Διπλής ταχύτητας οι φόβοι για ύφεση
Shutterstock
Shutterstock

Διπλής ταχύτητας οι φόβοι για ύφεση

Mε δύο ταχύτητες κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα. Στην Ευρώπη οι απώλειες προσέγγισαν το 2% εως 3,4%, ενώ στη Wall οι απώλειες ήταν σαφώς μικρότερες.

Η διαγραμματική αντιπαράθεση των δύο κύριων δεικτών, S&P 500 και Dax αποκαλύπτει το διαφορετικό εύρος της ανησυχίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Όπως φαίνεται στα δύο παραπάνω διαγράμματα, ο γερμανικός δείκτης Dax βούτηξε αυτή την εβδομάδα 145 μονάδες κάτω από τον μέσο κινητό των 90 ημερών. Αν δεν αποκαταστήσει άμεσα την επόμενη εβδομάδα τις 15.750 μονάδες, τότε το διάγραμμα θα βαρύνει επικίνδυνα προς τον exponential 200άρη, στις 15.176 μονάδες.

Αντίθετα η μητέρα των αγορών έκανε μάλλον μια «κομψή» κοιλιά πλησιάζοντας τον μέσο κινητό των 21 ημερών, στις 4385 μονάδες, με τις δύο επόμενες στηρίξεις να τοποθετούνται στις 4340 και 4260 μονάδες.

Τα «βαρίδια» της Ευρώπης

Η διαφορετική στάση της επενδυτικής κοινότητας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού εδράζεται ως επί το πλείστον στη διαφορετική μακροοικονομική εικόνα που υπάρχει επί του παρόντος μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall.

Βλέπετε, η επενδυτική διάθεση επιβαρύνθηκε έντονα από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας από τα αρνητικά στοιχεία των τελικών μετρήσεων των δεικτών PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα, την στιγμή μάλιστα που οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη ραγδαία νομισματική σύσφιξη. (σ.σ:Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

Μάλιστα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή την εβδομάδα έριξε δύο «βόμβες» στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω δηλώσεων της. 

Η πρώτη βόμβα ήταν η παραδοχή ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. 

Η δεύτερη βόμβα «έσκασε» στη συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ στη γαλλική εφημερίδα La Provence. Στη συνέντευξη αυτή, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να ξέρουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση των κερδών τους για να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους, ή εάν θα δούμε διπλή αύξηση , τόσο στα περιθώρια όσο και στους μισθούς. 

Μια τέτοια ταυτόχρονη αύξηση «θα τροφοδοτούσε πληθωριστικούς κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε κάτι τέτοιο» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ για να προσθέσει λίγο πιο κάτω: «Η πρόσφατη περίοδος υψηλού πληθωρισμού δεν συνοδεύτηκε από μία μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις – ειδικά όταν η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες ξεπέρασε την προσφορά. Ταυτόχρονα, οι μισθοί έχουν επίσης αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο».

Τουτέστιν, ούτε λίγο ούτε πολύ η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα «δουλειά να κάνει» για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ενώ πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν μια οδυνηρή επιλογή ανάμεσα στη μείωση των περιθωρίων κέρδους ή ένα αρκετά μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κόστος.

Ένα κόστος που από ότι φαίνεται θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα παραμείνει στη συνέχεια υψηλά για αρκετό χρονικό διάστημα σύμφωνα και με τα λεγόμενα του αξιωματούχου της ΕΚΤ Nagel, ο οποίος ευθέως αυτή την εβδομάδα υπερθεμάτισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Τέλος, η επενδυτική ψυχολογία για τα ευρωπαϊκά assets επιβαρύνθηκε και από τις εκτιμήσεις της Citigroup, όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δεύτερο εξάμηνο για τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, δεδομένου ότι έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση στην ΕΚΤ για το τέλος των επανεπενδύσεων του προγράμματος PEPP (σ.σ: O βασικός του ρόλος ήταν να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά τη διάρκεια της Covid αλλά και μετά). 

Σύμφωνα με τη Citi, ήδη τρεις αξιωματούχοι, ο Nagel, ο Holzmann και ο Vujić έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής του τέλους των επανεπενδύσεων του PEPP.

