Γιατί «χωλαίνει» το ελληνικό χρηματιστήριο

Γιατί «χωλαίνει» το ελληνικό χρηματιστήριο

Το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί μια αδυναμία της αγοράς να επανακτήσει την πολύμηνη ανοδικότητα που μας είχε συνηθίσει. Και παρόλο που οι μεγάλοι Χρηματιστηριακοί Δείκτες διεθνώς διατηρούν την επαφή τους με τα ιστορικά τους υψηλά, ή ακόμα και τα προσπερνούν, ο Γενικός μας χωλαίνει. Το καλύτερο είναι να επιλέξουμε τον χρόνο διακράτησης ή/ και την ανοχή σε ενδεχόμενη ζημία (εκ των προτέρων, πάντα) και να τοποθετηθούμε μόλις αυξηθούν οι πιθανότητες ανάρρωσης, ίσως με την προσθήκη κάποιου καταλύτη υπέρ μας. Κι ας τοποθετηθούμε σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ο Δείκτης έχει εισέλθει σε αρνητική περιοχή, μετά την προ ημερών διάσπαση και ύστερη επιβεβαίωση των 885 μονάδων, έχοντας μάλιστα καταγράψει 15 πτωτικές στις 22 τελευταίες συνεδριάσεις.

Η προβληματική προκύπτει από την έλλειψη κάποιου σοβαρού παράγοντα που θα προσδιόριζε επακριβώς τον λόγο μιας τέτοιας πτωτικής συμπεριφοράς, και τη συν αυτώ προαναφερθείσα - εις βάρος μας - απόκλιση.

Και μάλιστα, συνυπολογίζοντας το πολύ καλό μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο μόνο σε μεγέθυνση μπορεί να οδηγήσει υπό τις παρούσες συνθήκες, καταντά ανησυχητική η επιμονή να πλαγιολισθαίνουμε. Και αυτό, διότι τίθεται επί τάπητος ο προεξοφλητικός μηχανισμός, ήτοι κάτι που δε φαίνεται, απλά προεξοφλείται.

Η κρισιμότητα μπορεί εξάλλου να μεταφρασθεί και στην αμφιβολία του κατά πόσο οι διεθνείς αγορές θα συντηρούν το θετικό τους κλίμα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται στο κατώφλι μιας διορθωτικής παρέμβασης από πλευράς Fed, πράγμα που θα επιβάρυνε επιπλέον την ήδη αρνητική μηνιαία απόδοση του Γενικού Δείκτη.

Και παραδοσιακά, σε τέτοιου είδους συγκυρίες διστακτικότητας  και ανασφάλειας, εντείνονται οι - δίχως αιτία - ρευστοποιήσεις, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε επανατροφοδότηση του πτωτικού ρυθμού.

Εστιάζοντας στην εικόνα των εισηγμένων, ειδικά των δεικτοβαρών, αυτές έχουν ενστερνιστεί την αδυναμία στο ταμπλό, και η πλειοψηφία κινείται ομοίως σε αρνητικό έδαφος, έχοντας χάσει βασικές στηρίξεις που θα δικαιολογούσαν κάποια ανοδικότητα. Με εξαίρεση τον τραπεζικό και ελάχιστες ακόμα, οι λοιπές (με κυριότερες εξ αυτών αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και  Mytilineos) έχουν μέτρια πτωτικό μοτίβο.

Επομένως, η αγορά χρειάζεται υπομονή. Έχουμε στα χέρια μας μετά από μια πορεία 14 μηνών ως δεδομένο τις καλύτερες επιλογές στο ταμπλό, που έχουν αποδείξει την αξία τους. Με τα ισχύοντα δεδομένα αυτές μπορούν να συνεχίσουν να αποδίδουν, εφόσον επανέλθει η αισιοδοξία, ή έστω να πιεστούν το λιγότερο, εν τη περιπτώσει συνέχισης της καθόδου.

Το καλύτερο είναι να επιλέξουμε τον χρόνο διακράτησης ή/ και την ανοχή σε ενδεχόμενη ζημία (εκ των προτέρων, πάντα) και να τοποθετηθούμε μόλις αυξηθούν οι πιθανότητες ανάρρωσης, ίσως με την προσθήκη κάποιου καταλύτη υπέρ μας. Κι ας τοποθετηθούμε σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.