Ο βασιλιάς της σκόνης
Οι ΗΠΑ ανοίγουν τον φάκελο Μαδούρο

Ο βασιλιάς της σκόνης

Γιορτάζοντας φέτος τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι την υπόθεση Νικολάς Μαδούρο και τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξεπλένονται μέσα από τον χρυσό και τα ναρκωτικά που παράγονται στην Κολομβία και διακινούνται σε όλο τον κόσμο.

Η επικήρυξη του Νικολάς Μαδούρο και 14 στενών συνεργατών του με 15 εκατομμύρια ευρώ ήταν το μήνυμα που εστάλη και το οποίο μπορεί να αποδίδεται στην προεκλογική ατζέντα που έστηνε πριν από το χτύπημα του κορονοϊού ο Ντόναλντ Τραμπ, εν τούτοις οι υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν πλέον πίσω.

Περίπου πέντε χρόνια ενδελεχών ερευνών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στον Λίβανο αλλά και χώρες της Αραβικής χερσονήσου έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων φακέλων για αρχηγό κράτους και εμπόριο ναρκωτικών. Και μπορεί οι κατηγορίες των δύο γενικών εισαγγελέων που αποτυπώθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να αφορούν τη ναρκοτρομοκρατία, τη διακίνηση ναρκωτικών στο εσωτερικό της χώρας και το ξέπλυμα χρήματος, εν τούτοις τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες προέρχονται και από το εξωτερικό, ειδικά από την Ευρώπη, όπου μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από την Κολομβία φτάνουν σε ετήσια βάση χρησιμοποιώντας ως πύλες εισόδου χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Στο παιχνίδι όμως βρίσκεται και η Τουρκία.

Οι πολιτικές σχέσεις, άλλωστε, που διατηρούσε στο παρελθόν το καθεστώς Τσάβες και οι οποίες συνεχίστηκαν και από τον Μαδούρο με ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία, είναι γνωστές, ενώ κατά διαστήματα έχει αναφερθεί και η χρηματοδότηση κομμάτων στην Ευρώπη που ασπάζονται τον σοσιαλισμό και τα ιδεώδη του τσαβισμού και της μπολιβαριανής επανάστασης.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από πρόσωπα που έχουν γνώση των στοιχείων που συλλέγονται για τον Νικολάς Μαδούρο, τον στενό του κύκλο και τις σχέσεις με τους Κολομβιανούς και Μεξικανούς ναρκέμπορους, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο



Αεροπλάνα και βαπόρια

Τόνοι κοκαΐνης κατευθύνονται με κάθε μέσο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα δρομολόγια αλλάζουν, όπως και τα πλοία. Τα φορτία όμως είναι μεγάλα. Οι αμερικανικές αρχές υπολογίζουν πως η κολομβιανή κοκαΐνη που φτάνει στη χώρα σε ετήσια βάση υπερβαίνει τους 250 τόνους.

Πρόκειται όμως για το ένα τέταρτο της παραγόμενης ποσότητας. Τα στοιχεία της όχι και τόσο γνωστής στο ευρύ εκτός ΗΠΑ κοινό OCDETF (The Organized Crime Drug Enforcement Task Forces) του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και της πιο γνωστής δίωξης με την επωνυμία DEA, κάνουν λόγο για την ύπαρξη περίπου 2 με 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην Κολομβία που παράγουν περίπου 1.000 τόνους κοκαΐνης σε ετήσια βάση.

Με λίγα λόγια, 750 τόνοι κοκαΐνης προωθούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Δηλαδή, προς χώρες της Ευρώπης και της Ανατολής γενικότερα μέσα από συγκεκριμένα δρομολόγια και χρήση λιμανιών που επιτρέπουν ακόμη και μεταφορτώσεις του εμπορεύματος όχι μόνο εν πλω.

