Πώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα μειώσει τις αναμονές στα ΤΕΠ

Πώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα μειώσει τις αναμονές στα ΤΕΠ

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχει βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, έναν θεσμό που αναμένεται ότι με τη νέα, ανανεωμένη του μορφή θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα, ενισχύοντας σημαντικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στόχος, μέσω ενός ισχυρού οικονομικού κινήτρου ύψους 30.000 ευρώ, νέοι γιατροί να επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία ως ειδικότητα από 1/1/2025.

Το ποσό των 30.000 ευρώ θα λάβουν ως εξής: 20.000 μόλις ξεκινήσουν την ειδικότητα και 10.000 με την ολοκλήρωσή της (δε θα καταβάλλονται δηλαδή μηνιαία, αλλά σε δύο δόσεις).

«Το σύστημα έχει πολλά προβλήματα, πάντα είχε και θα έχει. Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα που έχει 130 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας, 1400 περιφερειακά ιατρεία, 5 χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς. Είναι ένα πολύ δαιδαλώδες σύστημα, στο οποίο κάθε μέρα, που περνάει, μπαίνουν στο σύστημα για μια συνταγή, για να νοσηλευτούν ή για να πάνε να κάνουν μια εξέταση 80.000 άνθρωποι. Δεν μπορεί όλα να πηγαίνουν τέλεια. Μελετάω όλα τα συστήματα της Ευρώπης, δεν είμαστε χειρότερα από τους άλλους όσο νομίζουμε. Τα προβλήματα που βλέπετε με το έλλειμμα γιατρών και τις αναμονές είναι πανευρωπαϊκά. Στη Γερμανία, που είχε και τις μικρότερες αναμονές, τώρα εισηγούνται συγχώνευση των νοσοκομείων για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Μην περιμένουμε θαύματα» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ερχόμαστε να προσθέσουμε πάνω από 2,5 χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα. Για πρώτη φορά ενισχύουμε και το κομμάτι που έχει να κάνει με την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών. Αυξάνουμε τον αριθμό των παιδιάτρων και θα καλύψουμε σε πρώτη φάση πάνω από 500.000 παιδιά δωρεάν. Επομένως, έχουμε επιτέλους για πρώτη φορά μια γενναία προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας να καλύψει μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα μας, για να μπορέσουμε σε επόμενο διάστημα να το επεκτείνουμε αυτό και να καλύψουμε περισσότερα παιδιά’, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού αναμένεται να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία από το μεγάλο όγκο επισκέψεων που ακολούθως δημιουργούν τεράστιες αναμονές, που συχνά αγγίζουν και τις 11 ώρες. 

«Όποιος καταφέρει να μειώσει τις αναμονές στα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων και φύγουν τα ράντζα, θα είναι ένας επιτυχημένος Υπουργός», δήλωσε αναφορικά με αυτό το θέμα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Για να λυθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή στον προσωπικό γιατρό και στα κέντρα υγείας. Η κ. Παγώνη τόνισε ότι από όλα τα περιστατικά που πηγαίνουν στα επείγοντα, μόνο το 20% αφορά εισαγωγές στο νοσοκομείο. «Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν απλά να πάνε στον γιατρό, σε ένα Κέντρο Υγείας, να λάβουν μια διάγνωση και μια φαρμακευτική συνταγή και να πάνε σπίτι τους. Μόνο όσοι είναι για εισαγωγή να πηγαίνουν στα νοσοκομεία».

Βέβαια, για να μειωθούν οι ώρες αναμονής και να μπορούν να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας, η κ. Παγώνη είπε: «Τις ανακοινώσεις τις έκανε ο Υπουργός γιατί το ζητήσαμε εμείς. Ζητήσαμε τους πίνακες με το προσωπικό που υπήρχε το 2019 και το προσωπικό που υπάρχει σήμερα, για να μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις και να δούμε ποια νοσοκομεία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και που πρέπει να εστιάσουμε».

«Ζητήσαμε να μας ξεκαθαρίσει το θέμα των εφημεριών. Μας είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Όταν θα υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, αφού του θέσαμε τη δική μας εισήγηση, θα μας φωνάξει να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και στα νησιά υπάρχουν προβλήματα και η εισήγηση της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για «ταβάνι» παραμονής του γιατρού στα 3 χρόνια (από τα 5 που είναι τώρα), οικονομική ενίσχυση (την οποία έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Υγείας), περισσότερες προκηρύξεις προσλήψεων και να λυθεί και το ζήτημα της στέγης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη συνάντηση με ΕΙΝΑΠ

Μιλώντας για τη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ και τη Ματίνα Παγώνη, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι στην πολύωρη συζήτηση που έγινε επικράτησε μια σχετική ένταση.

«Οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ δεν είναι για πέταμα. Τις αξιολογούμε με τον Υφυπουργό κ. Θεμιστοκλέους. Δείχνουν μια αγωνία των γιατρών για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το σχέδιο για την αναμονή και τις εφημερίες καταρτίζεται τώρα και όταν ολοκληρωθεί οι πολίτες θα δουν σημαντική βελτίωση από το 2025. «Ο μέσος χρόνος αναμονής θα πέσει 1 με 1,5 ώρα».

Για τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ, οι οποίες μιλάνε για προτεραιότητα στα κέντρα υγείας και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αυτό είναι δύσκολο, καθώς απαιτεί αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών. «Πως θα πείσουμε τον Έλληνα πολίτη να μην πάει στο νοσοκομείο όταν έχει κάτι; Είναι πολύ σημαντικό αυτό που προτείνει η κ. Παγώνη, αλλά είναι δύσκολο».

7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας

Παράλληλα, θα ιδρυθούν 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, στα οποία θα υπηρετούν καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη ΔΕΠ, και θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά γιατί έχουν αλλάξει τα προβλήματα και τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από 30 χρόνια. Άρα, εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, πρέπει να δημιουργήσουμε νέα υλικά για το νέο ΕΣΥ, να δώσουμε τις δεξιότητες, να έχουμε νέες ειδικότητες, για να μπορούμε να έχουμε σύγχρονο ΕΣΥ. Χρειαζόμαστε ιατρούς π.χ., οι οποίοι να γνωρίζουν και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Με το νέο σύστημα τηλεϊατρικής θα έχουμε και 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα», σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη.