Εβδομάδα διακυμάνσεων και «μηδενικού αθροίσματος» για το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα διακυμάνσεων και «μηδενικού αθροίσματος» για το Χρηματιστήριο

Με μια έντονα πτωτική συνεδρίαση που θύμισε «μαύρη Δευτέρα» (-3,88%) και άλλες τέσσερις ανοδικές εν σειρά, η αγορά της Αθήνας ολοκλήρωσε μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας με οριακές απώλειες 0,27% στις 864,44 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση απέφερε κέρδη 0,74% ενώ παρά τους χαμηλούς τζίρους, πολλές επιμέρους μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα από τον κλάδο της Πληροφορικής, υπεραπέδωσαν δίνοντας το στίγμα ότι οι δείκτες μπορεί να διορθώνουν αλλά αρκετές μετοχές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Και παρόλο που κατάφερε να προσπελάσει την πρώτη του σημαντική αντίσταση των 857 μονάδων, η εν γένει ωστόσο εικόνα του ΓΔ δεν πείθει.

Κάτι που επιβεβαιώνεται κυρίως από την πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, (31 εκατ. ευρώ) τόσο της σημερινής ημέρας, που παρεμπιπτόντως ήταν και η χαμηλότερη της εβδομάδας, όσο και των 3 προηγούμενων (48, 42 και 32 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Έτσι, η προβληματική του κατά πόσο η βραχυπρόθεσμη ανοδικότητα συνιστά τη συνηθισμένη «παγίδα αγορών» σε πτωτικά κομμάτια, συνεχίζει και υφίσταται ξεκάθαρα. Διότι όπως υποδεικνύει και το όνομά της, αφορά σε μια περίοδο όπου η κίνηση είναι πλασματική, ή έστω δευτερεύουσας σημασίας, και κάθε τοποθέτηση αντιβαίνει στον κανόνα της τάσης, που το τελευταίο διάστημα είναι πτωτική.

Το τελευταίο εδράζει σε δύο πυλώνες: πρώτον το sell off της Δευτέρας, που προκάλεσε και την καθολική διάσπαση των τελευταίων στηρίξεων και μαζί την είσοδο του Δείκτη σε αρνητικό έδαφος, ήρθε με το 50% του συνολικού των 4 τελευταίων ανοδικών, ή αλλιώς το 35% του τζίρου όλης της εβδομάδας. Και μάλιστα, αυτό έχει περισσότερη αξία συνυπολογίζοντας ότι αυτή η συνεδρίαση ήταν σύμφωνη με την ισχύουσα πτωτική τάση, ενώ οι 4 αντίθετη.

Δεύτερον, όπως θα αναλυθεί και παρακάτω, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 0,27% και ο FTSE 25 με 0,59%. Προσπερνώντας το γεγονός ότι ήταν η 4η συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, θα σταθούμε στο ότι οι 4 θετικές συνεδριάσεις δεν ήταν αρκετές ποσοτικά.

Επομένως, και με δεδομένο ότι οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές συνεχίζουν αδύναμα χωρίς σαφή κατεύθυνση, θα πρέπει να περιμένουμε νέα δεδομένα ώστε να μπορούμε να ζυγίσουμε τις πιθανότητες υπέρ ενός ανοδικού σεναρίου, ή ενός καθοδικού. Διότι ως γνωστόν, καλύτερα να τοποθετούμαστε με μεγαλύτερη σιγουριά ακόμα και «καθυστερημένα», βλέποντας πιο καθαρά το επερχόμενο σενάριο, παρά να αφήσουμε την τύχη να αποφασίσει.

Στον αντίποδα, κάποιες μικρότερες εταιρείες, που είτε συντήρησαν επαφή είτε και κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά. Φυσικά, κύριος εκφραστής αυτών ήταν ο κλάδος της τεχνολογίας με τις μετοχές του να υπεραποδίδουν του Δείκτη. Ενδεικτικά, 8 μετοχές (Epsilon, BYTE, Space, Ideal, Entersoft, Profile, Performance, Ίλυδα) βρέθηκαν με θετική εβδομάδα, ενώ η πρώτη απεδείχθη και πρωταθλήτρια στο ταμπλό με +26,44%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27%. Η συνολική συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια προς χαμηλή, με 238 εκατ. ευρώ, και μοναδική παρηγοριά είναι ότι τελικά η εβδομάδα έκλεισε στα υψηλά της. Από τις μετοχές του Γενικού, 25 έκλεισαν ανοδικές έναντι 33 πτωτικών (2 αμετάβλητες).

Μεγάλος χαμένος της εβδομάδας ήταν ο τραπεζικός δείκτης που σε αντίθεση με τον Γ.Δ. ανέκτησε μικρότερο μέρος των απωλειών του, κλείνοντας με εβδομαδιαία πτώση 2,99% παρά τη σημερινή αξιόλογη προσπάθεια αντίδρασης των μετοχών του κλάδου (+1,73% στις 522,21 μονάδες).

Τέλος, ειδική μνεία για την πολύ ενδιαφέρουσα μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ, που ολοκληρώνοντας την ΑΜΚ φαίνεται να έχει ορέξεις, ενώ βεβαίως υπενθυμίζουμε ότι διανύουμε την περίοδο διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης στην ενδιαφέρουσα ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Σημειώνεται δε ότι η επόμενη εβδομάδα θα βαφτεί από τις ανακοινώσεις της Fed (βράδυ Τετάρτης 28 Ιουλίου).

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.