Στα χέρια των αμερικανικών αρχών βρίσκονται συγκεκριμένα δρομολόγια πλοίων, τα οποία ναι μεν ξεφεύγουν από τους δορυφόρους, εν τούτοις τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένας ιστός συνδεδεμένων υπηρεσιών και πρακτόρων όλων των υπηρεσιών που είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασιν ακόμη και τις εκτός συνόρων της Βενεζουέλας συναντήσεις των προσώπων που εμπλέκονται στις συμφωνίες για τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Πρόσωπα, επιχειρηματίες ή ακόμη και πολιτικοί που είχαν επαφές με τους ανθρώπους του Νικολάς Μαδούρο βρέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν το 2010, αν και η Βενεζουέλα του Τσάβες και του Μαδούρο στη συνέχεια βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών της Αμερικής από το 1999. Οι σχέσεις του Τσάβες με πολιτικούς στην Ευρώπη κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών των ΗΠΑ που είδαν τον αρχηγό των Βενεζουελάνων να επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της συμμάχου Ευρώπης, αλλά και αλλού. Η πλουσιότερη σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα, άλλωστε, δεν μπορούσε να μη βρίσκεται στο ραντάρ των ΗΠΑ.

Αυτό όμως που οδήγησε τις υπηρεσίες των ΗΠΑ να αρχίσουν τον έλεγχο ήταν η πληροφορία πως από το 2010 τόνοι κοκαΐνης προερχόμενης από τα κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών διοχετεύονταν είτε με πτήσεις είτε με πλοία η ιδιοκτησία των οποίων χανόταν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των offshore εταιρειών, κυρίως του Παναμά, στην ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη από το 2009 πράκτορες της DEA και της ΗSI είχαν διεισδύσει με δυσκολία στα καρτέλ και το 2013 κατέστη δυνατό ένα πρώτο ισχυρό χτύπημα.

Ένα φορτίο στο Παρίσι

Αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκολ», ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου. Μια ποσότητα 1,3 τόνων κοκαΐνης, κρυμμένη σε βαλίτσες, έφτανε την ημέρα της θλιβερής επετείου για τις ΗΠΑ στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού. Οι άνδρες της δίωξης ναρκωτικών της πρωτεύουσας της Γαλλίας ενήμεροι περίμεναν το εμπόρευμα, που προοριζόταν να πνίξει την αγορά στην κόκα. Σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρμόδιες αρχές, αλλά και το FBI, οι αρχές της Γαλλίας και η Ιντερπόλ έπιασαν ένα φορτίο από τα μεγαλύτερα. Η αρχή της διεθνούς συνεργασίας είχε γίνει.

Το 2014, και πάλι στη Γαλλία, επιχειρήθηκε η μεταφορά διά θαλάσσης 1,4 τόνου κοκαΐνης. Μεταξύ των συλληφθέντων, και Έλληνες, που σημειωτέον δείχνουν να διαθέτουν σχέσεις με τα κολομβιανά καρτέλ και τα λιμάνια της... ανοχής (ως προς τη διαχείριση και διακίνηση φορτίων).

Η συνεργασία των αρχών για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και ειδικά για την αντιμετώπιση των κολομβιανών καρτέλ ή καλύτερα του εγκλωβισμού των καρτέλ και της δυνατότητας διαχείρισης και διακίνησης της κόκας άρχισε να γίνεται συνεχής και πιο μεθοδευμένα.
Το 2016, όμως, η απώλεια τεσσάρων πολύ μεγάλων φορτίων άλλαξε το δεδομένα. Δύο απανωτά, κατά πληροφορίες, «λάθη» (που ερευνώνται ακόμη) στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οδήγησαν στην απώλεια περίπου 10 τόνων κοκαΐνης, που ουδείς γνωρίζει πού κατέληξαν. Σίγουρο είναι ότι διοχετεύθηκαν μέσα στη χρονιά στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το σημείο αυτό αποτέλεσε και το σημείο-κλειδί ως προς την αλλαγή στον σχεδιασμό των αμερικανικών αρχών.



Η σύλληψη των ανιψιών

Το 2015 είχε προηγηθεί η σύλληψη των δύο ανιψιών της συζύγου του Νικολάς Μαδούρο. Η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Βενεζουέλας οδήγησε τις αρχές των ΗΠΑ στη στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων ως προς το πεδίο των ερευνών για τα ναρκωτικών και τη διακίνησή τους μέσω της Καραϊβικής.

Η Σίλια Φλόρες θεωρούνταν εξ αρχής πρόσωπο ενεργό. Πολιτικά είχε ανέλθει υπερασπιζόμενη ως νομικός τον Τσάβες. Δεν ήταν η σύντροφος του μετέπειτα προέδρου, αλλά αυτόφωτος «οργανισμός», που την ως άνω χρονιά απασχόλησε, όπως και μετέπειτα, τις αρχές δίωξης ναρκωτικών.

