Πώς αναβαθμίζεται το ΕΣΥ
shutterstock
shutterstock

Πώς αναβαθμίζεται το ΕΣΥ

Ένα ένα φαίνεται πως μπαίνουν σε φάση υλοποίησης τα έργα που συνθέτουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το 2024. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή έχουν ως στόχο να μπορέσουν να δώσουν στον ασθενή καλύτερη υγεία, αλλά και την ευκαιρία στους γιατρούς να κερδίζουν περισσότερα νόμιμα χρήματα από τη δουλειά τους. 

Σημαντική συμβολή σε όλο αυτό το εγχείρημα, τα χρήματα που έχει πάρει το Υπουργείο Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα βοηθήσουν το σύστημα Υγείας της Ελλάδος να «περάσει μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια σε μία πρόοδο που κανονικά θα έπρεπε να χρειαστεί εκατό χρόνια για να την κάνει», σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην ετήσια Ημερίδα για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα.

Αυτήν τη στιγμή, ογδόντα νοσοκομεία ανακαινίζονται, όπως και όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι πιο παλιές κλινικές του ΕΣΥ. Επίσης, είναι σε ανακαίνιση 156 κέντρα υγείας από τα 318 στο σύνολο τους. «Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας, που σημαίνει ότι μπορούμε να παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πολύ υψηλού επιπέδου μέσω των χρημάτων αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α.Γεωργιάδης.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς ο οποίος από μόνος του θα αλλάξει τα πάντα καθώς θα δίνει στοιχεία και πρόσβαση σε πληροφορίες που θα μπορούν και να βοηθήσουν πολύ σε ατομικό επίπεδο την υγεία του καθενός από μας, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο θα δίνει πληροφορίες για να σχεδιαστούν πολιτικές με ακρίβεια.

Σε ό,τι αφορά στους προληπτικούς ελέγχους, σήμερα δίνεται η ευκαιρία να γίνει το μεγαλύτερο screening του πληθυσμού, για την ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο διάφορων σοβαρών ασθενειών, σώζοντας ζωές, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και εξοικονομώντας πόρους στο σύστημα υγείας. «Παράλληλα χρηματοδοτούμε μια σειρά από άλλα έργα τα οποία μας δίνουν εργαλεία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο των δαπανών στην υγεία, για την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων, για τη δημιουργία των DRGs, σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Φέτος, εξάλλου, θα τρέξει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ετήσιων προσλήψεων στο ΕΣΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από την ίδρυση του με 6.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού. «Εάν ερχόντουσαν όλοι θα σας έλεγα ότι είμαστε καλά. Είμαστε τελείως βέβαιοι ότι δεν θα έρθουν όλοι, ούτε θα έχουμε 100% κάλυψη των θέσεων που θα προκηρύξουμε στους γιατρούς, ούτε κάλυψη στο 100% θέσεων που θα προκηρύξουμε στους νοσηλευτές, για να είμαστε τώρα ειλικρινείς» ανέφερε ο υπουργός σημειώνοντας πως η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνο.

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, σχεδόν όλα έχουν ξεκινήσει πια και μέρα με τη μέρα μπαίνουν και νέες κλινικές στο πρόγραμμα. «Ακούω τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους να λένε “μα δεν μπορούν να κάνουν χειρουργεία” και όλα αυτά που δεν μπορούσαν να κάνουν, σήμερα το κάνουν.Και δεν έχει περάσει μια εβδομάδα, δεν έχουμε κλείσει μια εβδομάδα. Γιατί κάνουνε;Γιατί μπορούσαν είναι η απάντηση τόσο απλά. Αν δεν μπορούσαν δεν θα έκαναν», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, μιλώντας χθες στο Συνέδριο του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από χρόνια με περιορισμένους πόρους, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Δεν ξέρω αν θα είναι η τελευταία, αλλά θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν τελευταία», δήλωσε. «Έχουμε 72 μεγάλα έργα, ύψους περίπου 2 δις και όλες αυτές τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για το μέλλον της υγείας.»

Τέλος, στη διάρκεια του Συνεδρίου του ΙΟΒΕ, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Εύη Δραμαλιώτη, ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν αναλυθεί είναι μέρος μόνο αυτού που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην υγεία. «Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη προσοχή στο συγκεκριμένο τομέα και πολλές μεταρρυθμίσεις προχωρούν», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που αφορά στον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση του δεσμού με τους πολίτες, ούτως ώστε -όπως χαρακτηριστικά είπε- να νιώθουν ασφαλέστεροι και να μπορούν να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται.