Ελβετία vs Αγγλία: Η διαφορετική προσέγγιση για τα επιτόκια
shutterstock
shutterstock

Ελβετία vs Αγγλία: Η διαφορετική προσέγγιση για τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το κόστος χρήματος για δεύτερη συνεχή φορά στην προσπάθεια της να συγκρατήσει την ισχύ του φράγκου, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το παρεμβατικό της επιτόκιο σε υψηλό 16ετίας ενόψει βουλευτικών εκλογών στις 4 Ιουλίου.  

Η ελβετική κεντρική τράπεζα μείωσε το παρεμβατικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% και παράλληλα το επιτελείο της στη Ζυρίχη χαμήλωσε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 1% το 2026.

Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου κινήθηκε πτωτικά μετά την απόφαση, χάνοντας 0,5% έναντι του ευρώ και 0,6% έναντι του δολαρίου. Το φράγκο είχε αναρριχηθεί σε υψηλό τετραμήνου έναντι του ευρώ νωρίτερα στην εβδομάδα, επηρεασμένο από την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία που ώθησε κεφάλαια σε ασφαλείς λιμένες.

Η νομισματική αρχή της Ελβετίας, που βγήκε μπροστά με την πρώτη μείωση επιτοκίων ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες τον Μάρτιο, ανεβάζει ρυθμούς σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Στις ΗΠΑ η Fed έχει μεταθέσει τις μειώσεις επιτοκίων για αργότερα φέτος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει διστακτική στο να μειώσει το κόστος δανεισμού και πάλι σύντομα.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα μειώνει τα επιτόκια ταχύτερα από τις άλλες για δύο λόγους σύμφωνα με τους αναλυτές: λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού και του δυνατού φράγκου. Είναι τολμηρή και γενναία, αλλά παράλληλα παίζει με τη φωτιά, ρισκάροντας αναζωπύρωση του πληθωρισμού το 2025, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Liberum Capital.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος της Swiss National Bank, Thomas Jordan απέρριψε την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα τονώνει πλέον την ελβετική οικονομία, εκτιμώντας ότι η νομισματική της πολιτική είναι ισορροπημένη.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελβετία έχουν εξασθενήσει και η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί εντός του εύρους 0%-2% που είναι ο στόχος της μέχρι το 2026.

Προβλέπει πληθωρισμό στο 1,3% φέτος, στο 1,1% το 2025 και στο 1% το 2026.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας ψήφισε 7-2 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα του 5,25% στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, όπως αναμενόταν στην αγορά.

Το ανακοινωθέν της ανέφερε ότι είναι καλή είδηση ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν τον πληθωρισμό να έχει επιστρέψει στον στόχο του 2%, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μειώσει το κόστος χρήματος.

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός και αυτός είναι ο λόγος που διατηρήσαμε τα επιτόκια στο 5,25% για τώρα» σχολίασε η κεντρική τράπεζα.

Οι αγορές θεωρούσαν απίθανη μία μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας πριν από τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο. Όμως, σφυγμομέτρηση του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες περιμένουν μείωση την 1η Αυγούστου.

Η όποια μείωση πιθανότατα θα έρθει πολύ αργά για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Rishi Sunak, το συντηρητικό κόμμα του οποίου είναι γύρω στις 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

Όσο και αν ο Sunak θέλει να πιστωθεί την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το 11,1% τον Οκτώβριο του 2022, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, η αντιπολίτευση χρεώνει τα υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια στην παράταξη των Συντηρητικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2021, νωρίτερα από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Τα παρεμβατικά της επιτόκια έφτασαν στην τωρινή κορυφή τους τον Αύγουστο του 2023.