Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση, δεν φαίνεται ανάσχεση

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση, δεν φαίνεται ανάσχεση

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στην χώρα όσον αφορά την πανδημία. Από την εμφάνισή της μέχρι σήμερα, μπορεί να έχει μολύνει ακόμη και 100.000 ανθρώπους. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 300 καθημερινά. Η θερμοκρασία πέφτει και ο ιός εξαπλώνεται ευκολότερα. Ασυμπτωματικοί, είναι τουλάχιστον οι μισοί, ενώ στις εστίες υπερμετάδοσης μπορεί να φτάνουν και το 100%. Και καθημερινά εμφανίζονται όλο και περισσότερες.

Όλα αυτά μαζί, δείχνουν την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία μπορεί να ξεφύγει από τη μια στιγμή στην άλλη, παρά τα καθυσηχαστικά λόγια των ειδικών.

Πολύ περισσότερο, όταν παρά τα συνεχή πακέτα μέτρων, δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση των κρουσμάτων. Και την ίδια στιγμή, τα μέτρα είναι συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν άλλα, και οι επιλογές στερεύουν.

Στην έκδηλη αγωνία έρχονται να προστεθούν καθημερινά νέοι νεκροί και διασωληνωμένοι, δείχνοντας τη δυναμική της πανδημίας που προχωρεί με αυξητικές τάσεις. Και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απέχουμε πολύ μέχρι να σταματήσουμε την πορεία αυτή, πολύ περισσότερο να φτάσουμε σε ύφεση.

Καθώς πλησιάζει η χειμερινής περίοδος, οδηγούμαστε σε αυτην με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενόσω παραμένουν τα ερωτήματα αν τα διαθέσιμα μέτρα είναι αρκετά για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, χωρίς να χρειαστεί κάποιας μορφής lockdown. Σενάριο που θα φέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα – στο 10ήμερο της εφαρμογής τους – πέτυχαν μόλις μια μείωση στο μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων από τα 324 στα 314 την τελευταία εβδομάδα. Όμως την ίδια στιγμή αυξάνονται οι θάνατοι, όπως και οι διασωληνώσεις που έφτασαν τις 85, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν αρκετές εστίες μαζικών κρουσμάτων, όπως στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα, στην κονσερβοποιία στην Πέλλα και στην Κύθνο.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, διαπιστώνεται ότι ολοένα και αυξάνονται τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Μάλιστα σε συγκεκριμένες δομές, οι ασυμπτωματικοί φορείς έχουν φτάσει ακόμη και το 100% των κρουσμάτων, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ του 50-80% των νέων περιστατικών.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς σε συνδυασμό με τις εστίες υπερμετάδοσης αποτελούν εκρηκτικό συνδυασμό για την πορεία της πανδημίας, και για το λόγο αυτό το επιτελείο που ασχολείται με την διαχείριση της νόσου έδωσε χθες σήμα κινδύνου στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη ότι το σενάριο της εκθετικής αύξησης έχει ανασταλεί, όμως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να ανασταλεί η πορεία ή να πετύχουμε μείωση. Σημείωσε μάλιστα πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά έχουν προσβληθεί πάνω από 100.000 πληθυσμού με αποτέλεσμα να απέχουμε πολύ από την ανοσία αγέλης, για την οποία χρειάζεται να έχει προσβληθεί το 50% του πληθυσμού.

Τα δεδομένα είναι αυτά. Την ίδια στιγμή κάθε προσπάθεια εστιάζεται στην αποφυγή ενός lockdown. Το επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας ότι είμαστε μακριά από ένα lockdown. Στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να «κερδίσουν κάποιοι που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των μέτρων και του ιού» και οι οποίοι «υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια», ανέφερε πως το lockdown παραμένει μεν ως μέτρο, όμως θα είναι το τελευταίο που θα εφαρμοστεί. Πίσω από ένα lockdown, υπάρχουν, όπως είπε, οικογένειες, άνθρωποι, οικογενειακοί προγραμματισμοί, υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης.

Το μήνυμα ήταν και παραμένει ένα. Αν συμφωνήσουμε ότι θα τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και ατομική υγιεινή, ο ιός θα νικηθεί.