επιδημίες έχουν επίσης αναφερθεί φέτος στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού. Αν και ο συνολικός κίνδυνος μόλυνσης για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες σε χώρες με επιδημία OROV εκτιμήθηκε ως μέτριος, ήταν υψηλότερος στους περισσότερο πληγέντες δήμους των βόρειων πολιτειών της Βραζιλίας ή/και της περιοχής του Αμαζονίου ή/και εάν δεν λαμβάνονται τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet Infectious Diseases περιέγραψε το OROV ως μια «μυστηριώδη απειλή», για την οποία υπάρχουν περιορισμένες γνώσεις, παρά τα περίπου μισό εκατομμύριο περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 1955.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) εξέδωσε επιδημιολογική προειδοποίηση ενημερώνοντας τα κράτη μέλη του σχετικά με τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων μετάδοσης του ιού Oropouche (OROV) από μητέρα σε παιδί, περίπτωση που βρίσκεται υπό έρευνα στη Βραζιλία.

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια, ωστόσο και παρά το γεγονός ότι δεν οδηγεί συχνά στον θάνατο, πρόσφατα δεδομένα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστήμονες διεθνώς καθώς η λοίμωξη «OROV», που προκαλεί ο ιός, σε έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή/και αναπτυξιακά προβλήματα, ή/και σε παραμορφώσεις του εμβρύου.

«Ο αντίκτυπος της λοίμωξης από τον «OROV» στις έγκυες γυναίκες, τα έμβρυα και τα νεογνά θα μπορούσε συνεπώς να είναι υψηλότερος από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό, αν και ο αντίκτυπος αυτός εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση», αναφέρει στη σχετική έκθεση του το ECDC.

Το OROV μεταδίδεται κυρίως από την σκνίπα «Culicoides paraensis», είδος ευρέως διαδεδομένο στην Αμερική που εκλείπει στην Ευρώπη, ενώ αρκετά ακόμη είδη κουνουπιών είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού.

Τα συμπτώματα του ιού Oropouche (OROV)

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποίησε τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους -ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες- από τα ταξίδια σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Ο ιός Oropouche μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και μυϊκούς και πόνους στις αρθρώσεις, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται σοβαρότερα συμπτώματα. Τυχόν νόσηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, διότι μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις για το έμβρυο, ανέφερε το ECDC. Πρόσθεσε πάντως ότι όλα αυτά είναι «ακόμη υπό διερεύνηση».

Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης κρίνεται προς το παρόν μέτριος, οι επισκέψεις στις περιοχές που πλήττονται από την επιδημία του Oropouche αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του – ταξίδια δηλαδή στις βόρειες πολιτείες της Βραζιλίας ή της περιοχής του Αμαζονίου, ενώ «κίνδυνος» για τη δημόσια υγεία μπορούν να αποδειχθούν και όσοι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

Επομένως, συνιστάται στους ταξιδιώτες της ΕΕ/ΕΟΧ να είναι προσεκτικοί όταν επισκέπτονται περιοχές επιδημίας του ιού Oropouche.

Ο κίνδυνος έκθεσης στο OROV στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι χαμηλός, παρά την εισαγωγή νέων κρουσμάτων της νόσου OROV. Στη σχετική ανακοίνωση του ECDC σημειώνεται ότι οι θάνατοι ασθενών είναι εξαιρετικά σπάνιοι, ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια ή ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου OROV.

Πάντως, η Βραζιλία ανέφερε πρόσφατα τους δύο πρώτους θανάτους παγκοσμίως από τον ιό Oropouche (OROV), και τα δύο θύματα ήταν γυναίκες στα 20 τους χρόνια.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου από τα τσιμπήματα σκνίπας που μεταφέρει τον ιό, περιλαμβάνουν τη χρήση απωθητικού σπρέι κουνουπιών, την ένδυση με μακριά ρούχα και κουνουπιέρες κατά την ανάπαυση.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια