Το «σουηδικό μοντέλο» εμβολιασμού για το 2023
Covid -19

Το «σουηδικό μοντέλο» εμβολιασμού για το 2023

Δύο αναμνηστικές δόσεις μέσα στο 2023, αρχής γενομένης από την άνοιξη, προτείνει για ηλικιωμένους και άτομα υψηλού κινδύνου η σουηδική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και άτομα που ζουν σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων συνιστάται να κάνουν δύο αναμνηστικές δόσεις εμβολίου κατά της νόσου Covid-19: μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο / χειμώνα, με χρονική απόσταση έξι μηνών μεταξύ των δύο δόσεων.

Σε άτομα ηλικίας 65-79 ετών και νεότερα άτομα υψηλού κινδύνου συνιστάται μια αναμνηστική δόση για την περίοδο φθινοπώρου / χειμώνα το 2023. Αυτές οι συστάσεις θα ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2023 και μέχρι νεωτέρας. Μέσα στο μήνα αναμένονται και οι συστάσεις για τον γενικό πληθυσμό κάτω των 65 ετών.

Σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες συστάσεις για το ποιοι και πότε πρέπει να επαναλάβουν τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν στην Ευρώπη, από τις εταιρείες Pfizer και Moderna, τα διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση σε όσους έχουν ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό με τα αρχικά εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά περιέχουν δύο στελέχη εμβολίου, ένα για προστασία από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2 και ένα δεύτερο που στοχεύει τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον. Με βάση όσα είναι γνωστά έως σήμερα, δεν αναμένονται σύντομα νεότερα εμβόλια.

Τα ενισχυμένα εμβόλια θεωρείται ότι προσφέρουν προστασία έναντι όλων των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ προστατεύουν και από το σύνδρομο Long Covid. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οδηγούν έως και 9πλάσια ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι της υποπαραλλαγής BQ.1.1 η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη

Δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες καταδεικνύουν την προστατευτική δράση των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της σοβαρή νόσου η οποία οδηγεί σε νοσηλεία και σε θάνατο. Γι’ αυτό και οι ειδικοί επιμένουν ότι τουλάχιστον οι ηλικιωμένοι και τα άτομα υψηλού κινδύνου (παχύσαρκοι, πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, μεταβολικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) θα πρέπει να εμβολιαστούν με τα νεότερα εμβόλια.

Μέχρι τα μέσα του περασμένου μήνα είχαν χορηγηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερες από 966 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόλις 12.7% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει κάνει δεύτερη αναμνηστική δόση και μόλις 1% τρίτη (επικαιροποιημένη) δόση…

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια διατίθενται βέβαια και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα δίδυμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού σε:

  • όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
    επαγγελματίες υγείας
  • διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί φυσικά να χορηγηθεί και στον ενήλικο γενικό πληθυσμό, που δεν εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Κάθε αναμνηστική δόση μπορεί να χορηγείται τουλάχιστον 3 μήνες μετά την προηγούμενη.

Τα δίδυμα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη για βρέφη από 6 μηνών και παιδιά κάτω των 11 ετών, τα οποία εμβολιάζονται με τα αρχικά εμβόλια.

Στην Ελλάδα έως και τις 5 Ιανουαρίου οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανέρχονταν σε 7.643.017, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί 7.032.955 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.