Αν και μια τέτοια συζήτηση θα ξεκινήσει λογικά από το φθινόπωρο και μετά, εντούτοις οι αναλυτές της Citi θεωρούν ότι ο αντίκτυπος στα ομόλογα της περιφέρειας θα είναι μεγάλος καθώς πρώτον, παροπλίζεται η πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι του κατακερματισμού και δεύτερον, το τέλος των επανεπενδύσεων του PEPP θα συμπίψουν με τα κρατικά προσχέδια προϋπολογισμών που πιθανώς θα επιβεβαιώσουν αυξημένα ελλείμματα για το 2024 και επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Διαφορετικό το κλίμα στη Wall

Τα συνολικά στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή δίχασαν την Wall, δεδομένου ότι βρέθηκαν «απέναντι» από τα στοιχεία της Πέμπτης όσον αφορά τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Έτσι η μητέρα των αγορών προτίμησε τον ερμαφρόδιτο δρόμο μεταξύ του αρνητικού και θετικού προσήμου, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες πέριξ του 1,10%.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδωσε την Πέμπτη μία εντυπωσιακή επίδοση, ήτοι εκτίναξη των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της χώρας -εκτός γεωργίας- κατά σχεδόν 497.000 τον Ιούνιο. Πρόκειται για έναν αριθμό υπερδιπλάσιο από εκείνον που περίμενε η αγορά -228.000 θέσεις- και νέο υψηλό των τελευταίων 13 μηνών.

Η ανακοίνωση αυτή στην ουσία επιβάρυνε την αγορά, καθώς η Fed έχει διευκρινίσει ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας θα την αναγκάσει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Την Παρασκευή όμως τα στοιχεία «μπέρδεψαν» την αγορά, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ των φόβων για ύφεση από τη μια και αύξηση επιτοκίων από την άλλη. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία από την έκθεση της ADP, οι εργοδότες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο προσέλαβαν λιγότερο προσωπικό από ό,τι τους προηγούμενους μήνες. 

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα μισθολόγια σε θέσεις εκτός γεωργικού τομέα υποχώρησαν τον Ιούνιο στα 209.000 από τα 306.000 του Μαΐου, την ώρα που η αγορά περίμενε μικρότερη πτώση στα 225.000.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς στο 3,6%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές, από το 3,7% του Μαΐου.

Αρχικά, το γεγονός ότι τα νούμερα της Παρασκευής έδειξαν μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο αγορά εργασίας ψηφίστηκε θετικά από την αγορά, δεδομένου ότι θεωρητικά η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας είναι και το ζητούμενο προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. 

Εν συνεχεία όμως υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις. Το επίπεδο των 209.000 νέων μισθολογίων, παρόλο που από ιστορική σκοπιά θεωρείται αρκετά ισχυρό, δεν παύει να υποδεικνύει μια σημαντική επιβράδυνση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μέτρηση ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2020. (268.000 νέα μισθολόγια).

Με λίγα λόγια, οι δεύτερες σκέψεις της αγοράς αφορούν το ενδεχόμενο μήπως τα στοιχεία της Παρασκευής είναι η απαρχή μια πολύ μεγαλύτερης επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας από εκείνη που επιδιώκει η Fed.

Επιβαρυντικά για την επενδυτική ψυχολογία ήταν και οι ανακοινώσεις όσον αφορά τα επίπεδα των μισθών, τα οποία ήταν ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές να παρουσιάζουν αύξηση κατά 0,4% στον μήνα και 4,4% ετησίως.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον από επενδυτικής πλευράς είχαν και οι λεπτομέρειες από την έκθεση της ADP, καθώς μας δίνουν το στίγμα της ευρωστίας σε κλαδικό επίπεδο.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στηρίχθηκε κυρίως από τον δημόσιο τομέα, καθώς η αύξηση ανήλθε στις 60.000 θέσεις σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Άλλοι τομείς που παρουσίασαν ισχυρή αύξηση θέσεων ήταν η υγειονομική περίθαλψη -41.000- η κοινωνική βοήθεια -24.000- και οι κατασκευές (23.000).

Ο κλάδος αναψυχής και φιλοξενίας πρόσθεσε μόλις 21.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι μας είχε συνηθίσει σε διαφορετικούς αριθμούς. Γενικότερα, ο κλάδος έχει επιβραδύνει σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου είδε να χάνονται 11.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, ενώ οι μεταφορές και η αποθήκευση σημείωσαν πτώση κατά 7.000.

Για να κλείσουμε πάντως με έναν πιο αισιόδοξο τόνο θα αναφέρουμε ότι τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ ήταν θετικά.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM ανέκαμψε σημαντικά τον Ιούνιο και ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ θετική εξέλιξη για την πορεία του πληθωρισμού ήταν η υποχώρηση των τιμών στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες από τις παραπάνω «αναγνώσεις» θα υιοθετήσει η Wall την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως και να έχει, μια πιθανή διάσπαση των 4260 μονάδων θα αλλάξει άρδην την τεχνική εικόνα του S&P500 και νομοτελειακά την επενδυτική ψυχολογία.

Από την επόμενη εβδομάδα τα σπουδαία λοιπόν....

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.