Τα δύο ανίψια της, τα οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μεγάλωσαν κοντά της, συνελήφθησαν στην Αϊτή, όταν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκε σε βενεζουελάνικη εταιρεία βρέθηκαν 800 κιλά καθαρής κόκας, που σύμφωνα με τις αρχές προερχόταν από την ένοπλη οργάνωση των ανταρτών της Κολομβίας, FARC. Φορτίο που είχε προορισμό τις ΗΠΑ. Τα δύο ανίψια της πρώτης κυρίας της Βενεζουέλας βρέθηκαν στη φυλακή.

Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν το 2016. Ο Μαδούρο και η ίδια κατήγγειλαν τους ιμπεριαλιστές Αμερικανούς, ενώ από την πλευρά τους οι Αμερικανοί επέβαλαν κυρώσεις στη σύζυγο του προέδρου της Βενεζουέλας.

Χρυσός και κόκα...

Από το 2015 και μετά, οι αμερικανικές αρχές επικεντρώθηκαν στην ηγεσία της Βενεζουέλας. Πολιτική και στρατιωτική. Αν και διέθεταν σχετικές πληροφορίες από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας, Ραφαέλ Ισέα, για το περιβάλλον του Μαδούρο, η υπόθεση της συζύγου και ισχυρού στελέχους του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας ήταν αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον ίδιο.

Και αυτό παρότι από το 2006 ως υπουργός Εξωτερικών του Τσάβες διέθετε ήδη διασυνδέσεις με τους Κολομβιανούς αντάρτες και τα ισχυρά καρτέλ των ναρκωτικών. Διασυνδέσεις που έχει καταγγείλει επισήμως και η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίζα Ορτέγα Ντίας, η οποία εξορίστηκε από τον Μαδούρο το 2017 και έχει μιλήσει ανοιχτά για τη διαφθορά και τις σχέσεις με τα ναρκωτικά.

Η Λουίζα Ορτέγα Ντίας ήταν αυτή που είχε αναφερθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, λέγοντας πως κακώς στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο και το καθεστώς του στη Βενεζουέλα. Και αυτό διότι είναι, σύμφωνα με την ίδια, ένα καθεστώς που διατηρείται εξαιτίας της διαφθοράς, της καταπίεσης, αλλά και της οικονομικής στήριξης που έχει μέσα από τη διακίνηση της κολομβιανής κοκαΐνης, για το ξέπλυμα της οποίας έχουν ενεργοποιηθεί επιχειρηματίες οι οποίοι μέχρι την περίοδο Τσάβες ήταν ανύπαρκτοι, ενώ άλλοι αναδείχθηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης Μαδούρο και βρέθηκαν να διαθέτουν καράβια, αεροσκάφη, κατασκευαστικές, ενεργειακές ή τουριστικές εταιρείες και να διαχειρίζονται σχεδόν το σύνολο των υποδομών και της λειτουργίας της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Σαμάρκ Λόπες Μπέγιο, στον οποίο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις το 2017 ως συνεργού του Ελ Αϊσαμί, αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μαδούρο. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με βάση τον νόμο ορισμού ξένων αρχηγών ναρκωτικών δικτύων, ενώ ο Λόπες Μπέγιο κατηγορήθηκε για υλική και οικονομική υποστήριξη, ή υπηρεσίες που υποστηρίζουν τις δράσεις του. Ο Λόπες Μπέγιο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αποτελούσε το «δεξί χέρι» του Ελ Αϊσαμί στο ξέπλυμα χρήματος και την αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό η πώληση χρυσού από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ο έλεγχος επ' αυτού έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, πλέον δεν εξελίσσεται αυτή η διαδικασία που αφορά περισσότερο το εσωτερικό της λατινικής χώρας και την επόμενη κυβέρνηση όταν αυτή προκύψει. Το εμπόριο ναρκωτικών είναι περισσότερο επικερδές και μπορεί να συντηρήσει και το σύστημα Μαδούρο, αλλά και υποστηρικτές.


Ο σύντροφος από τη Μαργαρίτα

Ένα πρόσωπο το οποίο έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα είναι ο Μαχέντ Χαλίλ. Ο Λιβανοβενεζουελάνος επιχειρηματίας παρακολουθείται στενά από τις ΗΠΑ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις αεροσκαφών που του ανήκουν. Θεωρείται άμεσα συνδεδεμένος με τον Νικολάς Μαδούρο και κυρίως με τον αντιπρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος, Διοσδάδο Κασβέγιο.

