Ποια τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών
Eurokinissi
Eurokinissi

Ποια τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Σε ανάρτηση για το νέο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Κορινθία προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας για να προσθέσει ότι διεξάγεται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση.

Στην ανάρτησή του στο Twitter έγραψε τα εξής: «Μετά από την εντατική ιχνηλάτηση εντοπίστηκε, δυστυχώς, νέο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Κορινθία. Όπως και στη Θεσσαλία, όπου διεξάγεται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση, θα εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία πρωτόκολλα που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός».

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο. Πρόκειται για RNA ιό, η μετάδοση γίνεται εντός 72 ωρών, πράγμα που σημαίνει ότι αν παρέλθει το διάστημα αυτό, δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα μετάδοσης.

Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;

Υψηλό πυρετό – κατάπτωση – υπνηλία – δύσπνοια – βήχα – διάρροιες – υγρά από τα μάτια και το στόμα – αλλοιώσεις στο στόμα – δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Πώς μεταδίδεται;

Στον πιο συνηθισμένο τρόπο που μεταδίδεται η πανώλη στα ζώα αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων σε αιγοπρόβατα στην περιφέρεια Θεσσαλίας και Κορινθίας.

«Το κρέας είναι βρώσιμο κανονικά, το ερώτημα είναι όμως γιατί τα σφάζουμε τα ζώα αυτά αφού δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι μέχρι να οδηγηθούν τα πρόβατα στο σφαγείο, άρα πρέπει να αποφεύγεται αυτό για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος. Ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας είναι η καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας για την πατρίδα μας. Αυτήν τη στιγμή γίνονται αλλεπάλληλοι έλεγχοι από πάρα πολλά κλιμάκια με κτηνιάτρους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Κώστας Τσιάρας διεμήνυσε ότι η πανώλη των μηρυκαστικών είναι μια νόσος που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο, καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα.

Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

Συγκεκριμένα:

  • Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Είναι ασφαλές να καταναλώσουμε το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης; Το γάλα, αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.

Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της. Για τον σκοπό αυτόν είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια