ΕΚΤ: Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος ανόδου των επιτοκίων

ΕΚΤ: Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος ανόδου των επιτοκίων

Άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη θεωρείται βέβαιη. Για τις αγορές το κύριο ερώτημα είναι πόσες θα ακολουθήσουν μετά.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν τον Μάιο με την οικονομία των 20 χωρών-μελών να έχει εισέλθει σε ύφεση, κάτι που ενισχύει το σενάριο ότι πλησιάζει το τέλος του ταχύτερου κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα προτιμήσει μια μικρή αύξηση, καθώς από τον Μάιο άρχισε να αποφεύγει τις επιθετικές κινήσεις. Οι αγορές θα εστιάσουν στα σήματα που θα δώσει η πρόεδρος Christine Lagarde για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού. 

Είναι η ΕΚΤ ικανοποιημένη με την επιβράδυνση του πληθωρισμού; Οι αγορές καλωσόρισαν την υποχώρησή του αλλά η ΕΚΤ εστιάζει στον δομικό πληθωρισμό που στο 5,3% βρίσκεται ελαφρώς κάτω από υψηλό-ρεκόρ. Ο ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων είναι διπλάσιος του ρυθμού που συνάδει με τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά και μένει να δούμε αν ήταν η αρχή μιας πτωτικής τάσης στον δομικό πληθωρισμό.

Το πιθανότερο είναι να σχολιάσει η ΕΚΤ ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική φέρνει αποτελέσματα και ότι πρέπει να επιμείνει στον δρόμο αυτόν.

Οι αγορές ελπίζουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις σύντομα. Συγκεκριμένα, ότι ο ανοδικός κύκλος θα έχει ολοκληρωθεί μετά από άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το πιθανότερο είναι ότι η αύξηση αυτή θα έρθει τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές του Capital Group, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη στενεύει τα περιθώρια για σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια. Όμως, τα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως ο Joachim Nagel της Bundesbank, διατηρούν την προοπτική αυξήσεων και μετά το καλοκαίρι στο τραπέζι.

Το ενδιαφέρον των αγορών θα είναι στραμμένο και στο τι θα δείξουν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ. Η Γερμανία παρέσυρε την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, κάτι που πολλοί πίστευαν ότι θα είχε αποφευχθεί, και οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ μπορεί να αναθεωρηθούν χαμηλότερα.

Θα χαμηλώσει η ΕΚΤ την πρόβλεψη του 2,1% για τον πληθωρισμό το 2025 πιο κοντά στον στόχο του 2,0%; Υπό κανονικές συνθήκες μια αναθεώρηση χαμηλότερα θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να κάνει μια παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις.

Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Ιούνιο πριν από την τελευταία της αύξηση τον Ιούλιο. Μια παύση από τη Fed θα ήταν πονοκέφαλος για την ΕΚΤ υπό κανονικές συνθήκες, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς η ΕΚΤ άρχισε τις αυξήσεις αργότερα από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. 

Εξάλλου, ένα ράλι στο ευρώ που θα επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα θα ήταν καλοδεχούμενο από την ΕΚΤ δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού. Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τις μειώσεις επιτοκίων που οι αγορές τιμολογούν για την επόμενη χρονιά, σενάριο που απωθούν οι κεντρικές τράπεζες. Αν μια ύφεση στις ΗΠΑ αναγκάσει τη Fed να μειώσει το κόστος χρήματος, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσει το πότε θα αρχίσει να «πονά» η οικονομία της ευρωζώνης.