Γιατί η αγορά ομολόγων φοβάται τις εκλογές στη Γαλλία
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η αγορά ομολόγων φοβάται τις εκλογές στη Γαλλία

Εντείνεται η αναταραχή στα γαλλικά ομόλογα με το spread, τη διαφορά απόδοσης, έναντι των γερμανικών να διευρύνεται σε υψηλό επταετίας, καθώς η αγορά ανησυχεί ότι το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Ρen μπορεί να φέρει χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική αν νικήσει στις βουλευτικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα το spread ανάμεσα στα 10ετή γαλλικά ΟΑΤ και τα αντίστοιχα γερμανικά bunds άνοιξε στις 70 μονάδες βάσης με δημοσκόπηση της εφημερίδας Les Εchos να δείχνει ότι η δημοτικότητα του προέδρου Εmmanuel Macron έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από το 2018.

Το πριμ που πληρώνει η Γαλλία στο χρέος της σε σύγκριση με τη Γερμανία έχει αυξηθεί πάνω από 20 μονάδες και οδεύει προς τη μεγαλύτερη διεύρυνση από την κρίση χρέους του 2011. Και αν κρίνει κανείς από την αγορά παραγώγων, τα futures βλέπουν την αναταραχή να συνεχίζεται.

Ο Macron «σόκαρε» την αγορά με την απόφασή του να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Rassemblement National της Marine Le Ρen που υποστηρίζει πολιτικές μείωσης του ΦΠΑ και του ορίου συνταξιοδότησης έχει σημαντικό προβάδισμα ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Μία νίκη του ακροδεξιού κόμματος θα οδηγήσει σε ανησυχίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία που είναι αναγκαία και σε πιθανή διαμάχη με την Κομισιόν, σχολίαζαν oι strategists στην HSBC.

«H Γαλλία δεν είναι Ελλάδα και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Αντίθετα με την Ελλάδα, η Γαλλία είχε πολύ μικρή έως καθόλου πίεση να θέσει τα δημοσιονομικά της υπό έλεγχο και βρίσκεται αντιμέτωπη με γιγαντιαία ελλείμματα καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το φορτίο χρέους της», έγραφε η Wall Street Journal.

Η γαλλική αγορά ομολόγων είδε αναταράξεις την περασμένη εβδομάδα που υπενθύμισαν την κρίση χρέους του 2010-2012. Το ευρώ διολίσθησε 1,3% μέσα σε δύο μέρες, οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν και οι τραπεζικές μετοχές έκαναν βουτιά. 

Η εικόνα δεν ήταν τόσο άσχημη όπως στην κρίση χρέους, σίγουρα όμως η έκπληξη του προέδρου Macron τρόμαξε την αγορά. 

Τα καλά νέα είναι ότι η Γαλλία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που βρέθηκαν οι χώρες της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα το 2010. Τα προβλήματα τότε ήταν πολύ μεγαλύτερα και οδήγησαν τις ομολογιακές αποδόσεις τόσο υψηλά που προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στις τράπεζες, σε bailouts και default στην περίπτωση της Ελλάδας.

Τα άσχημα νέα είναι ότι η κατάσταση της Γαλλίας επιδεινώνεται. Το αξιόχρεο της υποβαθμίστηκε από τον οίκο S&P Global τον προηγούμενο μήνα λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 

Αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι επιλέξουν τους λαϊκιστές και ακόμη περισσότερο δανεισμό, οι αγορές μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους.

Το κόμμα Rassemblement National της Le Pen δεν έχει ακόμη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά τα σχέδιά του στην προεκλογική καμπάνια του 2022 για την προεδρία θα είχαν δημοσιονομικό κόστος 120 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Montaigne, μιας ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης.

Ο οίκος S&P Global επεσήμανε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει πάνω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Αυτήν την εβδομάδα ο οίκος Moody's προειδοποίησε ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν το ρίσκο όσον αφορά στα σχέδια να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.

Η αναταραχή δεν άφησε τη χρηματιστηριακή αγορά αδιάφορη με τον δείκτη CAC 40 των γαλλικών blue chip μετοχών να χάνει 2% με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η Société Générale είχε απώλειες 12% και η BNP Paribas 10%.

O νυν υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε κρίση παρόμοια με αυτήν που προκάλεσε στη Βρετανία η πρωθυπουργός Liz Truss πριν δύο χρόνια αν νικήσει το κόμμα της Le Pen και υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

«Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν αναγνωρίζουν ότι η χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Έχουν την ίδια ανεμελιά με τους Αμερικανούς όπου κανένας από τους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο δεν ενδιαφέρεται για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα», σημειώνει η Wall Street Journal.

«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όμως, η Γαλλία δεν έχει την ασφάλεια της βαθύτερης αγοράς ομολόγων του κόσμου και τη στήριξη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος» προσθέτει η εφημερίδα.