Ποιοι λαμβάνουν σεμαγλουτίδη; Όχι πάντα αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο...
Shutterstock
Shutterstock

Ποιοι λαμβάνουν σεμαγλουτίδη; Όχι πάντα αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο...

Η σεμαγλουτίδη είναι περισσότερο γνωστή ως το δραστικό συστατικό σε μια σειρά από επώνυμα φάρμακα. Μερικές φορές που ονομάζονται αγωνιστές GLP-1, οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα σε διαφορετικές δόσεις για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Έρευνα δείχνει ότι άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορούν να μειώσουν το βάρος τους κατά 12% έως 15% με ορισμένες δόσεις σεμαγλουτίδης. Το φάρμακο δρα στα σήματα του εγκεφάλου, και αυτό φαίνεται να είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα και με λιγότερη τροφή ενώ το παίρνουν. Μερικοί άνθρωποι, αναφέρουν ότι αυτά τα φάρμακα μειώνουν τον «θόρυβο του φαγητού» ή τις συνεχείς σκέψεις σχετικά με την κατανάλωση που τροφοδοτούν το υπερβολικό σνακ.

Η μη κάλυψη για φάρμακα σεμαγλουτίδης είναι ένα κοινό πρόβλημα, λέει ο Jorge Moreno, MD, ο ειδικός παχυσαρκίας του Yale Medicine. Η συνταγή ενός γιατρού για την παχυσαρκία και τον προδιαβήτη συχνά δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί το φάρμακο ιατρικά απαραίτητο.

«Συνήθως πρέπει να περιμένουμε να πάθουν διαβήτη», λέει ο Moreno, «που είναι τρελό, σωστά;»

«Η θεραπεία της παχυσαρκίας έχει ένα καταρράκτη αποτελεσμάτων σε πολλαπλά μέτωπα», λέει, καθώς συχνά βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, υψηλή αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Έρευνα δείχνει ότι μόνο μια μείωση κατά 5% έως 10% του υπερβολικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την ποιότητα ζωής, την κατάθλιψη, την κινητικότητα, τη σεξουαλική δυσλειτουργία και την ακράτεια ούρων.

Ο Moreno ακολουθεί μια ευρεία προσέγγιση στη θεραπεία της παχυσαρκίας. «Δεν μπορείς απλά να δώσεις σε κάποιον ένα χάπι» για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, λέει. Υποστηρίζει μια προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και μερικές φορές βαριατρική χειρουργική.

«Τόσα πολλά μπαίνουν σε αυτό», λέει ο Moreno. «Αλλά πιστεύω ότι η αύξηση της πρόσβασης σε φάρμακα θα βοηθήσει σίγουρα σε αυτήν την πάθηση [παχυσαρκία] που είναι τόσο διαδεδομένη».

Αυτή η έλλειψη πρόσβασης μπορεί να είναι απογοητευτική για όλους, αλλά μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ορισμένες ιστορικά περιθωριοποιημένες ομάδες.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, λέει η Veronica Johnson, MD, ειδικευόμενη στην ιατρική για την παχυσαρκία στο Northwestern Medicine.

Στην πρακτική της, η Johnson βλέπει ότι τα άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια από την τσέπη τους για φάρμακα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να τα παίρνουν και πιθανώς να βλέπουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

«Ωστόσο, οι άνθρωποι που θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτό, στερούνται τη φαρμακευτική αγωγή και μένουν να παλεύουν με όλα τα άλλα πράγματα που συνδυάζονται με το υπερβολικό βάρος», λέει. «Και είναι απλώς απογοητευτικό να το βλέπω κάθε μέρα και να μην μπορώ να τους βοηθήσω όσο καλύτερα μπορώ».

Η κοινωνία γενικότερα εξακολουθεί να θεωρεί την παχυσαρκία ως έλλειψη θέλησης ή ως επιλογή τρόπου ζωής, όχι ως μια χρόνια ασθένεια όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Αλλά αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει, λέει ο Jamy Ard, MD, καθηγητής επιδημιολογίας και πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest που συνεργάζεται με την The Obesity Society. 

«Καθώς τα νεότερα φάρμακα έρχονται στα χέρια μας και συνεχίζουν να επιδεικνύουν την ικανότητα να σώζουν ζωές, αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στους ασφαλιστές», λέει. Το ερώτημα, σύμφωνα με τον Ard, είναι: «Γιατί αρνείστε ακόμα κάτι που έχει δείξει όφελος όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου;»