Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα των παγκόσμιων αγορών

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα των παγκόσμιων αγορών

Και ενώ τα θετικά νέα από τη προοπτική του εμβολίου της Pfizer δείχνουν να ενσωματώνονται μέσα τις τιμές των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, η ατζέντα των εξελίξεων επανέρχεται στην κανονικότητα της. Και ποια είναι αυτή η ατζέντα;

Είναι η ίδια που απασχολούσε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και προ εβδομάδων. Έχει να κάνει με τη πορεία του κορονοϊού στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες, με τις εξελίξεις στις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και με τις εξελίξεις στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Η πανδημία δεν δείχνει να αποκλιμακώνει τους ρυθμούς της διασποράς της. Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 62.000 ασθενείς, οι οποίοι σε αρκετές πολιτείες καταλαμβάνουν το 15% με 20% των διαθέσιμων κλινών νοσηλείας.

Στην ΕΕ, η Γαλλία ξεπερνάει καθημερινά τα προηγούμενα δεδομένα διασποράς, κρουσμάτων, νοσηλείας και θανάτων. Ενθαρρυντικό παραμένει το γεγονός ότι σε χώρες όπου υιοθετήθηκαν αυστηρά lockdowns, όπως είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Το συμπέρασμα είναι, ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, ότι το δεύτερο κύμα είναι πιο επιθετικό και ότι η εφαρμογή του lockdown εμφανίζεται ως η πλέον αποτελεσματική λύση.

Η επιβολή ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου από την Κινεζική κυβέρνηση, στον χώρο των ψηφιακών και τεχνολογικών εταιρειών, οδήγησε σε σημαντική πτώση των μετοχών τους. Η κινεζική κρατική αρχή «China?s State Administration for Market Regulation», προχώρησε σε ελέγχους απέναντι σε συντονισμένες πρακτικές πωλήσεων που εφαρμόζουν οι εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ως αποτέλεσμα η μετοχή της Tencent Holdings (HK:0700) υποχώρησαν κατά 11% και τα ADR της Alibaba (NYSE:BABA) υποχώρησαν κατά 8%. Μάλιστα η υποχώρηση της μετοχής της ΒΑΒΑ, συνέβη την ίδια στιγμή που κατά τη διάρκεια της ετήσια κινεζικής εορτής Singles Day, οι πωλήσεις της Alibaba, είχαν ξεπεράσει μέσα στις πρώτες δύο ώρες τα 56 δισ. δολάρια.

Οι τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση τους μετά από τη γνωστοποίηση των θετικών νέων για το εμβόλιο, λόγω της πιθανής συρρίκνωσης του «stay at home», έδειξαν να ισορροπούν. Όμως το ερώτημα για τον τρόπο που η νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου, θα χειριστεί τους ψηφιακούς κολοσσούς, ως προς το μέγεθος τους, την επιρροή τους και την εκτεταμένη φοροαποφυγή τους, θα προβληματίζει για καιρό της αγορές.

Oι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκουν απέναντι τους τις κρατικές οντότητες, που επιθυμούν να μεταβάλλουν άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού. Επομένως εδώ, η αβεβαιότητα δεν έχει να κάνει με την πορεία των εταιρειών, αλλά με τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων επάνω τους.

Τόσο η μηνιαία ανάλυση του OPEC, όσο και η μηνιαία ανάλυση του ΑΡΙ (American Petroleum Institute) δεν προβλέπουν σημαντικές μεταβολές στα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης. Θεωρούν ότι η άνοδος του +7% που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της αποσυμπίεσης, από τα θετικά νέα, παρά αποτέλεσμα κάποιας σημαντικής αλλαγής στα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ισορροπία στην προσφορά και στη ζήτηση για πετρέλαιο, αποδεικνύει ότι η εικόνα για την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2021 είναι ακόμα ασαφής.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.