Θα σπάσουν τα κοντέρ τα ελληνικά ομόλογα;
Shutterstock
Shutterstock

Θα σπάσουν τα κοντέρ τα ελληνικά ομόλογα;

Η Κριστίν Λαγκάρντ άνοιξε χθες τον… ασκό του Αιόλου για τα επιτόκια και μοίρασε υποσχέσεις για πολύ πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, με φόντο την απειλή της ύφεσης, η οποία έχει ήδη χτυπήσει τη Γερμανία. Μπορεί η ίδια να μην το παραδέχτηκε αλλά πλέον είναι προφανές ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανησυχούν περισσότερο για την ανάπτυξη και λιγότερο για τον πληθωρισμό. Επικράτησε, με άλλα λόγια, η θέση των «περιστεριών», τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο το τοπίο γύρω από την ανάπτυξη και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι χώρες του Νότου κατάφεραν να πείσουν ότι η ανάπτυξη πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα έναντι του πληθωρισμού και πλέον οι αγορές ονειρεύονται ότι το κόστος του χρήματος θα υποχωρήσει αισθητά - αν και όχι σε αρνητικό έδαφος όπως είχαμε συνηθίσει την περασμένη δεκαετία.

Οι επενδυτές έλαβαν τα μηνύματα της Λαγκάρντ και οδήγησαν τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε πτώση. Η τρίτη κατά σειρά μείωση του Οκτωβρίου και κυρίως η προοπτική ενός μπαράζ μειώσεων από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, διαμορφώνουν, σύμφωνα με αναλυτές, τις κατάλληλες συνθήκες για να δούμε ακόμα και ιστορικά χαμηλά στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ προχώρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% και οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ένα σερί μειώσεων που θα στείλει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 2,25% μέσα στο 2025. Μάλιστα, το σκηνικό δείχνει να αλλάζει και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, θυμίζοντας λίγο από την εποχή της κρίσης χρέους. Σημειώνεται ότι, η ΕΚΤ έχει να μειώσει τα επιτόκια τόσο δραστικά και συνεχόμενα από το 2011.

Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς κοντά στο 2,5%, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη τριετία, όταν η οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 0,3%-0,4% έως και το 2026. Παράλληλα, την ώρα που χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, αδυνατούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες για το έλλειμμα, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα δημοσιονομικής διαχείρισης και αναμένεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος αλλά και στα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πολύ ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα περιβάλλον. Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού υποχώρησε χθες έως τις 80 μονάδες βάσης, που αν εξαιρέσουμε το χαμηλό του περασμένου Μαρτίου, είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι το spread με τα γαλλικά και τα ισπανικά ομόλογα διαμορφώνεται πλέον στις 11 και 14 μονάδες, αντίστοιχα, ενώ δεν αποκλείεται πολύ σύντομα η ψαλίδα θα κλείσει εντελώς.

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια, η Ελλάδα όχι μόνο δεν αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή αλλά εμφανίζει ένα πολύ καλύτερο οικονομικό προφίλ σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιταλία (τουλάχιστον 35 μ.β. χαμηλότερη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς από του ιταλικού) και η Γαλλία. Καθώς θα εξελίσσεται ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, η δίψα των επενδυτών για αποδόσεις θα τονώσει το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα, ενώ ρόλο στην περαιτέρω πτώση των spreads θα παίξουν και οι αναβαθμίσεις που αναμένεται να δούμε μέσα στο 2025.

Η σημερινή «ετυμηγορία» της S&P θα αποτελέσει έναν πρώτο οιωνό. Όπως έχει αναφέρει το Liberal, ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τόσο την πιστοληπτική ικανότητα, όσο και τις προοπτικές της Ελλάδας, αναθεωρώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για μία ακόμη αναβάθμιση στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Το γεγονός, βέβαια, ότι η S&P δίνει ήδη θετικό outlook, αφήνει ορισμένα περιθώρια για μία ευχάριστη έκπληξη το βράδυ της Παρασκευής 18/10.