Ο εφησυχασμός είναι απλά α-δύ-να-τος

Ο εφησυχασμός είναι απλά α-δύ-να-τος

Να νιώσεις την πιεστική ανάγκη να κοινωνήσεις μπορώ πραγματικά να το καταλάβω. Να νιώσεις όμως την ανάγκη να χειροφιλήσεις έναν εφημέριο που βλέπεις πρώτη φορά στη ζωή σου ομολογώ ότι δε μπορώ να το καταλάβω. Μετά το γνωστό περιστατικό για το οποίο επιπλήχθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τώρα και η ενέργεια του Νίκου Χαρδαλιά δε συνάδει με κυβέρνηση που έχει αναλάβει να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της.

Όσοι τώρα σκέφτεστε ότι τελικά δε φίλησε πάρα μόνο έσκυψε συμβολικά και παρορμητικά, σκεφτείτε επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δε θα μπει στον κόπο να αναλύσει τόσο τη σκηνή, δε θα μπει καν στον κόπο να παρακολουθήσει το σχετικό βίντεο. Η ρετσινιά δυστυχώς θα μείνει στον δραστήριο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, όσο κι αν προσπαθήσουν πολλοί να τον δικαιολογήσουν στα ΜΚΔ. Τώρα που ο κορωνοϊός ξαναφουντώνει, ο ίδιος και η ως τώρα αποτελεσματική προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστούν την πανδημία θα υποστούν πλήγμα εξαιτίας μιας χειρονομίας μάλλον περιττής. Και δυστυχώς, παρά τη σαφέστατη δημοσκοπική υπεροχή και την αξιοθρήνητη αντιπολίτευση του κλυδωνιζόμενου ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον COVID το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει προσθετες μεγάλες προκλήσεις, ασυνήθιστα πολυάριθμες.

Η επιτυχημένη κινητοποίηση του Στρατεύματος και της Διπλωματίας έχει αποτρέψει ως τώρα τα χειρότερα, αλλά οι Τούρκοι θα επιμείνουν μέσω παρασκηνιακών πιέσεων και νέων απειλών, υπονομεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα της χώρας. Η Κυβέρνηση προσφέρει επιδοματική στήριξη σε εργαζόμενους και χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις, όμως η ήδη πεσμένη οικονομία θα πέσει κι άλλο τους επόμενους μήνες προτού ξανανέβει, με την απειλή μιας νέας δημοσιονομικής εκτροπής να μην έχει φυσικά εξαλειφθεί. Tα πρόσφατα ευτράπελα στο υπουργείο Παιδείας με τις μάσκες, τον μέσο όρο μαθητών ανά αίθουσα και τους εισακτέους σε “AEI” με βαθμούς κοντά στο 1 επισκιάζουν την πολλή σοβαρή προσπάθεια της ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την πολυπόθητη αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι απελάσεις έχουν αυξηθεί θεαματικά και οι εισροές έχουν μειωθεί αντίστοιχα, αλλά το μεταναστευτικό εξακολουθεί να προκαλεί κοινωνική ένταση, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Η απειρία στην αξιοποίηση της τηλεργασίας και των κυλιόμενων ωραρίων είχε σαν συνέπεια να παραλύσει σημαντικό τμήμα του Δημοσίου το τελευταίο εξάμηνο. Οι αρχικές ηχηρές παρεμβάσεις στην ψηφιακή διακυβέρνηση συνεχίζονται μέσα από πιο διακριτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις ενώ οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία, καθώς τα αποτελέσματα των τομών που θα βελτιώσουν δραστικά την καθημερινότητα τους αναμένονται. Μετά και τη παρουσίαση του πολυδαίδαλου νέου νομοσχεδίου για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι εν πραγματική αδυναμία οφειλέτες δε βλέπουν ορατό τέλος στον Γολγοθά τους. Οι ντόπιοι επενδυτές αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Είναι γεγονός ότι αναρχικές και τρομοκρατικές ομάδες έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα και ότι νέες φυλακές δρομολογούνται, μα το κοινό έγκλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά μέχρι στιγμής, επιβαρύνοντας επίμονα τη δύσκολη καθημερινότητα των χαμηλότερων στρωμάτων. Γενικά, στο μέτωπο της απονομής δικαιοσύνης μοιάζει να επικρατεί στασιμότητα. Η κυβέρνηση προχωρά σε γενναία απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των μεταποιητικών μονάδων και μειώνει έτσι το κόστος συμμόρφωσης, πρωτοβουλία ελάχιστα ευεργετικη όταν οι μικρές ζορισμενες επιχειρήσεις εξακολουθούν να μη βρίσκουν τραπεζική χρηματοδότηση. Εξαγγέλλονται μαζικές αγορές αστικών λεωφορείων, ωστόσο Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς ταλαιπωρούνται καθημερινά, παστωμένοι μέσα στα τα ΜΜΜ. Όλα τα παραπάνω, ειδικά όταν συσχετίζονται με τις παρενέργειες της πανδημίας, συνθέτουν ένα μίγμα ίσως πιο εκρηκτικό από ποτέ. Αυτό το καλοκαίρι έγινε άλλωστε ξεκάθαρο -σε όλο τον πλανήτη- πως η ξερή ανοησία και ο υστερικός φανατισμος έχουν πάρει την ανιούσα, εις βάρος του Αυτονόητου.

Αν και ο Τσίπρας είναι σήμερα 20-25 μονάδες πίσω στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δεν είναι πολιτικά νεκρός. Θυμίζω δε ότι στις αρχές των θητειών τους, κι αυτός, κι ο ΓΑΠ, κι ο ΚΚ έχαιραν εντυπωσιακής δημοτικότητας. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τη σημερινή κυβέρνηση. Υπερέχει μεν σε σχέση με πολλές προηγούμενες (ίσως σχεδόν όλες της Μεταπολίτευσης), μα αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο όταν απαιτείται να είναι κάτι παραπάνω, να είναι εξαιρετική. Μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής κοινωνικής ανοχής και αντοχής, οφείλει να πείθει συνεχώς ότι είναι σοβαρή και όχι σοβαροφανής, εάν θέλει να φέρει εις πέρας το τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει.