Το μεταναστευτικό θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο;

Είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες πως οι αντιεμβολιαστές δεν μπορούν να συγκροτήσουν ένα κίνημα με πολιτικά χαρακτηριστικά γιατί, ευθύς ως εκλείψει η πανδημία, ο λόγος τους θα έχει ακυρωθεί. Δεν θα έχουν ακροατήριο. Συνεπώς οι διαμαρτυρίες τους έχουν ημερομηνία λήξεως, χωρίς περαιτέρω προεκτάσεις.

Απεναντίας, ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να αποτελέσει την πλατφόρμα για την δημιουργία ενός νέου σχηματισμού ή την ενίσχυση ήδη υπαρχόντων, είναι το μεταναστευτικό.

Η εποχή της κυρίας Τασίας πέθανε, αλλά μας έμειναν χιλιάδες από τους προσκεκλημένους της. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο χρόνο οι ροές των μεταναστών έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω των ισχυρών μέτρων φύλαξης των συνόρων, όμως το πρόβλημα υπάρχει, σε οξεία μορφή, σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές της Αθήνας. Το ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα είναι τι θα γίνει με τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Βέβαια, ας δούμε τι πολιτική θα ακολουθήσουν οι Ταλιμπάν. Θα τους επιτρέψουν να μεταναστεύσουν μαζικά; Ή θα κλείσουν τα σύνορά τους;

Θα μου πείτε και τι μας ενδιαφέρει; Παρεμβάλλονται άλλες χώρες, όπως φαίνεται στον χάρτη. Επίσης υπάρχουν τα ομόθρησκα κράτη που είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι η πατρίδα μας.

Αυτά τα έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν. Με την ίδια ευκολία που ήρθαν στην Ελλάδα Νιγηριανοί, Σομαλοί, Μπαγκλαντεσιανοί και άλλοι, θα έρθουν και οι Αφγανοί. Άλλωστε, ήδη φιλοξενούμε μερικές χιλιάδες από αυτούς. Το ζητούμενο είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος από την ΕΕ ή αν θα κινηθεί αυτόνομα.

Στην πρώτη περίπτωση πολύ φοβούμαι πως θα περιμένει πολύ. Οι εκλογές στην Γερμανία και οι εκεί μετεκλογικές εξελίξεις θα δυσκολέψουν την λήψη αποφάσεων σε μια ΕΕ που είναι ήδη πολύ δυσκοίλια στην αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων.

Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση ας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μόνη της τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, στις οποίες βέβαια θα εισχωρήσουν εξαθλιωμένοι άνθρωποι και από άλλες χώρες.

Δηλαδή μπορούμε να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές του Έβρου; Αυτό ουδείς το γνωρίζει, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της. Τα γεγονότα τρέχουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και δεν νοείται ούτε συγχωρείται ο αιφνιδιασμός.

Πέραν όλων των άλλων, η κυβέρνηση αν δεν διαχειριστεί με αποφασιστικότητα το νέο προσφυγικό κύμα θα βρεθεί ευάλωτη στην αντιμεταναστευτική ρητορεία κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της, ενώ θα αυξηθούν οι πιθανότητες να εμφανισθεί ένα κόμμα αντισυστημικό το οποίο, πέραν όλων των άλλων, θα προβάλλει και μια αντιμεταναστευτική ατζέντα. Κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναδιάταξη το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας.

Την άνοιξη του 2020, πίσω από την κυβέρνηση στον Έβρο, στοιχήθηκε όλη η Ελλάδα, πλην των γνωστών και μη εξαιρετέων.

Τα μηνύματα γι΄αυτό που έρχεται είναι σαφή. Ας προετοιμαστεί η κυβέρνηση καταλλήλως για να το αντιμετωπίσει, αν δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων όχι ευχάριστων.