Τροφές που είναι εκπληκτικά κακές για τη χοληστερόλη
Shutterstock
Shutterstock

Τροφές που είναι εκπληκτικά κακές για τη χοληστερόλη

Όταν κάποιος ψωνίζει και βλέπει ένα προϊόν που λέει ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, πρέπει να ελέγξει τη διατροφική ετικέτα. Εάν είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να αυξήσει την LDL («κακή») χοληστερόλη. Πρέπει επίσης να ελεγχθεί το μέγεθος της μερίδας. Μπορεί να είναι μικρότερο από ό,τι υποθέτει, και αν τρώει πολύ, θα πάρει περισσότερη χοληστερόλη από ό,τι φανταζόταν.

Καφές

Το πρωινό φλιτζάνι καφέ απλώς μπορεί να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο τράνταγμα στο επίπεδο της χοληστερόλης. Ο γαλλικός ή ο ελληνικός καφές απομακρύνουν την καφεστόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης. Ο εσπρέσο το κάνει επίσης. Το φίλτρο πιάνει την καφεστόλη, οπότε…ας στάζει.

Ταϊλανδέζικο Φαγητό 

Το ταϊλανδέζικο φαγητό είναι πικάντικο και νόστιμο, αλλά μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη αν δεν γίνουν σωστές και προσεκτικές επιλογές. Το μυστικό συστατικό; Γάλα καρύδας. Κάνει με το κάρυ λεία και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά σάλτσα. Αντί για αυτό, μπορούν να απορριφθούν από το μενού πιάτα με τηγανητές πατάτες ή ζυμαρικά και να επιλεγούν για το δείπνο πιάτα στον ατμό ή με φυτικό λάδι. Επίσης, η επιλογή κοτόπουλου αντί μοσχάρι, με μερικά επιπλέον λαχανικά αποτελούν γευστική απόλαυση χωρίς ενοχές.

Granola

 Τη λέξη «granola» ακολουθεί η φράση «υγιεινή τροφή». Αυτή η μαστιχωτή, τραγανή υπερτροφή συνοδεύεται συχνά με μια μεγάλη μερίδα κορεσμένων λιπαρών. Ακόμη και οι μάρκες «χαμηλών λιπαρών» granola μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από ορισμένα άλλα είδη δημητριακών. Το να καταναλώνεται granola που συνοδεύεται μόνο με αποξηραμένα φρούτα, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και που έχει τουλάχιστον το 20 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για φυτικές ίνες, είναι περισσότερο υγιεινό.

Γαρίδες

Έχει ακουστεί ότι τα θαλασσινά είναι μια καλή επιλογή όταν παρακολουθεί κάποιος τη χοληστερίνη του. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά οι γαρίδες αποτελούν εξαίρεση. Μία μερίδα, ακόμα κι αν μαγειρευτεί χωρίς λίπος, έχει περίπου 190 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της χοληστερόλης στα 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα ή στα 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα εάν υπάρχει καρδιακή νόσος ή υψηλή χοληστερόλη. Αντί για γαρίδες μπορούν να καταναλωθούν χτένια. Έχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο της χοληστερόλης των γαρίδων.

Τορτίγιες από αλεύρι

Οι τορτίγιες από αλεύρι, ακόμα και ολικής αλέσεως, μπορεί να ακούγονται ως η καλύτερη επιλογή, αλλά δεν είναι. Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις τορτίγιες καλαμποκιού. (Υποθέτοντας ότι δεν τηγανίζονται οι τορτίγιες καλαμποκιού σε λάδι, φυσικά). Μια τορτίγια καλαμποκιού με ψητό κοτόπουλο, ζουμερές ντομάτες και ψιλοκομμένο μαρούλι, αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή.

Όργανα ζώων

Το φαγητό «από τη μύτη μέχρι την ουρά» μπορεί να είναι μοντέρνο στον κόσμο των εστιατορίων και των ψητοπωλείων, αλλά θα μπορούσε να εκτοξεύσει τη χοληστερόλη στα ύψη. Τα οργάνων ζώων όπως το συκώτι, τα νεφρά και τα εντόσθια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από άλλα κομμάτια κρέατος. Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι πλούσιο σε σίδηρο, αν και υπάρχουν και άλλες τροφές που δεν είναι όργανα που μπορούν να δώσουν σίδηρο. Η απόλαυση μιας μερίδας μία φορά το μήνα είναι εντάξει.

Μαργαρίνη

Βούτυρο εναντίον μαργαρίνης: μπορεί να είναι μια δύσκολη επιλογή. Και τα δύο έχουν κορεσμένα λίπη και πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Η μαργαρίνη παρασκευάζεται από φυτικά έλαια, επομένως περιέχει ακόρεστα «καλά» λίπη, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτοί οι τύποι λιπών βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Εάν χρησιμοποιείται μαργαρίνη, σωστότερη είναι η επιλογή της συσκευασίας σε βάζο και όχι σε stick. Η μαργαρίνη σε βάζο περιέχει λιγότερα τρανς λιπαρά. 

Το βούτυρο, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται από ζωικό λίπος, επομένως περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.

Ζυμαρικά

Η μεσογειακή διατροφή υποτίθεται ότι είναι καλή για τη μείωση της χοληστερόλης, σωστά; Και είναι, αρκεί να γίνονται οι σωστές επιλογές. Η χοληστερόλη δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάποιος να σκέφτεται όταν σχεδιάζει υγιεινή διατροφή. Τα ζυμαρικά εξακολουθούν να είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Έτσι, παρόλο που δεν χρειάζεται να μην καταναλώνονται, θα πρέπει να περιορίζεται σημαντικά η ποσότητά τους.

Ενεργειακές Μπάρες

Διατίθενται στο εμπόριο για άτομα που γυμνάζονται, επομένως οι μπάρες ενέργειας πρέπει να είναι μια καλή επιλογή, σωστά; Μπορεί. Κατά τον έλεγχο της διατροφικής ετικέτας, μπορεί να εκπλαγεί αυτός που θέλει να προσέξει την διατροφή του, με την ποσότητα κορεσμένου λίπους σε μερικές από αυτές τις μπάρες. Προσοχή στις μπάρες που περιέχουν τροπικά έλαια όπως το φοινικέλαιο και το φοινικοπυρηνέλαιο, που προσθέτουν κορεσμένα λιπαρά.

Πάπια

Αν το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές, με χαμηλή χοληστερόλη επιλογές, πρέπει να είναι και η πάπια, σωστά; Οχι τόσο. Η πάπια και η χήνα έχουν και οι δύο υψηλότερη χοληστερόλη από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη πάπια ή χήνα, ακόμα και αν αφαιρεθεί το δέρμα, έχει περίπου 128 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Η ίδια μερίδα κοτόπουλου έχει μόνο 113 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης και η γαλοπούλα είναι ακόμα καλύτερη επιλογή στα 93 χιλιοστόγραμμα.

Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στη λήψη του ασβεστίου και της βιταμίνης D που είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Απλώς θα πρέπει να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται χωρίς την ίδια ποσότητα χοληστερόλης.