Πρόσωπο που βρίσκεται μεταξύ αυτών που το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επικήρυξε στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Κασβέγιο και Μαχέντ Χαλίλ, μαζί με τον αδελφό του δεύτερου, Χαλέλ Χαλίλ, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, όπως και με τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Ροντρίγκες. Αλλωστε τα δύο αδέλφια έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται θέματα ως να μετέχουν οι ίδιοι στην κυβέρνηση.

Ουδείς ξεχνά στην Ελλάδα πως κατά την επίσκεψή του κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 στη Βενεζουέλα έτυχε ιδιαίτερων τιμών, ενώ τα αδέλφια Χαλίλ φέρονται να φιλοξένησαν στις τουριστικές επιχειρήσεις που διαθέτουν στη νήσο Μαργαρίτα τον Νίκο Παππά και τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ένα εκ των ιδιωτικών αεροσκαφών που διαθέτουν τα δύο αδέλφια. Αεροσκάφος που μάλιστα απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καράκας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές αρχές ελέγχουν εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία. Η αναζήτηση πληροφοριών και η επικήρυξη εντάσσεται σε ένα τυπικό πεδίο διαχείρισης αυτών των θεμάτων. Και κυρίως, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, στο κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν νομικά τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Τα δρομολόγια και οι έρευνες στην Ευρώπη

Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για τις διαδρομές της κολομβιανής κόκας έχουν επικεντρωθεί πλέον στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ είναι γνωστά τα δρομολόγια, καθώς και οι βάσεις που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ναρκωτικών στις αμερικανικές Πολιτείες. Η περιφέρεια Ζούλια της Βενεζουέλας είναι η βάση των μικρών αεροσκαφών που πετούν προς Μεξικό, κυρίως όμως προς Φλόριντα - Μαϊάμι, αλλά και Λος Αντζελες, μεταφέροντας ναρκωτικά. Επίσης τα μικρά ταχύπλοα φορτώνονται από το λιμάνι του Καραμπόμπο, Πουέρτο Καμπέλο, και χρησιμοποιώντας ως βάσεις τα νησιά της Καραϊβικής μετακινούνται προς τις ΗΠΑ.

Από το Πουέρτο Καμπέλο, όμως, φεύγουν και τα πλοία προς Ευρώπη. Με προτίμηση την Ισπανία και τη Γαλλία, χωρίς όμως να μένουν απέξω Ιταλία και Ελλάδα. Οι διαδρομές των πλοίων δεν είναι απευθείας προς συγκεκριμένο ευρωπαϊκό προορισμό. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται να μεταβαίνουν στον Λίβανο και την Τουρκία, προτιμώντας το λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί δεν καταγράφονται ή σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούνται μεταφορτώσεις εν πλω.

Στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο πρέπει να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει κατασχέσεις πολύ μεγάλων ποσοτήτων. Πάνω από τρεις τόνοι ήταν τα φορτία που κατασχέθηκαν σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, αλλά και στο λιμάνι του Αστακού.
Δύο τόνους κατάσχεσαν οι αρχές της Ιταλίας στη Γένοβα, στις αρχές του προηγούμενου έτους.

Ο Αμερικανός φίλος...

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατασχέσεις φορτίων αποτελούν ένα τμήμα της δουλειάς που γίνεται υπό την καθοδήγηση και των αμερικανικών αρχών. Αλλωστε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει βάλει στο παιχνίδι όλες τις υπηρεσίες, και αυτές που δρουν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και αυτές που «επιχειρούν» στο εξωτερικό.

Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο στόχαστρο. Έχουν, όπως λένε, «λοκάρει» ένα ολόκληρο σύστημα και παρακολουθούν ακόμη και σήμερα, παρά τον κορονοϊό, λιμάνια και αεροδρόμια.

Μία εβδομάδα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για την επικήρυξη του Νικολάς Μαδούρο, στις 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Ουάσινγκτον, όπου στελέχη μετέβησαν προκειμένου να παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη αυτή δόθηκαν ονόματα. Ονόματα που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα σε Ευρώπη και Τουρκία, τα οποία έχουν τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση και ελέγχονται σε κάθε βήμα τους έχοντας στο παρελθόν έρθει σε επαφή με στελέχη του καθεστώτος Μαδούρο.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου 11 Μαΐου